Teraz czytasz...
7 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

7 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności

Panujące w ostatnich dniach ocieplenie cieszy, ale jest to także okres gdy stajemy się bardziej podatni na przeziębienia, grypę, anginę. Poza usuwaniem przyczyn, warto szukać sposobów na wzmacnianie mechanizmów obronnych organizmu.

1. Jeżówka purpurowa

Nalewkę z jeżówki purpurowej warto używać w okresie tzw. grypowym. Zażywana podczas choroby, wspomaga inne leki. W leczeniu przeziębień i zapobiegawczo cenne są rozgrzewające napary z kwiatostanu lipy i czarnego bzu.

2. Dzika róża

Warto też dostarczać naturalną witaminę C pijąc sok (lub herbatkę) z dzikiej róży, z berberysu lub rokitnika. Profilaktyczny napar: 1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę kwiatu czarnego bzu zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić na 10 minut. Odcedzić, podzielić na kilka porcji i pić w ciągu dnia. Rozgrzewająco działa herbatka z imbiru. Przeczytaj także: Dzika róża – najlepsza multiwitamina

3. Propolis- Kit pszczeli

Znakomitym środkiem uodparniającym jest kit pszczeli (propolis). Zażywać zapobiegawczo i leczniczo: 3 razy dziennie 20 – 30 kropli etanolowego wyciągu, w filiżance wody. Można dosłodzić miodem. Stan zapalny gardła skutecznie leczy płukanie nalewką propolisową – łyżeczka na pól szklanki ciepłej wody.

4. Nalewka bursztynowa

Zapobiegawczo warto również stosować nalewkę bursztynową – kilka kropli do herbaty rano i wieczorem.

5. Aloes

Z aloesu otrzymuje się podnoszący odporność wyciąg biostyminę lub winko aloesowe. Do wzmacniających w jesiennej porze należą też roślinne preparaty dostępne w aptekach i sklepach zielarskich.

6. Żeń Szeń

Mobilizująco na organizm działają preparaty z korzenia żeń-szenia. Znanym, naturalnym antybiotykiem jest czosnek w naturalnej postaci lub jako nalewka.

Zobacz także


7. Owoce i warzywa

Na naturalną obronność organizmu mają wpływ witaminy (B6, C, E) i mikroelementy (cynk, selen, żelazo, magnez), ponadto obecność w pokarmach tzw. ciał balastowych. Należy więc jeść jak najwięcej owoców i surówek warzywnych, pić naturalne soki. Nie żałujmy natki zielonej pietruszki, selerów, porów, kiszonej kapusty. Lekarze naturaliści podkreślają, że jedną z przyczyn osłabienia immunologicznego jest przedawkowanie antybiotyków w wieku dziecięcym. Niektórzy ulegają kampaniom reklamowym i poddają się szczepieniom przeciwko grypie. Nie jest to pewny sposób chroniący przed infekcją. Najlepszym zabezpieczeniem przed wirusami grypy i innych chorób jest silny organizm, który sam je pokona.

Krzysztof Kamiński

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.