Teraz czytasz...
Czym zastąpić jajka?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Czym zastąpić jajka?

Agnieszka Gotówka
ciasto bez jajek

Czym zastąpić jajka, kiedy dieta albo problemy zdrowotne nie pozwalają nam ich jeść? Jak piec bez nich ciasta? I co zamiast jajka do panierowania? Sprawdźmy! 

Czym zastąpić jajka i dlaczego bywa to konieczne?

Mogłoby się wydawać, że jajka używa się dzisiaj niemal do wszystkiego. Nie można zaprzeczyć, że mają one mnóstwo właściwości, z czego chętnie korzysta przemysł spożywczy. Używa się ich do zagęszczania sosów, zmiękczania pieczywa, klarowania soków i wina. Z pomocą białka kurzego nadaje się połysk wyrobom piekarniczym i ciastkom.

→ Przeczytaj również: Czym zastąpić cukier?

Uważa się ponadto, że jajka mimo swojej kaloryczności są bardzo zdrowe. Kryją w sobie witaminy z grupy B (szczególnie B12 i ryboflawinę), witaminy A, D, E, K, fosfolipidy, żelazo, potas, magnez i wapń. Wiele w nich również białka.

Niekiedy jednak ich jedzenie nie jest możliwe. Najczęściej odpowiada za to alergia na białko jaja kurzego, które uznawane jest za jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Może uczulać już niemowlęta, do organizmów których dostał się wraz z mlekiem matki.

Do objawów alergii na białko jajka kurzego należą:

  • wymioty,
  • ból brzucha,
  • pokrzywka,
  • biegunka,
  • zaostrzenie zmian związanych z atopowym zapaleniem skóry,
  • świąd,
  • napady astmy.

U dzieci objawy alergii mogą zmniejszać się wraz z wiekiem.

Czym zastąpić jajka w przepisie?

W przypadku uczulenia na białko jaja kurzego niezwykle ważne jest całkowite wyeliminowanie jaj z codziennej diety. Niestety, nie jest to zadanie proste, bo jak już pisaliśmy – jajko jest powszechnie wykorzystywane do produkcji artykułów spożywczych.

Producenci ukrywają je również pod takimi nazwami białek, np.

  • albumina,
  • globulina,
  • lipowitelina,
  • owoalbumina,
  • owoglobulina.

Niektóre z nich nie tracą swoich właściwości uczulających nawet wówczas, gdy jajko podda się obróbce termicznej. W przypadku silnej alergii konieczna jest zatem rezygnacja ze spożywania jajek.

Wbrew pozorom zastąpienie jajek w kuchni nie jest takie trudne. Dieta wegańska doskonale sobie bez nich radzi. Zamiast jajecznicy, weganie jedzą tofucznicę (jak nazwa podpowiada: z tofu), a bezę i makaroniki przygotowują z aquafaby (wody, która zostaje po odsączeniu ciecierzycy z puszki/słoika lub woda, która zostaje po jej ugotowaniu).

→ Zobacz przepis na majonez z aquafaby

Jeśli w przepisie podane jest jedno lub dwa jajka, wówczas można z powodzeniem je pominąć, nie dodając żadnego jego zamiennika, a jedynie zwiększając ilość składników płynnych (mleka, wody, soku). Skorzystać można też z któregoś z substytutów dla jajek. Wszystko zależy od potrawy i przepisu.

Naleśniki bez jajek. Siemię lniane da radę!

Do ciasta naleśnikowego dodaje się jajko, by było ono sprężyste i uzyskało jednolitą konsystencję. Można je jednak z powodzeniem zastąpić papką z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami gorącej wody zastępuje jedno jajko). Siemię sprawi, że ciasto będzie wilgotne i elastyczne.

Są również osoby, które niczym jajka nie zastępują, gdy mają ochotę na naleśniki lub krokiety (ewentualnie dodają więcej mąki lub mieszają ją z mąką ziemniaczaną).

Zobacz także

kiełki rzodkiewki

A czym zastąpić jajka w cieście na pierogi? Niczym 😉 Bez nich jest ono smaczniejsze i bardziej elastyczne. Wiele tradycyjnych przepisów na ciasto pierogowe opiera się jedynie na mące i letniej wodzie.

Czym zastąpić jajka w ciastach?

Wypieki bez jajek cieszą się coraz większą popularnością. A i pomysłów na zastąpienie tego składnika jest coraz więcej. Do najpopularniejszych należą:

  • jeden rozdrobniony widelcem banan*,
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki puree z suszonych moreli lub śliwek (uwaga: zmianie może ulec smak ciasta).
  • 1/4 szklanki puree z pieczonej lub gotowanej dyni,
  • 3 łyżki aquafaby.

* zamiennik dla jednego jajka

Wszystkie te zamienniki jajka nadają wypiekom wilgotności i sprawiają, że wszystkie składniki się ze sobą wiążą. Jeśli jednak ciasto ma wyrosnąć, wówczas konieczne jest dodanie do niego ½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

O ile jednak zrobione tak kruche ciasto powinno się udać, o tyle pewna trudność z odnalezieniem odpowiedniego zamiennika może być w przypadku ciast biszkoptowych. Często sięga się wówczas po wspomniane już wcześniej specjalistyczne zamienniki jaj. Można również przygotować ciasto ucierane, podobne w smaku i konsystencji do wypieków biszkoptowych, które jednak zdecydowanie łatwiej upiec.

W naszym serwisie znajdziesz przepisy na ciasta bez jajek:

Co zamiast jajka do panierki?

By związać wszystkie składniki w przypadku przygotowywania warzywnych lub mięsnych kotletów można sięgnąć po przecier pomidorowy, masło orzechowe, awokado, puree z ugotowanych ziemniaków, a także namoczone w wodzie lub mleku płatki owsiane.

Pytanie, czym zastąpić jajko, przygotowując panierkę. Tu idealnie nada się mleko skondensowane i przyprawy (np. czosnek, papryka chili). Można też użyć wody wymieszanej z mąką lub mlekiem albo samego nabiału (śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego).

A jak panierować rybę? Sprawdzi się sok z cytryny wymieszany z mąką i ziołami (m.in. tymiankiem).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.