Przepis na naleśniki szpinakowe z łososiem jest co prawda przeznaczony dla najmłodszych smakoszy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je na talerzach całej rodzinie. Danie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Jest też dobrą propozycją na szybką przystawkę.
Aby zrobić naleśniki szpinakowe z łososiem potrzebujesz:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3–4 łyżki serka naturalnego, np. Philadelphia
- 100 g pieczonego łososia
Naleśniki szpinakowe z łososiem w 5 prostych krokach
- Jajka dokładnie umyć i zanurzyć na 5 sekund we wrzątku. Wybić do metalowej miseczki i wymieszać z wodą i mlekiem.
- Do masy jajecznej dodać świeże liście szpinaku i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połączyć masę szpinakową z mąką i energicznie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie za gęste, dolać jeszcze trochę wody.
- Małą patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć cienkie naleśniki.
- Naleśniki posmarować serkiem, nałożyć kawałeczki łososia. Podawać zwinięte w trójkąt albo rulonik.
Przepis opracowały Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, autorki książki “Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór“.
Sięgnijcie też po przepis na maślane ciasteczka z bananem i daktylami, który opublikowaliśmy na portalu mamywsieci.pl. Dzieci je uwielbiają, dorośli zresztą też ;-).
A jeśli lubicie naleśniki, będziecie mogli o nich przeczytać w najnowszym drukowanym numerze Biokuriera, który ukaże się już wkrótce.