Teraz czytasz...
Domowa granola antystresowa [przepis]

Domowa granola antystresowa [przepis]

granola

Domowa granola zachwyca chrupkością i bogactwem smaku. To płatki idealne na śniadanie. Sprawdzą się też jako dodatek do jogurtu lub deseru. I choć kupić ją można w niemal każdym sklepie spożywczym, najlepiej przygotować ją w domu. Jak to zrobić, podpowiada Viola Grzelka, autorka książek z serii „Mamucie przysmaki”.

Domowa granola – przepis

Kilka lat temu szukałam ciszy w opactwie benedyktynów w Tyńcu. Kupiłam wtedy w przyklasztornym sklepiku książkę Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii” o diecie według św. Hildegardy, żyjącej w średniowieczu benedyktyńskiej mniszki i wizjonerki o wybitnym umyśle.

Po powrocie do domu z przepisu znalezionego w książce upiekłam orkiszowe herbatniki, które według słów świętej cytowanych w książce „…zabiorą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy (…), zredukują wszystkie złe soki, zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania”.

Z tamtego przepisu właśnie narodził się pomysł na antystresową domową granolę (dowiedz się wiecej na temat: granola). Jej skład jest bogatszy, ale zachowałam orkisz oraz odpowiednio dobrane proporcje przypraw korzennych: goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, którym przypisuje się dobroczynne działanie.

Sprawdź również nasz przepis na czekoladową granolę z nasionami konopi

Jak zrobić domową granolę?

granola

Domowa granola antystresowa

Domowa granola to aromatyczna i wartościowa posypka do zup, sałatek, śniadaniowych kaszek i pieczonych owoców. Uwielbiają ją dzieci i dorośli.
Granola z tego przepisu nie jest zbyt słodka. Jeśli chcesz więcej słodyczy, zawsze możesz wymieszać ją ze słodkimi suszonymi owocami lub dodać więcej miodu w trakcie jej przygotowania.
Autorką przepisu jest Viola Grzelka, autorka bloga i książek "Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie" oraz "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato".
Porcje 0

Składniki
  

  • 300 g płatków orkiszowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki otrąb gryczanych lub owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli morskiej jodowanej
  • ¼ łyżeczki roztartych w moździerzu goździków
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • dowolne suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie
 

  • Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • W rondlu na wolnym ogniu rozpuść olej kokosowy i miód. Jak tylko składniki połączą się ze sobą, odstaw z palnika.
  • Dodaj sól oraz przyprawy i wymieszaj.
  • W misce wymieszaj płatki orkiszowe, siemię lniane, otręby, pestki słonecznika i orzechy, a następnie połącz je z rozpuszczonym olejem i miodem.
  • Dokładnie wymieszaj całość, następnie wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na 20–25 minut.
  • Przemieszaj po dziesięciu, potem po ośmiu minutach. Po kolejnych ośmiu minutach granola powinna być gotowa.
    Uwaga: pilnuj czasów mieszania, ponieważ granolę łatwo przypalić.
  • Po wystudzeniu przełóż granolę do suchego, szczelnego słoika. Może tak być przechowywana kilka tygodni.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Zdrowe przepisy na śniadanie

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia (pisaliśmy o tym tutaj). Warto je zjeść jeszcze przed wyjściem do pracy lub szkoły. Wiemy jednak, że rano wielu z nas spieszy się do codziennych obowiązków. Polecamy Wam zatem:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.