Teraz czytasz...
Bezglutenowy chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami [przepis]

Bezglutenowy chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami [przepis]

Kiedy za oknem zimowa aura, zjadłoby się coś smacznego, co przywiedzie na myśl upragnione wakacje. Chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami sprosta temu wyzwaniu. Przepisem na jego przygotowanie podzieliła się Agnieszka Bednarska, autorka bloga „Bezglutenowe jadło”, która właśnie wydała książkę „Chleb bezglutenowy i inne wypieki”. 

Składniki na chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami

Zaczyn:

  • 200 ml wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g mąki z sorgo
  • 30 g mąki z ciecierzycy
  • 8 g łuski babki jajowatej
  • 15 ml łyżki oliwy

Nadzienie:

  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 10 oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml oliwy z zalewy pomidorów
  • ¾ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki suszonego oregano

Bezglutenowy chlebek sycylijski z suszonymi pomidorami. Jak przygotować?

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  2. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę babki jajowatej, zaczyn, łyżką drewnianą wyrabiamy ciasto przez ok. 4 minuty. Po upłynięciu tego czasu dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników.
  3. Przykryte odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Składniki nadzienia rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze.
  4. Na posypanym mąką ryżową blacie rozwałkowujemy ciasto w formę prostokąta o grubości ok. 1 cm. Wykładamy nadzienie, które rozsmarowujemy po cieście, obijając jego brzegi. Ciasto zwijamy w rulon. Możemy zrobić to przy użyciu ścierki – ciasto umieszczamy na ścierce, zwijamy.
  5. Tak uformowany rulon rozcinamy (zostawiając jego początek w całości) na trzy części, zaplatamy warkocz.
  6. Ciasto umieszczamy w formie, w której będziemy je piec, na ok. 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika warkocz spryskujemy wodą.

Pieczemy przez ok. 35 minut lub do czasu zbrązowienia, w temperaturze ok. 220 stopni C.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.