Teraz czytasz...
Babeczki bezglutenowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Babeczki bezglutenowe [przepis]

Avatar photo

Babeczki bezglutenowe to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, również w wersji wegańskiej.

Przepis na babeczki bezglutenowe

Babeczki bezglutenowe przygotujesz bez mleka, jajek i cukru. Składniki połączy banan, który świetnie zastępuje jajko w wypiekach. To smaczny i pożywny deser dla alergików (ale uwaga: na banany mogą krzyżowo reagować osoby uczulone na lateks).

Babeczki bezglutenowe [przepis]

Autorką przepisu na babeczki bezglutenowe jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Takie babeczki można przygotować także z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami (warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy).
Przepis na babeczki bezglutenowe znajdziesz również w najnowszym numerze drukowanego Biokuriera (przeczytasz go również online). A jeśli chcesz być na bieżąco, zachęcamy do prenumeraty naszego czasopisma.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Servings 12

Składniki
  

Składniki mokre

  • 300 ml napoju ryżowego lub innego
  • 1 banan (można go zastąpić 60 g upieczonej dyni)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii opcjonalnie: 1 łyżeczka ziarenek wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny

Składniki suche:

  • 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka dozwolonej skrobi
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)

Przygotowanie
 

  • Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
  • W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
  • Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche, dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
  • Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
  • Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  • Wyjmujemy i studzimy.
Słowa kluczowe bez glutenu, bez jajek, wegańskie babeczki, wegańskie wypieki, wypieki bez jajek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Bezglutenowe wypieki [przepisy]

Duży wybór bezglutenowych mąk, jak również większa świadomość dotycząca naszego zdrowia i samopoczucia sprawiły, że coraz chętniej podejmujemy się przygotowania wypieków bez jajek i mleka. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów!

Zobacz także

mężczyzna wyrzuca tort do śmieci

Przeczytajcie też, jak stawiać pierwsze kroki, przygotowując słodycze wegańskie

Produkty dla alergików?

Serdecznie polecamy Wam tekst na temat chufa – orzechów tygrysich

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.