To danie pachnie jesienią. Jest idealne na chłodne popołudnia i wieczory. Jeśli więc zebraliście ostatnio trochę grzybów (a tych w polskich lasach nie brakuje!), przygotujcie to smaczne i pożywne risotto.
Przepis na risotto z grzybami pochodzi najnowszej z książki Iwony Zasuwy pt. „Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”.
By przygotować risotto z grzybami, potrzebujesz:
- grzyby leśne (podgrzybki, borowiki, koźlaki, raczej nie maślaki) – im więcej,
tym lepiej - 1,5 szkl. ryżu arborio (najlepszy do risotto)
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- szczypta mielonej kurkumy
- sól i pieprz (do smaku)
- zielenina (do posypania)
- masło klarowane lub inny tłuszcz (do smażenia)
- opcjonalnie: 1,5 szkl. wytrawnego białego wina i 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
Dowiedz się więcej na temat: grzyby
Jak przygotować risotto z grzybami leśnymi?:
- Ryż przygotuj nieco wcześniej: przepłucz go wielokrotnie na sicie, aż woda przestanie być mleczna. Pozostaw namoczony w świeżej wodzie, najlepiej na noc, ale kilka godzin też wystarczy.
- Na patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij cebulę poszatkowaną w zgrabną kostkę oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku, posól, wsyp kurkumę.
- Dorzuć sprawione i pokrojone w plasterki grzyby i podsmaż przez kilka minut, nieustannie mieszając.
- Teraz dodaj ryż i wodę (zwykle dwukrotnie większą objętość niż ryżu; być może trzeba będzie jej nieco dolać) i wymieszaj porządnie z grzybami. W bardziej wytwornej wersji dania zamień połowę wody na wino. Przykryj pokrywką i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem. Nie mieszaj!
- Kiedy ryż będzie wystarczająco miękki (ja lubię półmiękki), dodaj świeży czosnek, sól i pieprz oraz ewentualnie płatki drożdżowe. Wymieszaj, posyp zieleniną i podawaj.