Risotto buraczane to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Przepisem na jego przygotowanie podzieliła się Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek Mama Alergika Gotuje.
Risotto buraczane. Jak zrobić?
Do przygotowania risotto buraczanego potrzebujesz składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztują dużo, a możesz przygotować z nich obiad, który będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Z podanej ilości składników otrzymasz trzy porcje. Danie jest bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie. Wywar i sok z buraków możesz zastąpić czerwonym barszczem. To dobry sposób na jego wykorzystanie. Nie musimy też dodawać startego buraka, a w jego miejsce wlać więcej soku z buraka, tak aby łączna ilość płynu nie przekraczała 600-700 ml.
Risotto buraczane [przepis]
Składniki
- 300 g ryżu do risotto (arborio)
- 400 ml wywaru warzywnego
- 200 ml ekologicznego soku z buraków
- burak pieczony ok. 100 g
- 4 pieczarki (można je pominąć lub zastąpić np. cukinią)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 1 szalotka lub mała cebula
- suszony lub świeży tymianek
- sól himalajska
- sok z cytryny (można pominąć)
Przygotowanie
- Pieczonego buraka obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Wywar warzywny (można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej przegotowanej wody), wlewamy do niedużego garnka.
- Dodajemy sok z buraków, szczyptę suszonego tymianku i starte buraczki, zagotowujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
- Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy krótką chwilę (nie mogą się przypalić) i dodajemy pieczarki, podsmażamy około minuty.
- Ryż płuczemy, odsączamy z wody i dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwilę, mieszamy.
- Porcjami ok. 100 ml wlewamy do ryżu wywar buraczany, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu.
- Ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki.
- Danie doprawiamy do smaku solą, zdejmujemy z ognia.
- Podajemy od razu na ciepło ze świeżym tymiankiem.