Miód BIO – słodkie zdrowie

Bez miodu, ulubione przez Kubusia Puchatka „małe conieco” nie wyglądałoby tak samo. Złocisty owoc pszczelej pracy wykorzystać można nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce naturalnej. Jak poznać i gdzie kupić miód najwyższej jakości? Jak powstaje miód BIO z certyfikatem ekologicznym? Zapraszamy do lektury!

Krótka historia miodu

Z miodowych dobrodziejstw korzystały nawet najstarsze cywilizacje. Pierwsze sumeryjskie zapiski na ten temat pochodzą sprzed 4000 lat. Miód wykorzystywano w Starożytnym Egipcie i Grecji, a ojciec medycyny Hipokrates przyrządzał z niego maści i wywary ziołowe. Czym tak naprawdę jest miód? To produkt wytworzony przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego (w zależności od rodzaju nektaru określa się rodzaje miodów – patrz ramka) lub spadzi, czyli soku roślinnego przetworzonego przez owady.

Co cennego kryje w sobie miód?

Charakterystyczny słodki smak, aromat oraz ciemno lub jasno złocista barwa – za to lubimy miód. Jakich składników dostarcza on naszym organizmom? Oprócz węglowodanów (ich jest najwięcej), enzymów, witamin, soli mineralnych, aminokwasów, miód zawiera także naturalne, pochodzące z organizmów pszczół, antybiotyki: inhibinę i lizozym. Za najcenniejszą właściwość miodu uważa się jego działanie na chorobotwórcze dla człowieka drobnoustroje i grzyby. Spożywanie miodu zaleca się przede wszystkim osobom prowadzącym aktywny tryb życia i pracującym fizycznie.

Prawidłowe przechowywanie jest ważne

Aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości miodu musimy go prawidłowo przechowywać. Jeżeli tego nie zrobimy, nasz (stosunkowo drogi) produkt straci swe korzystne właściwości. Najwięksi „wrogowie” miodu to światło, podgrzewanie i niepotrzebne przelewanie. Warto zapoznać się z naszymi wskazówkami dotyczącymi tego, jak przechowywać miód.

4 rady jak przechowywać miód
1. Trzymaj tam gdzie chłodno. Miód przechowujemy w pomieszczeniu suchym stosunkowo chłodnym  o niewielkich wahaniach temperatury

 

2.  Chroń przed światłem. Przechowując miód warto unikać bezpośredniego oddziaływania promieni słonecznych ma miód. Utraci on wtedy swoje właściwości lecznicze.

 

3.  Unikaj wilgoci. Miód jest produktem higroskopijnym dlatego dobrze jest przechowywać go w szczelnych naczyniach. Chroni to przed zwilgotnieniem i fermentacją.

 

4.  Nie trzymaj obok intensywnie pachnącej żywności. Miód jest higroskopijny – bardzo łatwo wchłania obce zapachy. Nie zalecane jest przechowywanie go w bezpośrednim sąsiedztwie produktów wydzielających ostry zapach, np. ziół, przypraw czy cebuli.

 

 

 

Kupujemy miód

Półki sklepów i marketów nierzadko aż uginają się pod ciężarem pięknie wyglądających słoiczków z miodem. My jednak zachęcamy, by w miarę możliwości, zakupów dokonywać bezpośrednio u pszczelarza. Dlaczego? Łatwiej otrzymać tam autentyczny i polski produkt najwyższej jakości oraz fachową poradę od specjalisty.

Zachęcamy oczywiście do poszukiwania pasiek ekologicznych, wciąż jednak w Polsce jest ich niewiele. Dostarczany z nich miód znaleźć można na półkach sklepów z żywnością eko – zakup miodu w takim miejscu to także rozsądne rozwiązanie.

Dlaczego nie polecamy zakupu miodu w sprzedaży masowej? Niestety, coraz powszechniejsze staje się mieszanie miodów, którego symptomem jest napis na etykiecie „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE”. Sformułowanie to zazwyczaj rozumieć należy jako informację, że mamy do czynienia z produktem opartym w dużej mierze na bardzo tanim i słabej jakości surowcu pochodzącym… z Chin. Państwowa Inspekcja Handlowa od czasu do czasu wykrywa i nakazuje wycofanie z rynku mieszanek na bazie chińskich miodów ze względu na pozostałości antybiotyków. Oczywiście zawsze szukajmy miodu naturalnego. Darujmy sobie „cuda” w postaci miodu sztucznego.

O miodzie ekologicznym

Aby móc zgodnie z prawem nazywać miód ekologicznym, pszczelarz musi spełnić ściśle określone warunki (przewidziane w rozporządzeniu unijnym). Wymienimy te najbardziej istotne. Ekologiczna pasieka musi być zlokalizowana w taki sposób, aby w promieniu 3 km źródłami nektaru i pyłku były zasadniczo rośliny uprawiane metodami ekologicznymi, roślinność naturalna lub rośliny uprawiane metodami o niewielkim wpływie na środowisko. Znajdujące się w ekologicznej pasiece ule powinny być wykonywane z materiałów naturalnych, które nie stwarzają ryzyka skażenia środowiska i produktów pszczelarskich. Zabronione jest stosowanie syntetycznych repelentów podczas czynności pozyskiwania miodu oraz pozyskiwanie miodu z plastrów zawierających czerwie (czerwie to młode larwy pszczół, w przypadku pozyskiwania miodu z plastrów, które je zawierają – zginą). Na zakończenie sezonu produkcyjnego rodziny pszczele należy pozostawić z zapasem miodu i pyłku wystarczającym do przetrwania zimy.

 


Rodzaje miodu:

W zależności od pochodzenia pyłków kwiatowych, z których pszczoły przyrządzają miód rozróżnić można kilka rodzajów miodu:Akacjowy, gryczany, rzepakowy, lipowy, wrzosowy, koniczynowy Nieco gęstszy od miodu nektarowego jest miód spadziowy. Występują także miody nektarowo – spadziowe

Na koniec dwie dobre rady od Biokuriera

  • Jeżeli słodząc herbatę zastępujesz cukier miodem, poczekaj aż herbata nieco ostygnie, tak aby dodany miód nie tracił wszystkich korzystnych właściwości (tak dzieje się w temperaturze powyżej 60 st.C.).
  • Podczas zakupu miodu nie kierujmy się jego konsystencją. Proces krystalizacji jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

 

Karol Przybylak

artykuł pochodzi z 4/2011 (19) numeru Biokuriera. Sprawdź warunki prenumeraty i abonament dla sklepów

Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA

 

Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!     


Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym