Teraz czytasz...
Wielki powrót Mamy Alergika. Katarzyna Jankowska gotuje tradycyjnie po raz drugi!

Wielki powrót Mamy Alergika. Katarzyna Jankowska gotuje tradycyjnie po raz drugi!

Agnieszka Gotówka

Na temat alergii pokarmowych wie niemal wszystko. Od 10 lat wspiera rodziny, w których rozpoznany został problem nietolerancji. Gotuje bez mleka, jajek, soi, orzechów i kakao. W swoją pracę wkłada całe serce. Katarzyna Jankowska, autorka bloga Mama Alergika Gotuje, w rok 2021 weszła ze wznowionym wydaniem swojej pierwszej książki. Co w niej znajdziemy?

Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie” to książka, w której znajdziemy przepisy na 100 dań. Jej ogromną zaletą jest fakt, że są one dobrze znane i lubiane. To smaki ulubionych polskich potraw – naleśników, zup, pierogów i domowych ciast. Katarzyna Jankowska opracowała je jednak w taki sposób, by bezpiecznie mógł je jeść alergik. To świetne rozwiązanie, które w znacznym stopniu ułatwia przygotowywanie posiłków. Nie „innych” i nie „dziwnych”, ale smacznych, zdrowych i bezpiecznych.

Każdy alergik jest wyjątkowy! Na swoim stole może znaleźć pyszne potrawy, które są dla niego w stu procentach bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem przypominają tradycyjne dania kuchni polskiej.

– przekonuje Katarzyna Jankowska.

MAGiczna wiedza o alergii

Książkę „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” po raz pierwszy wydano w 2014 roku. Została świetnie przyjęta przez czytelników, stąd doczekała się kontynuacji. Powstało dotychczas pięć MAGicznych książek, które wzajemnie się uzupełniają i stanowią kluczową bazę wiedzy i przepisów dla osób z ograniczeniami w diecie.

Przeczytaj również: Alergia to nie wyrok, tylko bodziec do tego, by przyjrzeć się dokładniej swojemu zdrowiu – rozmowa z Katarzyną Jankowską (Mama Alergika Gotuje)

Wznowiona edycja książki Katarzyny Jankowskiej została uzupełniona o aktualną wiedzę na temat alergii. Każdy przepis opatrzony został informacją o alergiach krzyżowych, wartościach odżywczych oraz wskazówkach dotyczących zamienników w diecie.

To zresztą ogromny walor wszystkich publikacji Mamy Alergika. Jej książki to nie tylko baza kilkudziesięciu przepisów, ale też rzetelne źródło wiedzy na temat alergii. To niezwykle ważne, by poznać przeciwnika, z którym ma się do czynienia. Materiał edukacyjny Katarzyna Jankowska przygotowywała wraz z dietetykiem, a merytorycznego wsparcia z zakresu alergologii udzielił autorce prof. Maciej Kaczmarski.

„Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” w liczbach

  • 100 sprawdzonych przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu
  • 85 przepisów zawartych w książce nie zawiera glutenu
  • 80 wegańskich przepisów
  • 95 dań bez dodatku zwykłego cukru
  • 78 możliwych alergenów krzyżowych
  • 20 zamienników jajka
  • 18 bazowych potraw niezbędnych w każdej kuchni, m.in. przepis na domowy makaron, mleka roślinne, wywar warzywny, kremy i sosy.

Nie bez powodu rodzice dzieci z nietolerancjami pokarmowymi okrzyknęli pierwsze wydanie MAGicznej książki „kulinarną biblią alergika”. To świetna pozycja dla osób, które dopiero usłyszały diagnozę i czują się zagubione. Ich kulinarne nawyki muszą zmienić się diametralnie. Od czego zacząć? Co ugotować, by było smacznie i bezpiecznie? Katarzyna Jankowska spieszy z pomocą.

Zobacz także
bluza męska

W swojej książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” pokazuje, jak krok po kroku zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia. Podpowiada, gdzie zrobić zakupy i jak czytać etykiety. Opisuje też najczęstsze alergie pokarmowe, notując objawy, jakie mogą im towarzyszyć. Niezwykle cenne są tabele z zamiennikami.

W książce znajdziemy też opis pierwiastków niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia (wapnia, magnezu i żelaza) wraz z listą produktów, w których znajdziemy ich najwięcej.

Dla kogo jest książka „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”?

Wiele cennych wskazówek znajdą w książce:

  • rodzice alergików
  • dorośli alergicy
  • weganie i wegetarianie
  • osoby na diecie bezglutenowej
  • osoby z nietolerancją fruktozy i laktozy
  • wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać

Nowo wydaną książkę „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” można kupić na stronie Autorki oraz w naszym sklepie.

A już niebawem na stronie Biokuriera ukaże się rozmowa z Katarzyna Jankowską. Autorkę serii książek „Mama Alergika Gotuje” zapytamy m.in. o to, czy dieta osoby z nietolerancjami pokarmowymi to pasmo wyrzeczeń.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.