Wegański deser z borówkami [przepis]

blank

Nasza dzisiejsza propozycja to szybka do przyrządzenia słodka przekąska. Przyda się, kiedy niespodziewanie wpadną z wizytą goście lub dzieci zapragną deseru.

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • wiórki kokosowe
  • sezam
  • olej kokosowy (nierafinowany)
  • syrop z agawy lub cukier kokosowy, trzcinowy
  • czekolada gorzka
  • borówki
  • listki mięty
  • napój roślinny (opcjonalnie)
  • świeża mięta

Przeczytaj więcej: Alergik i lody 

Wegański deser z borówkami w 4 krokach

  1. Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni, następnie dodajemy wiórki kokosowe i sezam (dowolną ilość) oraz “słodzik” do smaku. Prażymy, aż się zarumienią. Wykładamy na dnie naczynia grubą warstwę.
  2. Kolejną warstwę tworzymy z borówek.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i tworzymy polewę, możemy dodać trochę wody i oleju kokosowego, żeby była bardziej lejąca.
  4. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty, polewamy czekoladą.

Dla dzieci można dodać odrobinę ciepłego napoju roślinnego na dno pucharka/miseczki.
Deser będzie też doskonale smakował z jogurtem kokosowym.

Brak postów do wyświetlenia