Na temat alergii pokarmowych wie niemal wszystko. Od 10 lat wspiera rodziny, w których rozpoznany został problem nietolerancji. Gotuje bez mleka, jajek, soi, orzechów i kakao. W swoją pracę wkłada całe serce. Katarzyna Jankowska, autorka bloga Mama Alergika Gotuje, w rok 2021 weszła ze wznowionym wydaniem swojej pierwszej książki. Co w niej znajdziemy?
„Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie” to książka, w której znajdziemy przepisy na 100 dań. Jej ogromną zaletą jest fakt, że są one dobrze znane i lubiane. To smaki ulubionych polskich potraw – naleśników, zup, pierogów i domowych ciast. Katarzyna Jankowska opracowała je jednak w taki sposób, by bezpiecznie mógł je jeść alergik. To świetne rozwiązanie, które w znacznym stopniu ułatwia przygotowywanie posiłków. Nie „innych” i nie „dziwnych”, ale smacznych, zdrowych i bezpiecznych.
Każdy alergik jest wyjątkowy! Na swoim stole może znaleźć pyszne potrawy, które są dla niego w stu procentach bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem przypominają tradycyjne dania kuchni polskiej.
– przekonuje Katarzyna Jankowska.
MAGiczna wiedza o alergii
Książkę „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” po raz pierwszy wydano w 2014 roku. Została świetnie przyjęta przez czytelników, stąd doczekała się kontynuacji. Powstało dotychczas pięć MAGicznych książek, które wzajemnie się uzupełniają i stanowią kluczową bazę wiedzy i przepisów dla osób z ograniczeniami w diecie.
Wznowiona edycja książki Katarzyny Jankowskiej została uzupełniona o aktualną wiedzę na temat alergii. Każdy przepis opatrzony został informacją o alergiach krzyżowych, wartościach odżywczych oraz wskazówkach dotyczących zamienników w diecie.
To zresztą ogromny walor wszystkich publikacji Mamy Alergika. Jej książki to nie tylko baza kilkudziesięciu przepisów, ale też rzetelne źródło wiedzy na temat alergii. To niezwykle ważne, by poznać przeciwnika, z którym ma się do czynienia. Materiał edukacyjny Katarzyna Jankowska przygotowywała wraz z dietetykiem, a merytorycznego wsparcia z zakresu alergologii udzielił autorce prof. Maciej Kaczmarski.
„Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” w liczbach
- 100 sprawdzonych przepisów bez mleka, jajek, soi, kakao, selera, orzechów i miodu
- 85 przepisów zawartych w książce nie zawiera glutenu
- 80 wegańskich przepisów
- 95 dań bez dodatku zwykłego cukru
- 78 możliwych alergenów krzyżowych
- 20 zamienników jajka
- 18 bazowych potraw niezbędnych w każdej kuchni, m.in. przepis na domowy makaron, mleka roślinne, wywar warzywny, kremy i sosy.
Nie bez powodu rodzice dzieci z nietolerancjami pokarmowymi okrzyknęli pierwsze wydanie MAGicznej książki „kulinarną biblią alergika”. To świetna pozycja dla osób, które dopiero usłyszały diagnozę i czują się zagubione. Ich kulinarne nawyki muszą zmienić się diametralnie. Od czego zacząć? Co ugotować, by było smacznie i bezpiecznie? Katarzyna Jankowska spieszy z pomocą.
W swojej książce „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” pokazuje, jak krok po kroku zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia. Podpowiada, gdzie zrobić zakupy i jak czytać etykiety. Opisuje też najczęstsze alergie pokarmowe, notując objawy, jakie mogą im towarzyszyć. Niezwykle cenne są tabele z zamiennikami.
W książce znajdziemy też opis pierwiastków niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia (wapnia, magnezu i żelaza) wraz z listą produktów, w których znajdziemy ich najwięcej.
Dla kogo jest książka „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”?
Wiele cennych wskazówek znajdą w książce:
- rodzice alergików
- dorośli alergicy
- weganie i wegetarianie
- osoby na diecie bezglutenowej
- osoby z nietolerancją fruktozy i laktozy
- wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać
Nowo wydaną książkę „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” można kupić na stronie Autorki oraz w naszym sklepie.
A już niebawem na stronie Biokuriera ukaże się rozmowa z Katarzyna Jankowską. Autorkę serii książek „Mama Alergika Gotuje” zapytamy m.in. o to, czy dieta osoby z nietolerancjami pokarmowymi to pasmo wyrzeczeń.