Teraz czytasz...
Śliwki – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Śliwki – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Avatar photo

Śliwki są jednymi z najdłużej znanych ludzkości owoców, również w Polsce towarzyszą nam od pokoleń. Dlatego właśnie wydaje się, że wiemy o nich wszystko. Sprawdzamy, czy śliwki są zdrowe i czy śliwki na odchudzanie faktycznie działają. 

Śliwki – wartości odżywcze

Czy byliście świadomi faktu, że śliwki zawierają tyle wartości odżywczych, że doskonale wspomagają utratę wagi i pozwalają utrzymać dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne? Czy wiecie, jak wybierać śliwki, by najlepiej wspierały zdrowie naszego organizmu? Może jesteście ciekawi, które gatunki są najsłodsze? Zachęcamy Was do wspaniałej podróży po informacjach o naturalnych i zdrowych słodyczach, jakimi są śliwki.

Gatunki śliwek. Jakie znamy?

Śliwki należą do tej elitarnej grupy owoców, które są uprawiane i zbierane przez człowieka najdłużej. Archeolodzy odnaleźli ich ślady pochodzące z epoki neolitu. Oznacza to, że ludzie mogli cenić śliwki na równi z oliwkami, winogronami i figami. Ich popularność nie słabnie – są one uprawiane na każdym kontynencie z wyjątkiem… Antarktydy. Owoce te są bowiem nie tylko pyszne, ale zawierają również mnóstwo składników wspierających zdrowie naszego organizmu.

Na świecie znanych jest ponad 2000 rodzajów śliwek, jednak każdy z nich można przyporządkować do dwóch podstawowych typów – śliwki europejskiej i japońskiej. Dokładne pochodzenie tej pierwszej nie jest znane. Wiadomo jedynie, że była ona uprawiana już w czasach starożytnych. Z kolei śliwka japońska pochodzi z Chin (dzisiejszego największego producenta tych owoców). Do Japonii zawitała dopiero około 300–400 lat temu.

śliwki czy są zdrowe
Śliwki to symbol polskiej jesieni 

Śliwki a cukrzyca

Podobnie jak inne owoce, śliwki mają stosunkowo mało tłuszczów, białka i kalorii. Możemy w nich jednak znaleźć dość dużo węglowodanów będących łatwo dostępnym źródłem energii. Węglowodany proste, przeważające w tych owocach, są bardzo szybko metabolizowane przez nasz organizm, co daje nam siłę i chęć do działania.

Warto zaznaczyć, że cukier zawarty w śliwkach stanowi naturalne źródło słodyczy. To dobra wiadomość dla tych, którzy chcą ograniczać produkty zawierające chemiczne słodziki. Śliwki, jako owoce stosunkowo słodkie, świetnie je zastąpią.

Co ciekawe, śliwki są owocami odpowiednimi dla osób z cukrzycą. Owoce te zawierają flawonoidy, poprawiające procesy związane z wytwarzaniem insuliny. Dzięki temu chronią m.in. przed insulinoopornością (kliknij i przeczytaj więcej na temat diety w insulinooporności).

Warto również pamiętać o niskim indeksie glikemicznym śliwek – ich spożywanie nie podnosi znacząco poziomu cukru we krwi.

Śliwki na odchudzanie

Mimo że słodkie, śliwki znakomicie sprawdzą się jako pożywienie sprzyjające utracie wagi. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również zawierają stosunkowo mało kalorii.

Badania wskazują nawet, że włączenie śliwek (świeżych lub suszonych) do zbilansowanej diety może pomóc w radzeniu sobie z otyłością (kliknij, by dowiedzieć się, dlaczego to nie wina genów). Zawarte w tych owocach antocyjany i kwercetyna poprawiają zdolność komórek do zwalczania wspomnianej choroby.

Co więcej, inne obecne w śliwkach składniki bioaktywne chronią przed przypadłościami związanymi z otyłością, takimi jak problemy z układem krwionośnym czy cukrzyca.

Śliwki – zastosowanie

Wystarczy spojrzeć na wartości odżywcze śliwek, by wiedzieć, że są one jednymi z najbardziej wartościowych owoców. Wśród składników korzystnych dla naszego zdrowia można wymienić witaminę A, K, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo śliwki są bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń i cynk, nie wspominając już o błonniku.

Dzięki takiemu wspaniałemu połączeniu wartości odżywczych śliwki pomagają utrzymać ciało w zdrowiu. Dlatego też polecane są kobietom w ciąży i osobom, które doświadczają spadku samopoczucia fizycznego i psychicznego. Przechodząc do szczegółów, warto zauważyć, że śliwki umożliwiają złagodzenie objawów osteoporozy, niestrawności i problemów związanych ze stresem.

Owoce te charakteryzują się dużą zawartością witaminy C, dzięki czemu włączenie ich do swojej diety znacząco wspiera odporność organizmu i zdrowie skóry.

Śliwki zawierają również wspomniane już antocyjany i kwercetynę, które chronią komórki mózgowe przed zniszczeniem. Dzięki temu spożywanie tych owoców zwiększa zdolności poznawcze, poprawia pracę układu nerwowego i spowalnia znacząco chorobę Alzheimera. Co ciekawe, ekstrakt ze śliwek jest stosowany w terapii raka. Obecne w tych owocach antyoksydanty hamują rozwój komórek nowotworowych.

śliwki do czego wykorzystać
Śliwki są dodatkiem do ciast i potraw mącznych

Sprawdź przepis na placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami. Sprawdzony przepis z 1909 roku
Placek ze śliwkami. Sprawdzony przepis z 1909 roku

Świeże śliwki. Jak poznać?

Śliwki dojrzewają w okresie od czerwca do października, jednak to w sierpniu i wrześniu mają swój najlepszy czas. Są one wówczas obecne na straganach w całej gamie kolorów – od zielonej, przez żółtą i czerwoną aż do fioletowej. Miąższ może mieć barwę żółtą lub czerwoną, przy czym w tym drugim przypadku owoce są słodsze. Śliwki pochodzące z młodszych drzew są bardziej gładkie, podczas gdy starsze okazy rodzą bardziej pomarszczone owoce.

Przeczytaj także: mirabelki – niedocenione żółte śliwki

Biały nalot na śliwkach. Co oznacza?

Cechą wspólną wszystkich gatunków śliwek jest biały woskowy nalot stanowiący warstwę ochronną owoców. Jego obecność (lub brak) świadczy o tym, w jaki sposób śliwki były traktowane po zebraniu. Im mniej wyraźny jest nalot, tym większe prawdopodobieństwo, że śliwki były wielokrotnie dotykane, przekładane i przesypywane.

Robiąc zakupy, wybierajmy owoce, które mają słodki aromat, a ich skórka delikatnie ugina się pod wpływem dotyku. Jeśli śliwki są jeszcze twarde, możemy przez kilka dni trzymać je w woreczku – w temperaturze pokojowej doskonale dojrzeją. Śliwki suszone nie powinny zawierać środków konserwujących (np. siarczynów).

Zbiór i przechowywanie śliwek

Najlepsze śliwki są dojrzałe, miękkie (poznamy to „na dotyk”), ale nie przejrzałe. Czas, gdy są najsłodsze poznamy, gdy koło drzewa kręci się najwięcej owadów. Wtedy zbierajmy owoce rano, by nie narazić się na ukąszenia. Po zerwaniu można je kilka dni przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Przed zamrożeniem warto jej jednak wypestkować, a będą miały lepszy smak.

Trzeba też pamiętać, że śliwki suszone mają pięć razy więcej kalorii niż świeże.

Warto także poznać zalety przetworów z mirabelek, tak niedocenianych u nas, a uwielbianych we Francji. Węgierki oraz renklody… je także trzeba zaprosić do kuchni i spiżarni.

Śliwki w kosmetyce naturalnej

Śliwki mają działanie wygładzające, zmniejszają delikatne zmarszczki i zwężają pory. Dodatkowo śliwkową maseczkę możesz wzbogacić odrobiną oleju lnianego, sokiem z cytryny, płatkami owsianymi lub mąką, albo też pomieszać z innym owocem.

Śliwkowa maseczka – jak ją przygotować?

Weź kilka dojrzałych śliwek, usuń z nich pestki i rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gęstą pastę. Gotowy mus nałóż na twarz na około 15-20 minut. Dojrzałe śliwki dzięki zawartości antyoksydantów, doskonale oczyszczą i odmłodzą Twoją skórę.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.