Miniburgery warzywne są idealne na obiad i kolację. Sprawdzą się też jako przystawka podczas imprezy. Ich przygotowanie jest co prawda czasochłonne, ale nadmiar burgerów z powodzeniem można zamrozić.
Miniburgery warzywne (bezglutenowe) to nasza propozycja na zdrowy fast food. Są bardzo pożywne i smaczne. Chętnie sięgną po nie dzieci. Można przygotować je na zapas i wyciągnąć z zamrażarki wtedy, kiedy nie będziemy mieli czasu na ugotowanie obiadu.
Szukasz produktów bez glutenu? Przeczytaj o chufa (orzechy tygrysie)
Miniburgery warzywne (bezglutenowe)
Składniki
- 1-1,5 kg buraków
- 1 dynia piżmowa
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki
- 2-3 cebule
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- przyprawa do kotletów możemy samodzielnie przyprawić lub użyć gotowej przyprawy „do mięs”, wówczas nasze burgery zyskają smak tradycyjnych kotletów
- sól
- sos sojowy
- woda
- olej rzepakowy
- 3-4 ząbki czosnku
- możemy też dodać ugotowane ziemniaki, jeżeli zostaną nam z obiadu
- można dodać dowolne pestki i orzechy
Przygotowanie
- Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy w robocie kuchennym na drobnej tarce na drobne wiórki.
- W dużej misce (porcja wyjdzie spora) mieszamy całość wraz z mąkami i przyprawami, dodając trochę wody, mieszamy dłońmi dokładnie wszystkie składniki.
- Sosu sojowego na taką porcję można użyć sporo, najlepiej dodać go najpierw, posmakować, a dopiero później posolić. Nie bójmy się tutaj użyć dużo przypraw, burgery powinny być bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku.
- Po wymieszaniu całości w dłoniach formujemy małe kulki, lekko je spłaszczamy i układamy gotowe burgery na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
- Pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 220°C, co 10–15 minut obracając strony i za każdym razem smarując olejem na wierzchu (przy użyciu pędzelka lub papieru).
- Efektem końcowym ma być chrupiąca, lekko spieczona wierzchnia część burgerów, a środek soczysty, miękki, ale upieczony.
Sprawdźcie także najlepsze owoce i warzywa na grilla