Czekoladowa granola z nasionami konopi powstaje na bazie starannie dobranych składników. Jest wzbogacona o musy owocowe i substancje prebiotyczne (inulina). To doskonała propozycja dla alergików, którzy przygotowując granolę w domu, mogą uniknąć zanieczyszczenia śladowymi ilościami, np. orzechów czy glutenu.
Przepis na granolę:
- przepis bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez zwykłego cukru
- czas przygotowania: 15 minut
- czas pieczenia: 30 minut
- ilość: ok. 300 g
Przeczytaj również: Granola. Chrupnij na zdrowie!
Składniki na czekoladową granolę z nasionami konopi
- 100 g gorzkiej bezmlecznej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka inuliny w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub stopionego masła klarowanego
- 6 łyżek syropu klonowego lub miodu
- 200 g płatków owsianych górskich bezglutenowych
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
Przeczytaj również: Domowa granola antystresowa [przepis]
Czekoladowa granola z nasionami konopi krok po kroku
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej płynny tłuszcz,
syrop lub miód, łączymy składniki. - Płatki owsiane wsypujemy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ciemnym
kakao, inuliną i nasionami konopi, mieszamy. - Do płatków wlewamy roztwór z czekoladą i mieszamy wszystkie składniki, by
dokładnie je ze sobą połączyć. - Piekarnik nagrzewamy do 160°C w opcji z termoobiegiem.
- Naczynie z płatkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok.
30 minut, od czasu do czasu płatki mieszamy.
Wskazówki:
Granolę możemy wzbogacić o purée z jabłka lub banana, które to dodajemy na etapie
rozpuszczonej czekolady. W efekcie uzyskujemy bardziej zwartą konsystencję płatków, a po upieczeniu – większe chrupiące kawałki.
Zamiast kakao możesz zastosować karob w proszku lub naturalnie słodką melasę z chleba świętojańskiego.
Do takiej granoli możemy dodawać także różne nasiona i orzechy (o ile nie jesteśmy na nie uczuleni).