Teraz czytasz...
Czekoladowa granola z nasionami konopi [przepisy]

Czekoladowa granola z nasionami konopi [przepisy]

Avatar photo

Czekoladowa granola z nasionami konopi powstaje na bazie starannie dobranych składników. Jest wzbogacona o musy owocowe i substancje prebiotyczne (inulina). To doskonała propozycja dla alergików, którzy przygotowując granolę w domu, mogą uniknąć zanieczyszczenia śladowymi ilościami, np. orzechów czy glutenu.

Przepis na granolę:

  • przepis bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez zwykłego cukru
  • czas przygotowania: 15 minut
  • czas pieczenia: 30 minut
  • ilość: ok. 300 g

Przeczytaj również: Granola. Chrupnij na zdrowie!

Składniki na czekoladową granolę z nasionami konopi

  • 100 g gorzkiej bezmlecznej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka inuliny w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub stopionego masła klarowanego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub miodu
  • 200 g płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi

Przeczytaj również: Domowa granola antystresowa [przepis]

Czekoladowa granola z nasionami konopi krok po kroku

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej płynny tłuszcz,
    syrop lub miód, łączymy składniki.
  2. Płatki owsiane wsypujemy do żaroodpornego naczynia, posypujemy ciemnym
    kakao, inuliną i nasionami konopi, mieszamy.
  3. Do płatków wlewamy roztwór z czekoladą i mieszamy wszystkie składniki, by
    dokładnie je ze sobą połączyć.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 160°C w opcji z termoobiegiem.
  5. Naczynie z płatkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok.
    30 minut, od czasu do czasu płatki mieszamy.

Wskazówki:

Granolę możemy wzbogacić o purée z jabłka lub banana, które to dodajemy na etapie
rozpuszczonej czekolady. W efekcie uzyskujemy bardziej zwartą konsystencję płatków, a po upieczeniu – większe chrupiące kawałki.

Zamiast kakao możesz zastosować karob w proszku lub naturalnie słodką melasę z chleba świętojańskiego.

Do takiej granoli możemy dodawać także różne nasiona i orzechy (o ile nie jesteśmy na nie uczuleni).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.