Teraz czytasz...
Domowe słodycze roślinne. Jak się za to zabrać?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Domowe słodycze roślinne. Jak się za to zabrać?

Avatar photo

Weganizm coraz rzadziej kojarzy się z wyrzeczeniami, restrykcyjną dietą czy gorszym smakiem potraw. I dobrze, bo to skojarzenia mylne. Zwłaszcza, że na rynku przybywa roślinnych słodyczy. Coraz więcej osób próbuje je także wykonywać samodzielnie. Jak się za to zabrać? Oto kilka podpowiedzi.

Co zamiast jajek, śmietany czy czekolady?

  • Białka jaj można zastąpić aquafabą, czyli wodą z puszki ciecierzycy lub siemieniem lnianym. Czytaj więcej na temat: aquafaba
  • Śmietanę z mleka krowiego jej sojowym czy kokosowym odpowiednikiem.
  • Do przygotowania ciast (polecamy przepis ze zdjęcia, czyli Bezsernik wegański z czekoladą) często wykorzystuje się też gotowe produkty jak czekolada, ale trzeba być przy tym czujnym, jeśli unika się produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Nie wszystkie słodycze są wegańskie – wiele tabliczek zawiera mleko albo, co prawda roślinny, lecz całkowicie zbędny, olej palmowy.

Czekolada wegańska nie odbiega od jej klasycznej wersji pod kątem smaku, różni się natomiast składem. Do produkcji roślinnego odpowiednika używamy zamienników mleka — napoju kokosowego, owsianego lub migdałowego. Nie stosujemy tłuszczu palmowego, bazujemy na naturalnym tłuszczu kakaowym. Istotną rolę odgrywa też redukcja cukru białego i zamiana na jego zdrowsze i bardziej ekologiczne alternatywy. Czekoladę uwielbiają chyba wszyscy, dlatego jej wegańskie zamienniki są świetnym sposobem do próbowania roślinnych odpowiedników dobrze znanych produktów

— mówi Marcin Parzyszek z Las Vegan’s.

Szukasz roślinnej inspiracji? Zjedz poza domem

Podczas wprowadzania roślinnych produktów do diety, dobrym pomysłem może być odwiedzenie restauracji specjalizującej się w kuchni roślinnej.

Zgodnie z wynikami badań prezentowanymi przez RoślinnieJemy – obecnie ponad 60 proc. Polaków przyznaje, że chętnie wybiera produkty tego typu, jedząc poza domem. Odwiedzanie barów czy restauracji daje możliwość przetestowania nowych smaków i odkrycia pozytywnych inspiracji wartych wypróbowania w domowym zaciszu.

Zobacz także

świeca toksyny

Roślinnie. Krok po kroku…

Przejście na dietę wegańską lub stopniowe wdrażanie jej do naszego życia nie musi być trudne i nie zawsze oznacza wielu wyrzeczeń. Najważniejsze jest zachować zdrowy rozsądek i nie wprowadzać zmian restrykcyjnie.

Wegańska Kuchnia Polska – książka dostępna jest w wersji tradycyjnej oraz jako e-book

Wegańska Kuchnia Polska – sprawdź wyjątkową książkę kucharską

Można zrobić to z głową i mniejszymi krokami – istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że nie zniechęcimy się już na starcie. Małe i z pozoru nic nieznaczące codzienne wybory, są nie tylko dobre dla zdrowia, ale mają też pozytywny wpływ na środowisko, a często także nasze zdrowie (czytaj: Wegański znaczy zdrowy?)

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.