Babeczki bezglutenowe to idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, również w wersji wegańskiej.
Przepis na babeczki bezglutenowe
Babeczki bezglutenowe przygotujesz bez mleka, jajek i cukru. Składniki połączy banan, który świetnie zastępuje jajko w wypiekach. To smaczny i pożywny deser dla alergików (ale uwaga: na banany mogą krzyżowo reagować osoby uczulone na lateks).
Babeczki bezglutenowe [przepis]
Składniki
Składniki mokre
- 300 ml napoju ryżowego lub innego
- 1 banan (można go zastąpić 60 g upieczonej dyni)
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii opcjonalnie: 1 łyżeczka ziarenek wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny (nie dla wegan)
- 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny
Składniki suche:
- 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej lub jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżka dozwolonej skrobi
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
- 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (możemy pominąć ale ciasto będzie mniej elastyczne)
Przygotowanie
- Napój roślinny, wanilię, pokrojony banan i olej łączymy ze sobą, miksujemy.
- W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, skrobię, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol i łuski babki jajowatej, mieszamy.
- Wlewamy mokre składniki, miksujemy, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę. Jeśli wydaje się zbyt suche, dodajemy więcej napoju roślinnego. Ilość płynu zależy od rodzaju użytej mąki.
- Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je po brzegi.
- Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Wyjmujemy i studzimy.
Bezglutenowe wypieki [przepisy]
Duży wybór bezglutenowych mąk, jak również większa świadomość dotycząca naszego zdrowia i samopoczucia sprawiły, że coraz chętniej podejmujemy się przygotowania wypieków bez jajek i mleka. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów!
- Makowiec bezglutenowy
- Bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami
- Wegański deser z borówkami
- Gofry szpinakowe
Przeczytajcie też, jak stawiać pierwsze kroki, przygotowując słodycze wegańskie
Produkty dla alergików?
Serdecznie polecamy Wam tekst na temat chufa – orzechów tygrysich