Teraz czytasz...
Cynamonowe zawijańce [przepis]

Cynamonowe zawijańce [przepis]

Cynamonowe zawijańce to klasyczny wypiek, ale w zdrowszej wersji. Możesz przygotować go razem z dzieckiem. To świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Przepis opracowała Anna Englisz, autorka bloga „Na pół słodko”. 

Cynamonowe zawijańce. Dla kogo?

Cynamonowe zawijańce to przepis dla każdego. Bułeczki idealnie pasują do popołudniowej kawy w jesienno-zimowe dni.

Możesz przygotować je w wersji bezmlecznej, zastępując masło olejem kokosowym, a mleko napojem roślinnym bez cukru.

Bułeczki są najlepsze przez pierwsze 2 dni po upieczeniu. Jeżeli chcesz się cieszyć ich smakiem i świeżością dłużej, możesz je zamrozić.

Zobacz także

Cynamonowe zawijańce mogą jeść dzieci, jednak jeśli chcesz podać je maluchowi poniżej 3. roku życia, ksylitol zastąp musem daktylowym.

Cynamonowe zawijańce

Autorką przepisu jest Anna Englisz, autorka książki "Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy."
Servings 20

Ingredients
  

  • szklanka mleka 200 ml
  • łyżeczka miodu 10 g
  • opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
  • 2 jajka
  • 500 g mąki orkiszowej (250 g razowej i 250 g jasnej)
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ kostki masła 150 g
  • ¼ szklanki ksylitolu 50 g

Masa cynamonowa

  • łyżka cynamonu
  • ¼ kostki masła lub 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • łyżka gorzkiego kakao
  • ½ szklanki ksylitolu (100 g)
  • łyżka rodzynek

Instructions
 

  • Mleko z miodem lekko podgrzej. Dodaj drożdże i pozostaw na 10–15 minut.
  • Mąki wymieszaj, dodaj przyprawy, rodzynki i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Dodaj zaczyn, jaja oraz rozpuszczone, ostudzone masło.
  • Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki lub mieszadła. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Przygotuj masę cynamonową, roztapiając masło, dodając ksylitol, cynamon, kakao i rodzynki. Mieszaj, aż ksylitol się rozpuści.
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach30 × 20 cm i grubości ok. 1 cm.
  • Posmaruj go masą cynamonową i zwijaj jak roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  • Gotową roladę pokrój ostrym nożem na 20 plastrów.
  • Plastry ułóż obok siebie zawinięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20–30minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 170°C(program góra–dół, bez termoobiegu).
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz 20–25minut na złoty kolor.
  • Ostudzone bułeczki posyp pudrem z ksylitolu (opcjonalnie).
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przepis na cynamonowe zawijance znajdziecie w nowo wydanej książce Anny Englisz „Na pół słodko. Wypieki i desery w insulinooporności i cukrzycy”. Ania jest dietetyczką i blogerką. Uczy, jak jeść bez cukru, i udowadnia, że zdrowe odżywianie wcale nie oznacza rezygnowania z przyjemności.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.