Gofry szpinakowe? Dlaczego nie! Wafle nie zawsze muszą być przecież słodkie, o czym przekonacie się, czytając najnowszy numer Biokuriera.
Gofry szpinakowe polecamy każdemu. Będą dobrą przekąską dla alergików, ale zasmakują też osobom bez nietolerancji pokarmowych. Smaczne i pożywne. Dzieciom najpewniej spodoba się ich kolor.

Gofry szpinakowe
Składniki
- 100 g szpinaku baby
- 200 ml napoju orkiszowego (napój powinien mieć temperaturę pokojową)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 175 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 pełna łyżka zmielonego siemienia lnianego złocistego
- szczypta soli himalajskiej drobnej
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie
- Szpinak myjemy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy mleko i 1 łyżeczkę octu jabłkowego, dokładnie blendujemy.
- Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i zmielone siemię lniane, blendujemy na gładkie ciasto.
- Ciasto odstawiamy na 5 minut (jeśli za bardzo zgęstnieje, dodajemy 50 ml dodatkowego napoju roślinnego, mieszamy)
- Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem, wylewamy ciasto na kratki i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 4–8minut (im wyższa moc, tym krócej pieczemy).
- Gofry podajemy na ciepło lub na zimno jako zamiennik pieczywa.
Przepis na gofry szpinakowe pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera, do którego możecie zajrzeć również online.