Granola, podobnie jak musli, jest popularnym dodatkiem śniadaniowym. To mieszanka płatków, suszonych owoców, nasion i orzechów. W jej składzie nie brakuje alergenów. Czym je zastąpić?
Granola ma chrupiącą konsystencję, ponieważ jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane) i substancji słodzących (syrop klonowy, daktylowy, dozwolony miód, melasa). Możemy ją przygotować na bazie różnych płatków. Najczęściej stosujemy płatki owsiane, ale sprawdzą się także płatki gryczane, jaglane, z komosy ryżowej, amarantusowe, orkiszowe, jęczmienne czy żytnie. Ciekawym rozwiązaniem będzie także zastosowanie kaszy gryczanej, którą po wcześniejszym namoczeniu, opiekamy podobnie jak płatki.
Przeczytaj również: Granola. Chrupnij na zdrowie!
MAGiczna domowa granola powstaje na bazie starannie, indywidualnie dobranych składników. Jest wzbogacona o musy owocowe i substancje prebiotyczne (inulina).
Przygotowując domową granolę, tak dobierasz składniki, by uniknąć zanieczyszczenia śladowymi ilościami np. orzechów czy glutenu. Zamiast kakao możesz zastosować karob w proszku lub naturalnie słodką melasę z chleba świętojańskiego.
Zobacz przepis na granolę: Czekoladowa granola z nasionami konopi [przepisy]
Składniki granoli dla alergika
Do przygotowania domowej i zdrowej granoli, oprócz różnych płatków czy kasz, możesz wykorzystać także takie produkty, jak:
- łuskane nasiona konopi
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
- wiórki kokosowe
- otręby
- rodzynki
- suszona żurawina
- suszone śliwki
- daktyle
- karob
- kakao
- ekspandowane płatki
- przyprawy o działaniu przeciwzapalnym, jak cynamon, imbir, kardamon
- inulina w proszku
- liofilizowane owoce w całości i w proszku
- orzechy i migdały (jeśli są dozwolone w diecie).
Przeczytaj także: Domowa granola antystresowa [przepis]
Sposoby na granolę
- Dodatek pulp owocowych => bardziej zwarta konsystencja i duże kawałki
- Inulina => słodkość i odżywcze działanie na bakterie
- Liofilizowane owoce w proszku => owocowy aromat i witaminy (najlepiej dodać po pieczeniu)
Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Będzie rewelacyjnym rozwiązaniem na szybkie i pożywne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Podawaj ją dzieciom z dozwolonym mlekiem czy jogurtem, przed wyjściem do szkoły czy przedszkola.
Przeczytaj: Owsianki.60 zaskakujących przepisów
Podpowiem Ci jeszcze, że zawsze możesz ją zastosować jako dodatek do ciasteczek czy energetycznych batoników. Nie zmarnuje się nawet kęs.