Tortilla de patatas to hiszpański omlet z ziemniaków. Hiszpanie go uwielbiają, jedzą o różnych porach dnia, z różnymi dodatkami, i nie dziwię się, bo jest w nim coś uzależniającego. Sprawdźcie sami!
Przygotowanie tortilli de patatas nie jest trudne, trzeba jednak znać kilka trików i… zawsze trzeba mieć ziemniaki ,cebulę i jajka. To właśnie te 3 składniki były kluczowe w pierwszych latach istnienia tej potrawy (XVIII wiek). Wraz z upływem lat receptury zaczęły się zmieniać i regionalizować. Później stała się przekąską robotników i rolników, aż urosła do roli jednego z symboli hiszpańskiej kuchni. Dziś serwowana jest na całym świecie.
Nie ma jednego sposobu na tortillę de patatas. W różnych częściach Hiszpanii, ba! – w różnych domach, robi się ją nieco inaczej, ale ostatecznie potrawa wygląda bardzo podobnie. Może się różnić dodatkami, ale zawsze musi pozostać wilgotna w środku.
Do smażenia ziemniaków potrzeba bardzo dużej ilości oliwy, ale Hiszpanie używają jej kilkakrotnie. Odcedzają ziemniaki, a oliwę zachowują do przygotowania kolejnego omletu.
Tortilla de patatas
Składniki
- 400–500 ml oliwy virgin
- 1 kg obranych ziemniaków (chociaż niektórzy zostawiają łupiny) i pokrojonych na około 0,3 cm plasterki
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 8 jajek
- sól
Przygotowanie
- Dobrze rozgrzej patelnię o grubym dnie.
- Wlej oliwę, rozgrzej, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na średnim ogniu.
- Dodaj ziemniaki i smaż przez 10–15 min, aż staną się złociste na krawędziach, miejscami brązowe, ale nie rozpadające się. Żeby sprawdzić, czy są dobre, wystarczy nacisnąć kawałek łyżką (powinny pęknąć pod naciskiem).
- W trakcie smażenia wbij jajka do dużej miski, ale ich nie mieszaj.
- Wyjmij usmażone ziemniaki i cebulę łyżką cedzakową, przenieś do miski z jajkami, lekko posól, dodaj czosnek, delikatnie wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i zostaw na 8–10 min, żeby masa zgęstniała.
- W tym czasie rozgrzej patelnię, najlepiej o grubym albo nieprzywierającym dnie i średnicy 21–22 cm, pośrodku wlej łyżkę oliwy od smażenia ziemniaków, rozgrzej, wlej masę jajeczną i smaż na dużym ogniu przez minutę, potem zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 2–3 min.
- Lekko porusz tortillą za pomocą drewnianej łyżki, nie powinna przywrzeć do dna.
- Dużym talerzem o średnicy większej niż patelni przykryj patelnię, przytrzymując talerz od góry, przewróć ją do góry dnem, placek z talerza zsuń na patelnię, smaż jeszcze przez 2 min. Znowu przykryj patelnię talerzem, przewróć i gotowe.
- Pod naciskiem palca tortilla powinna delikatnie sprężynować, a po przekrojeniu być mokra w środku.
Propozycje dodatków
Jako dodatki sprawdzą się:
- szpinak,
- pieczarki,
- papryka
- ser.
- bakłażan
- marchewka
Dowiedz się więcej na temat: omlet
Spróbuj także przepisu na omlet pieczony z ziemniaków