Teraz czytasz...
Czym zastąpić jajka?

Czym zastąpić jajka?

Agnieszka Gotówka
ciasto bez jajek

Czym zastąpić jajka, kiedy dieta albo problemy zdrowotne nie pozwalają nam ich jeść? Jak piec bez nich ciasta? I co zamiast jajka do panierowania? Sprawdźmy! 

Czym zastąpić jajka i dlaczego bywa to konieczne?

Mogłoby się wydawać, że jajka używa się dzisiaj niemal do wszystkiego. Nie można zaprzeczyć, że mają one mnóstwo właściwości, z czego chętnie korzysta przemysł spożywczy. Używa się ich do zagęszczania sosów, zmiękczania pieczywa, klarowania soków i wina. Z pomocą białka kurzego nadaje się połysk wyrobom piekarniczym i ciastkom.

→ Przeczytaj również: Czym zastąpić cukier?

Uważa się ponadto, że jajka mimo swojej kaloryczności są bardzo zdrowe. Kryją w sobie witaminy z grupy B (szczególnie B12 i ryboflawinę), witaminy A, D, E, K, fosfolipidy, żelazo, potas, magnez i wapń. Wiele w nich również białka.

Niekiedy jednak ich jedzenie nie jest możliwe. Najczęściej odpowiada za to alergia na białko jaja kurzego, które uznawane jest za jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Może uczulać już niemowlęta, do organizmów których dostał się wraz z mlekiem matki.

Do objawów alergii na białko jajka kurzego należą:

  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • pokrzywka,
  • biegunka,
  • zaostrzenie zmian związanych z atopowym zapaleniem skóry,
  • świąd,
  • napady astmy.

U dzieci objawy alergii mogą zmniejszać się wraz z wiekiem.

Czym zastąpić jajka w przepisie?

W przypadku uczulenia na białko jaja kurzego niezwykle ważne jest całkowite wyeliminowanie jaj z codziennej diety. Niestety, nie jest to zadanie proste, bo jak już pisaliśmy – jajko jest powszechnie wykorzystywane do produkcji artykułów spożywczych.

Producenci ukrywają je również pod takimi nazwami białek, np.

  • albumina,
  • globulina,
  • lipowitelina,
  • owoalbumina,
  • owoglobulina.

Niektóre z nich nie tracą swoich właściwości uczulających nawet wówczas, gdy jajko podda się obróbce termicznej. W przypadku silnej alergii konieczna jest zatem rezygnacja ze spożywania jajek.

Wbrew pozorom zastąpienie jajek w kuchni nie jest takie trudne. Dieta wegańska doskonale sobie bez nich radzi. Zamiast jajecznicy, weganie jedzą tofucznicę (jak nazwa podpowiada: z tofu), a bezę i makaroniki przygotowują z aquafaby (wody, która zostaje po odsączeniu ciecierzycy z puszki/słoika lub woda, która zostaje po jej ugotowaniu).

→ Zobacz przepis na majonez z aquafaby

Jeśli w przepisie podane jest jedno lub dwa jajka, wówczas można z powodzeniem je pominąć, nie dodając żadnego jego zamiennika, a jedynie zwiększając ilość składników płynnych (mleka, wody, soku). Skorzystać można też z któregoś z substytutów dla jajek. Wszystko zależy od potrawy i przepisu.

Naleśniki bez jajek. Siemię lniane da radę!

Do ciasta naleśnikowego dodaje się jajko, by było ono sprężyste i uzyskało jednolitą konsystencję. Można je jednak z powodzeniem zastąpić papką z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko). Siemię sprawi, że ciasto będzie wilgotne i elastyczne.

Są również osoby, które niczym jajka nie zastępują, gdy mają ochotę na naleśniki lub krokiety (ewentualnie dodają więcej mąki lub mieszają ją z mąką ziemniaczaną).

A czym zastąpić jajka w cieście na pierogi? Niczym 😉 Bez nich jest ono smaczniejsze i bardziej elastyczne. Wiele tradycyjnych przepisów na ciasto pierogowe opiera się jedynie na mące i letniej wodzie.

Zobacz także

Czym zastąpić jajka w ciastach?

Wypieki bez jajek cieszą się coraz większą popularnością. A i pomysłów na zastąpienie tego składnika jest coraz więcej. Do najpopularniejszych należą:

  • jeden rozdrobniony widelcem banan*,
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki puree z suszonych moreli lub śliwek (uwaga: zmianie może ulec smak ciasta).
  • 1/4 szklanki puree z pieczonej lub gotowanej dyni,
  • 3 łyżki aquafaby.

* zamiennik dla jednego jajka

Wszystkie te zamienniki jajka nadają wypiekom wilgotności i sprawiają, że wszystkie składniki się ze sobą wiążą. Jeśli jednak ciasto ma wyrosnąć, wówczas konieczne jest dodanie do niego ½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

O ile jednak zrobione tak kruche ciasto powinno się udać, o tyle pewna trudność z odnalezieniem odpowiedniego zamiennika może być w przypadku ciast biszkoptowych. Często sięga się wówczas po wspomniane już wcześniej specjalistyczne zamienniki jaj. Można również przygotować ciasto ucierane, podobne w smaku i konsystencji do wypieków biszkoptowych, które jednak zdecydowanie łatwiej upiec.

W naszym serwisie znajdziesz przepisy na ciasta bez jajek:

Co zamiast jajka do panierki?

By związać wszystkie składniki w przypadku przygotowywania warzywnych lub mięsnych kotletów można sięgnąć po przecier pomidorowy, masło orzechowe, awokado, puree z ugotowanych ziemniaków, a także namoczone w wodzie lub mleku płatki owsiane.

Pytanie, czym zastąpić jajko, przygotowując panierkę. Tu idealnie nada się mleko skondensowane i przyprawy (np. czosnek, papryka chili). Można też użyć wody wymieszanej z mąką lub mlekiem albo samego nabiału (śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego).

A jak panierować rybę? Sprawdzi się sok z cytryny wymieszany z mąką i ziołami (m.in. tymiankiem).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.