Przepis na burgery z buraka i batata to alternatywa dla mięsnej kanapki, ale jej smak zadowoli nie tylko wegan. Smaczna i pożywna, świetna na letnie wycieczki.
Burgery z buraka i batata. Jak zrobić?
Te burgery znakomicie smakują z sosem musztardowym. Można też przygotować do nich majonez wegański lub pesto z pietruszki albo rukoli.
Burgery z buraka i batata
Składniki
- 1 puszka białej albo czerwonej fasoli odsączonej
- 2 średnie buraki, obrane ze skórki
- 1 batat, obrany ze skórki
- 1 średnia cebula czerwona
- 5 łyżek nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion dyni
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczki kuminu mielonego
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2–3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do skropienia burgerów przed pieczeniem
Przygotowanie
- Fasolę zblenduj, ale zostaw grube kawałki.
- Buraki i batata zetrzyj na tarce o średnich oczkach, cebulę bez łupinek podobnie, wymieszaj.
- Dodaj ziarna, czosnek i przyprawy, na końcu mielone migdały, wymieszaj dokładnie, najlepiej ręką
- Spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uformuj burgery –wielkość dopasuj do wielkości bułek.
- Ułóż je na blaszce, skrop oliwą, piecz w 180°C przez około 35–40minut, aż wierzch będzie delikatnie rumiany.
- Burgery można podgrzewać, świetnie się trzymają w lodówce przez 2–4 dni.
Przepis na burgery pojawił się w drukowanym numerze Biokuriera, który do rąk naszych Czytelników trafił w wakacje 2021 r.
Tematem przewodnim uczyniliśmy w nich burgery, które – jak się okazuje – mają niezwykle ciekawą historię i wcale nie są tak niezdrowe, jak się powszechnie sądzi.
Jeśli chcecie mieć pewność, że wysoko cenione w branży eko pismo Biokurier trafi do Waszych rąk na czas, skorzystajcie z prenumeraty indywidualnej.
Bułki do burgerów
Składniki
- 4¾ kubka mąki orkiszowej (570 g)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
- 1½ kubka ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- nasiona sezamu do posypania
- 2-3 łyżki mleka roślinnego do posmarowania wierzchu przed posypaniem
Przygotowanie
- W misce rozetrzyj świeże drożdże z połową wody, syropem z agawy i 1 łyżką mąki.
- Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn drożdżowy, oliwę, zamieszaj od środka, a potem zagnieć ciasto.
- Wyrabiaj je przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie (jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste możesz dodać ½ kubka mąki dodatkowo).
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie podziel je na 8 części, z każdej uformuj kulkę, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 min, powinny się napuszyć.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kiedy bułki wyrosną, posmaruj wierzch mlekiem roślinnym, ja użyłam migdałowego, posyp nasionami sezamu.
- Piecz przez około 15 min, aż będą złociste na wierzchu.
Sprawdź także przepis na: miniburgery warzywne