Teraz czytasz...
Pyszna granola dla alergika… i nie tylko

Pyszna granola dla alergika… i nie tylko

Avatar photo

Granola, podobnie jak musli, jest popularnym dodatkiem śniadaniowym. To mieszanka płatków, suszonych owoców, nasion i orzechów. W jej składzie nie brakuje alergenów. Czym je zastąpić?

Granola ma chrupiącą konsystencję, ponieważ jest opiekana z dodatkiem tłuszczu (olej kokosowy, masło klarowane) i substancji słodzących (syrop klonowy, daktylowy, dozwolony miód, melasa). Możemy ją przygotować na bazie różnych płatków. Najczęściej stosujemy płatki owsiane, ale sprawdzą się także płatki gryczane, jaglane, z komosy ryżowej, amarantusowe, orkiszowe, jęczmienne czy żytnie. Ciekawym rozwiązaniem będzie także zastosowanie kaszy gryczanej, którą po wcześniejszym namoczeniu, opiekamy podobnie jak płatki.

Przeczytaj również: Granola. Chrupnij na zdrowie!

MAGiczna domowa granola powstaje na bazie starannie, indywidualnie dobranych składników. Jest wzbogacona o musy owocowe i substancje prebiotyczne (inulina).

Przygotowując domową granolę, tak dobierasz składniki, by uniknąć zanieczyszczenia śladowymi ilościami np. orzechów czy glutenu. Zamiast kakao możesz zastosować karob w proszku lub naturalnie słodką melasę z chleba świętojańskiego.

Zobacz przepis na granolę: Czekoladowa granola z nasionami konopi [przepisy]

Składniki granoli dla alergika

Do przygotowania domowej i zdrowej granoli, oprócz różnych płatków czy kasz, możesz wykorzystać także takie produkty, jak:

Zobacz także
kobieta przygotowuje przetwory na zimę

Przeczytaj także: Domowa granola antystresowa [przepis]

Sposoby na granolę

  • Dodatek pulp owocowych => bardziej zwarta konsystencja i duże kawałki
  • Inulina => słodkość i odżywcze działanie na bakterie
  • Liofilizowane owoce w proszku => owocowy aromat i witaminy (najlepiej dodać po pieczeniu)

Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Będzie rewelacyjnym rozwiązaniem na szybkie i pożywne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Podawaj ją dzieciom z dozwolonym mlekiem czy jogurtem, przed wyjściem do szkoły czy przedszkola.

Książka z przepisami na owsianki
Książka z przepisami na owsianki

Przeczytaj: Owsianki.60 zaskakujących przepisów

Do czego wykorzystać granolę?

Podpowiem Ci jeszcze, że zawsze możesz ją zastosować jako dodatek do ciasteczek czy energetycznych batoników. Nie zmarnuje się nawet kęs.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.