To wyjątkowe w smaku pesto brokułowe z nasionami pinii może stanowić ciekawą bazę do przygotowania szybkiego i pożywnego obiadu. Idealne dla wegan.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: ok. 400 g
Składniki:
- 400 g brokułu
- ½ łyżeczki soli himalajskiej drobnej
- 1 ząbek czosnku
- 50 g nasion pinii
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól himalajska do smaku
→ Przeczytaj również: Jak ugotować brokuły?
Jak przygotować pesto brokułowe z nasionami pinii?:
- Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 4 minuty, wyjmujemy, studzimy, przekładamy do miski lub blendera.
- Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju lnianego i blendujemy na dość gładką pastę.
- Nasiona pinii prażymy na suchej patelni, uważamy aby ich nie przypalić. 2/3 z nich mielemy na grubszą mąkę, przekładamy do pasty brokułowej, mieszamy. Pozostałe nasiona będą stanowić dodatek do makaronu.
- Pesto doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
Wskazówki:
- Wszystkie składniki łącznie z nasionami może razem zblendować na pesto i pominąć proces mielenia nasion.
- Pesto możemy przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce do 3 dni.
- Pesto możemy wzbogacić dodatkiem świeżej bazylii lub mięty.
Uwaga!
Osoby z alergią na orzechy powinny uważać także na orzeszki pinii (nasiona sosny).
Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).