Teraz czytasz...
Risotto buraczane [przepis od MAG]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Risotto buraczane [przepis od MAG]

Avatar photo

Risotto buraczane to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Przepisem na jego przygotowanie podzieliła się Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek Mama Alergika Gotuje.

Risotto buraczane. Jak zrobić?

Do przygotowania risotto buraczanego potrzebujesz składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Nie kosztują dużo, a możesz przygotować z nich obiad, który będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Zobacz także

placuszki drożdżowe ze śmietaną, burakami i orzechami

Z podanej ilości składników otrzymasz trzy porcje. Danie jest bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie. Wywar i sok z buraków możesz zastąpić czerwonym barszczem. To dobry sposób na jego wykorzystanie. Nie musimy też dodawać startego buraka, a w jego miejsce wlać więcej soku z buraka, tak aby łączna ilość płynu nie przekraczała 600-700 ml.

Risotto buraczane [przepis]

Risotto buraczane to świetna propozycja na szybki i tani obiad. Przepisem na to danie podzieliła się z nami Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek Mama Alergika Gotuje.
Przepis na risotto buraczane pierwotnie ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier nr 1/2022 (przeczytacie go też online). Znajdziecie tam również ciekawe rady od Mamy Alergika Gotuje na czas pylenia roślin.
Zapraszamy też do lektury rozmowy z Kasią Jankowską, w której pytamy m.in. o to, jak gotować dla małego alergika.
Total Time 30 minutes
Servings 3

Składniki
  

  • 300 g ryżu do risotto (arborio)
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 200 ml ekologicznego soku z buraków 
  • burak pieczony ok. 100 g
  • 4 pieczarki (można je pominąć lub zastąpić np. cukinią)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • suszony lub świeży tymianek
  • sól himalajska
  • sok z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie
 

  • Pieczonego buraka obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Wywar warzywny (można użyć kostkę warzywną bezglutenową bio, którą rozpuszczamy w 400 ml gorącej przegotowanej wody), wlewamy do niedużego garnka.
  • Dodajemy sok z buraków, szczyptę suszonego tymianku i starte buraczki, zagotowujemy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.
  • Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy krótką chwilę (nie mogą się przypalić) i dodajemy pieczarki, podsmażamy około minuty.
  • Ryż płuczemy, odsączamy z wody i dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwilę, mieszamy.
  • Porcjami ok. 100 ml wlewamy do ryżu wywar buraczany, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu.
  • Ponownie dolewamy porcję wywaru i tak postępujemy do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki.
  • Danie doprawiamy do smaku solą, zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy od razu na ciepło ze świeżym tymiankiem.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.