Domowa granola zachwyca chrupkością i bogactwem smaku. To płatki idealne na śniadanie. Sprawdzą się też jako dodatek do jogurtu lub deseru. I choć kupić ją można w niemal każdym sklepie spożywczym, najlepiej przygotować ją w domu. Jak to zrobić, podpowiada Viola Grzelka, autorka książek z serii „Mamucie przysmaki”.
Domowa granola – przepis
Kilka lat temu szukałam ciszy w opactwie benedyktynów w Tyńcu. Kupiłam wtedy w przyklasztornym sklepiku książkę Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii” o diecie według św. Hildegardy, żyjącej w średniowieczu benedyktyńskiej mniszki i wizjonerki o wybitnym umyśle.
Po powrocie do domu z przepisu znalezionego w książce upiekłam orkiszowe herbatniki, które według słów świętej cytowanych w książce „…zabiorą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy (…), zredukują wszystkie złe soki, zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania”.
Z tamtego przepisu właśnie narodził się pomysł na antystresową domową granolę (dowiedz się wiecej na temat: granola). Jej skład jest bogatszy, ale zachowałam orkisz oraz odpowiednio dobrane proporcje przypraw korzennych: goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, którym przypisuje się dobroczynne działanie.
Sprawdź również nasz przepis na czekoladową granolę z nasionami konopi
Jak zrobić domową granolę?
Domowa granola antystresowa
Składniki
- 300 g płatków orkiszowych
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki otrąb gryczanych lub owsianych
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki soli morskiej jodowanej
- ¼ łyżeczki roztartych w moździerzu goździków
- 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- dowolne suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- W rondlu na wolnym ogniu rozpuść olej kokosowy i miód. Jak tylko składniki połączą się ze sobą, odstaw z palnika.
- Dodaj sól oraz przyprawy i wymieszaj.
- W misce wymieszaj płatki orkiszowe, siemię lniane, otręby, pestki słonecznika i orzechy, a następnie połącz je z rozpuszczonym olejem i miodem.
- Dokładnie wymieszaj całość, następnie wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na 20–25 minut.
- Przemieszaj po dziesięciu, potem po ośmiu minutach. Po kolejnych ośmiu minutach granola powinna być gotowa. Uwaga: pilnuj czasów mieszania, ponieważ granolę łatwo przypalić.
- Po wystudzeniu przełóż granolę do suchego, szczelnego słoika. Może tak być przechowywana kilka tygodni.
Zdrowe przepisy na śniadanie
Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia (pisaliśmy o tym tutaj). Warto je zjeść jeszcze przed wyjściem do pracy lub szkoły. Wiemy jednak, że rano wielu z nas spieszy się do codziennych obowiązków. Polecamy Wam zatem: