Teraz czytasz...
Zapiekany szpinak [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zapiekany szpinak [przepis]

Avatar photo

Zapiekany szpinak to nieco inna forma podania zielonych listków o charakterystycznym smaku. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące. Jak je przygotować?

Zapiekany szpinak. Jak zrobić?

zapiekany szpinak

Szpinak zapiekany

Szpinak wraca do łask. W ostatnim czasie przepisów z jego udziałem jest coraz więcej. Przekonaliśmy się, że zielone liście o charakterystycznym smaku można jeść na wiele różnych sposobów i w połączeniu z wieloma składnikami.

Zapiekany szpinak zrobicie szybko i z łatwo dostępnych składników. Idealnie smakuje na drugie śniadanie i kolację. Jest bardzo sycące.

Przepis opracowali Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku". Więcej ich przepisów znajdziecie na Biokurier.pl.

Składniki

  

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 20 g oleju np. słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki płatków owsianych (ok. 25 g)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g szpinaku opłukanego i pokrojonego
  • sezam do wysypania foremki

Przygotowanie

 

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Jogurt wymieszaj z olejem i jajkami.
  • Dodaj pozostałe składniki (oprócz szpinaku) i wymieszaj.
  • Dodaj szpinak i połącz go z powstałą masą.
  • Foremkę wysmaruj masłem klarowanym i wysyp sezamem.
  • Piecz 30 minut (do zrumienienia).

Słowa kluczowe szpinak
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak nie jest, jak się powszechnie sądzi, rekordzistą pod względem zawartości żelaza (o tym skąd się wzięło to przekonanie pisaliśmy tutaj), jednak zawiera całe mnóstwo cennych witamin i minerałów. Jest też źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza luteiny i beta-karotenu.

Ceni się go także za dużą zawartość białka, błonnika, wapnia, potasu. Zawiera też mnóstwo kwasu foliowego. I, co ważne, jest bardzo łatwy w uprawie.

Przepisy na dania ze szpinakiem

Jeśli szpinak kojarzy się Wam z mało zachęcającą papką, którą serwowano dawniej w szkołach i przedszkolach, czas go odczarować!

Zobacz także

tarta kajmakowa

Mamy dla Was wiele inspirujących przepisów na dania ze szpinakiem. Skorzystajcie z nich!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.