Teraz czytasz...
Pesto brokułowe z nasionami pinii [przepis]

Pesto brokułowe z nasionami pinii [przepis]

To wyjątkowe w smaku pesto brokułowe z nasionami pinii może stanowić ciekawą bazę do przygotowania szybkiego i pożywnego obiadu. Idealne dla wegan. 

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 400 g brokułu
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej drobnej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g nasion pinii
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól himalajska do smaku

→ Przeczytaj również: Jak ugotować brokuły?

Jak przygotować pesto brokułowe z nasionami pinii?:

  1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 4 minuty, wyjmujemy, studzimy, przekładamy do miski lub blendera.
  2. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju lnianego i blendujemy na dość gładką pastę.
  3. Nasiona pinii prażymy na suchej patelni, uważamy aby ich nie przypalić. 2/3 z nich mielemy na grubszą mąkę, przekładamy do pasty brokułowej, mieszamy. Pozostałe nasiona będą stanowić dodatek do makaronu.
  4. Pesto doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

Wskazówki:

  • Wszystkie składniki łącznie z nasionami może razem zblendować na pesto i pominąć proces mielenia nasion.
  • Pesto możemy przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce do 3 dni.
  • Pesto możemy wzbogacić dodatkiem świeżej bazylii lub mięty.

Uwaga!

Osoby z alergią na orzechy powinny uważać także na orzeszki pinii (nasiona sosny).

Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.