Zapiekany szpinak to nieco inna forma podania zielonych listków o charakterystycznym smaku. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Jak je przygotować?
Zapiekany szpinak. Jak zrobić?
Szpinak zapiekany
Zapiekany szpinak zrobicie szybko i z łatwo dostępnych składników. Idealnie smakuje na drugie śniadanie i kolację. Jest bardzo sycące.
Przepis opracowali Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku". Więcej ich przepisów znajdziecie na Biokurier.pl.
Składniki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 20 g oleju np. słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ szklanki płatków owsianych (ok. 25 g)
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka oregano
- 200 g szpinaku opłukanego i pokrojonego
- sezam do wysypania foremki
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Jogurt wymieszaj z olejem i jajkami.
- Dodaj pozostałe składniki (oprócz szpinaku) i wymieszaj.
- Dodaj szpinak i połącz go z powstałą masą.
- Foremkę wysmaruj masłem klarowanym i wysyp sezamem.
- Piecz 30 minut (do zrumienienia).
Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak nie jest, jak się powszechnie sądzi, rekordzistą pod względem zawartości żelaza (o tym skąd się wzięło to przekonanie pisaliśmy tutaj), jednak zawiera całe mnóstwo cennych witamin i minerałów. Jest też źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza luteiny i beta-karotenu.
Ceni się go także za dużą zawartość białka, błonnika, wapnia, potasu. Zawiera też mnóstwo kwasu foliowego. I, co ważne, jest bardzo łatwy w uprawie.
Przepisy na dania ze szpinakiem
Jeśli szpinak kojarzy się Wam z mało zachęcającą papką, którą serwowano dawniej w szkołach i przedszkolach, czas go odczarować!
Mamy dla Was wiele inspirujących przepisów na dania ze szpinakiem. Skorzystajcie z nich!