Bez miodu, ulubione przez Kubusia Puchatka „małe conieco” nie wyglądałoby tak samo. Złocisty owoc pszczelej pracy wykorzystać można nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce naturalnej. Jak poznać i gdzie kupić miód najwyższej jakości? Jak powstaje miód BIO z certyfikatem ekologicznym? Zapraszamy do lektury!
Krótka historia miodu
Z miodowych dobrodziejstw korzystały nawet najstarsze cywilizacje. Pierwsze sumeryjskie zapiski na ten temat pochodzą sprzed 4000 lat. Miód wykorzystywano w Starożytnym Egipcie i Grecji, a ojciec medycyny Hipokrates przyrządzał z niego maści i wywary ziołowe. Czym tak naprawdę jest miód? To produkt wytworzony przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego (w zależności od rodzaju nektaru określa się rodzaje miodów – patrz ramka) lub spadzi, czyli soku roślinnego przetworzonego przez owady.
Co cennego kryje w sobie miód?
Prawidłowe przechowywanie jest ważne
Aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości miodu musimy go prawidłowo przechowywać. Jeżeli tego nie zrobimy, nasz (stosunkowo drogi) produkt straci swe korzystne właściwości. Najwięksi „wrogowie” miodu to światło, podgrzewanie i niepotrzebne przelewanie. Warto zapoznać się z naszymi wskazówkami dotyczącymi tego, jak przechowywać miód.
4 rady jak przechowywać miód
1. Trzymaj tam gdzie chłodno. Miód przechowujemy w pomieszczeniu suchym stosunkowo chłodnym o niewielkich wahaniach temperatury
2. Chroń przed światłem. Przechowując miód warto unikać bezpośredniego oddziaływania promieni słonecznych ma miód. Utraci on wtedy swoje właściwości lecznicze.
3. Unikaj wilgoci. Miód jest produktem higroskopijnym dlatego dobrze jest przechowywać go w szczelnych naczyniach. Chroni to przed zwilgotnieniem i fermentacją.
4. Nie trzymaj obok intensywnie pachnącej żywności. Miód jest higroskopijny – bardzo łatwo wchłania obce zapachy. Nie zalecane jest przechowywanie go w bezpośrednim sąsiedztwie produktów wydzielających ostry zapach, np. ziół, przypraw czy cebuli.
|
Kupujemy miód
![]() |
Zachęcamy oczywiście do poszukiwania pasiek ekologicznych, wciąż jednak w Polsce jest ich niewiele. Dostarczany z nich miód znaleźć można na półkach sklepów z żywnością eko – zakup miodu w takim miejscu to także rozsądne rozwiązanie.
O miodzie ekologicznym
![]() |
Rodzaje miodu:
Na koniec dwie dobre rady od Biokuriera
- Jeżeli słodząc herbatę zastępujesz cukier miodem, poczekaj aż herbata nieco ostygnie, tak aby dodany miód nie tracił wszystkich korzystnych właściwości (tak dzieje się w temperaturze powyżej 60 st.C.).
- Podczas zakupu miodu nie kierujmy się jego konsystencją. Proces krystalizacji jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
Karol Przybylak
artykuł pochodzi z 4/2011 (19) numeru Biokuriera. Sprawdź warunki prenumeraty i abonament dla sklepów
Szukasz więcej informacji o zaletach zdrowotnych żywności ekologicznej? Sprawdź dział ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter! Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!