Kiedy za oknem zimowa aura, zjadłoby się coś smacznego, co przywiedzie na myśl upragnione wakacje. Chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami sprosta temu wyzwaniu. Przepisem na jego przygotowanie podzieliła się Agnieszka Bednarska, autorka bloga „Bezglutenowe jadło”, która właśnie wydała książkę „Chleb bezglutenowy i inne wypieki”.
Składniki na chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami
Zaczyn:
- 200 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki z sorgo
- 30 g mąki z ciecierzycy
- 8 g łuski babki jajowatej
- 15 ml łyżki oliwy
Nadzienie:
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 10 oliwek zielonych lub czarnych
- 2 ząbki czosnku
- 15 ml oliwy z zalewy pomidorów
- ¾ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki suszonego oregano
Bezglutenowy chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami. Jak przygotować?
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę babki jajowatej, zaczyn, łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Po upłynięciu tego czasu dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników.
- Przykryte odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Składniki nadzienia rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze.
- Na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy ciasto w formę prostokąta o grubości ok. 1 cm. Wykładamy nadzienie, które rozsmarowujemy po cieście, obijając jego brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Możemy zrobić to przy użyciu ścierki – ciasto umieszczamy na ścierce, zwijamy.
- Tak uformowany rulon rozcinamy (zostawiając jego początek w całości) na trzy części, zaplatamy warkocz.
- Ciasto umieszczamy w formie, w której będziemy je piec, na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika warkocz spryskujemy wodą.
Pieczemy przez ok. 35 minut lub do czasu zbrązowienia, w temperaturze ok. 220 stopni C.