Sałatka szpinakowa z gruszką to bardzo dobra propozycja na upalne dni. Pełne witamin danie świetnie smakuje. Może być osobnym daniem lub dodatkiem do grilla. Sprawdzi się tez w plenerze. Zabierz ją ze sobą na wycieczkę!
Sprawdź także inne inspiracje na dania ze szpinakiem
Sałatka szpinakowa z gruszką. Jak ją przygotować?
Sałatka szpinakowa z gruszką jest gotowa w 10 min. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników. To rewelacyjny przepis na lato, kiedy z powodu upalnych dni słabnie apetyt.
Sałatka szpinakowa z gruszką [przepis]
Składniki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 1 słodka, twarda gruszka
- kiść czerwonych winogron (najlepiej bez pestek)
- nasiona pinii (lub orzechy włoskie, jeśli dozwolone)
- ocet balsamiczny lub sok z cytryny
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie
- Umyj dokładnie liście szpinaku, odetnij ogonki, a liście włóż do miski.
- Gruszkę umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki, dodaj do szpinaku.
- Winogrona dokładnie umyj, pojedyncze grona przetnij na pół i dodaj do sałatki.
- Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, przesyp do miski.
- Sałatkę skrop olejem i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, posól do smaku.
Wartości odżywcze
Zachęcamy Was również do sięgnięcia po drukowany numer Biokuriera 3/2021, w którym znajdziecie wiele ciekawostek oraz prozdrowotnych faktów. Piszemy przystępnym językiem w oparciu o naukowe źródła. Nasze artykuły wyróżnia rzetelność i aktualność.
Zajrzycie również do archiwalnych numerów.