Syrop z buraka to sprawdzony sposób na kaszel, który stosowały nasze babcie. Jest skuteczny i może go stosować cała rodzina. Do tego jest bardzo tani i można go przygotować zawsze wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba.
Syrop z buraka: kiedy go stosować?
Kiedy któryś z domowników miał kaszel lub pierwsze objawy przeziębienia, nasze mamy i babcie szły do spiżarni, by wyciągnąć z niej jedno z bardziej pospolitych warzyw korzeniowych. W kilka chwil przygotowywały syrop z buraka i cukru, bo te dwa składniki wystarczyły, by zrobić miksturę pełną witamin (podobną popularnością cieszył się syrop z cebuli).
→ Przeczytaj również: Jak zrobić zakwas z buraków?
Dziś do łask wracają domowe sposoby na przeziębienie. Zamiast do apteki, w pierwszej kolejności zmierzamy ku naturalnym specyfikom, takim jak antygrypina czy złote mleko. Stosujemy je również u dzieci, by nie tylko wyeliminować kaszel i katar, ale też nie przeszkadzać organizmowi w samodzielnym zwalczaniu wirusów.
Jak zrobić syrop z buraków na kaszel?
Potrzebujesz buraka i cukier albo miód (jeśli masz taką możliwość, wybierz miód ekologiczny).
Warzywo przekrój, następnie wydrąż w nim spory otwór, do którego wsyp cukier lub dodaj miód. Już po ok. 30 min. zacznie pojawiać się sok. Zbierz go i podawaj po łyżce.
Jeśli potrzebujesz większej ilości syropu, buraka pokrój w kostkę i zasyp cukrem lub miodem.
By szybciej otrzymać syrop z buraków, można miksturę delikatnie ogrzewać (dawniej kładziono ją blisko pieca, dziś możemy wykorzystać piekarnik, ustawiając go na 30-40°C).
→ Przeczytaj również: Syrop na kaszel: naturalny czy z apteki?
Dlaczego działa?
Dlaczego syrop z buraka na kaszel u dziecka pomaga? Po pierwsze dlatego, że mamy do czynienia z bardzo zdrowym warzywem (choć niedocenianym). Stanowi bogate źródło związków bioaktywnych i składników odżywczych. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe oraz właściwości hepatoochronne i hipotensyjne.
→ Zobacz przepis na burgery z buraka i batata
Buraki zawierają też sporo składników mineralnych i witamin, takich jak potas, magnez i foliany.
Syrop z buraka i miodu na kaszel mogą spożywać dzieci od 1. roku życia, a także kobiety w ciąży. Ważne jednak, by zadbać o składniki jak najlepszej jakości. Jeśli nie mamy swoich warzyw, polecam kupić buraki z certyfikatem ekologicznym. Mamy wówczas pewność, że wolne są od pestycydów (również od bardzo szkodliwego glifosatu).
→ Przeczytaj również: Co na przeziębienie w ciąży?
Syrop z buraka i miodu nie tylko na kaszel
Najczęściej syrop z buraka kojarzymy z infekcją, jednak można go też pić dla ogólnej poprawy zdrowia. O wiele łatwiej jednak uzyskać sok z buraka, np. używając wyciskarki wolnoobrotowej. Nie trzeba też dodawać cukru ani miodu.
→ Przeczytaj również: Syrop z mniszka lekarskiego – przepis i zastosowanie
Taki naturalny napój polecany jest osobom, które zmagają się z:
- niedoborem żelaza,
- nadciśnieniem tętniczym,
- osłabieniem.
Obecne w burakach betalainy mają szerokie spektrum właściwości przeciwnowotworowych i hepatoprotekcyjnych. Pozytywnie wpływają też na układ sercowo-naczyniowy. Z kolei flawonoidy zmniejszają odpowiedź zapalną i modulują działanie systemu immunologicznego (wzmacniają odporność).
→ Zobacz przepis na ciasto z buraków