Teraz czytasz...
Babeczki bezglutenowe [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Babeczki bezglutenowe [przepis]

Babeczki bezglutenowe to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, również w wersji wegańskiej.

Przepis na babeczki bezglutenowe

Babeczki bezglutenowe przygotujesz bez mleka, jajek i cukru. Składniki połączy banan, który świetnie zastępuje jajko w wypiekach. To smaczny i pożywny deser dla alergików (ale uwaga: na banany mogą krzyżowo reagować osoby uczulone na lateks).

Babeczki bezglutenowe [przepis]

Autorką przepisu na babeczki bezglutenowe jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Takie babeczki można przygotować także z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami (warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy).
Przepis na babeczki bezglutenowe znajdziesz również w najnowszym numerze drukowanego Biokuriera (przeczytasz go również online). A jeśli chcesz być na bieżąco, zachęcamy do prenumeraty naszego czasopisma.
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Servings 12

Składniki
  

Składniki mokre

  • 300 ml napoju ryżowego lub innego
  • 1 banan (można go zastąpić 60 g upieczonej dyni)
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii opcjonalnie: 1 łyżeczka ziarenek wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny

Składniki suche:

  • 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka dozwolonej skrobi
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)

Przygotowanie
 

  • Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
  • W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
  • Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche, dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
  • Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
  • Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  • Wyjmujemy i studzimy.
Słowa kluczowe bez glutenu, bez jajek, wegańskie babeczki, wegańskie wypieki, wypieki bez jajek
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Bezglutenowe wypieki [przepisy]

Duży wybór bezglutenowych mąk, jak również większa świadomość dotycząca naszego zdrowia i samopoczucia sprawiły, że coraz chętniej podejmujemy się przygotowania wypieków bez jajek i mleka. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów!

Zobacz także


Przeczytajcie też, jak stawiać pierwsze kroki, przygotowując słodycze wegańskie

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.