Teraz czytasz...
Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez glutenu i soi)

Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez glutenu i soi)

Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe jest świetne dla osób, które doskonale czują się w wegańskiej kuchni, jak i dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z pieczeniem bez jajek i mleka. Odkryjcie z nami smak wegańskich słodyczy.

Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe nie tylko na święta

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe znalazło się co prawda w świątecznym wydaniu Biokuriera, ale możecie być pewni, że rewelacyjnie smakuje nie tylko na bożonarodzeniowym stole. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Potrzebujesz składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.

Ciasto, choć pieczone, wymaga schłodzenia. Najlepsze jest następnego dnia.

Zobacz także
kluski dyniowe

Polecamy Wam również

Przepisy na  wegańskie ciasta:

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe

Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez glutenu i soi)

Autorką przepisu na wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki jest Maria Zubowicz.
Przepis ukazał się w numerze 5/2021 Biokuriera. Jeśli chcecie być na bieżąco i otrzymywać drukowaną wersję pisma bezpośrednio do swojej skrzynki pocztowej zachęcamy do prenumeraty.

Sprzęt

  • robot kuchenny z dużym nożem (blender też da radę, jednak przygotowanie ciasta zajmie więcej czasu)
  • blacha o 15–18 cm średnicy i 10 cm wysokości
  • papier do pieczenia

Składniki
  

  • 2 słoiki gotowanej cieciorki (2 x 400 g)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru) w większości są bezglutenowe dostępne wszędzie, zawierają skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
  • ksylitol lub inne słodziwo, którego używasz ilość do smaku – ja dałam 1/3 szklanki
  • pół szklanki kakao ok. 40–50 g
  • 3 łyżki napoju roślinnego lub wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahini opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Do miski robota kuchennego wrzucamy odsączoną zawartość dwóch słoików cieciorki oraz 1/3 szklanki oleju (opcjonalnie masło orzechowe lub tahini, które wzbogaci smak). Wszystko miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy budynie (proszek wprost z opakowania), sok z cytryny, sodę oczyszczoną (ważne) oraz dowolne słodziwo. Całość ponownie miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
  • Dół blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem (za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego). Połowę ciasta wlewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 10 min.
  • W tym czasie do pozostałej części dodajemy kakao oraz 2–3 łyżki wody/napoju roślinnego (użyłam migdałowego). I znowu miksujemy do wymieszania się masy.
  • Wyciągamy blaszkę z piekarnika i po kolei łyżką kładziemy na środek blaszki ciasto kakaowe i delikatnie mieszamy, zostawiając boki „jasne”. Następnie resztę ciasta rozprowadzamy na całej szerokości blaszki.
  • Pieczemy około 50 min – ciasto na wierzchu może delikatnie popękać, nie przejmujcie się tym. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia.
  • Przygotowujemy polewę, rozpuszczając gorzką czekoladę w odrobinie wody, na bardzo małym „ogniu” tak, żeby była gęsta, nie lejąca. Polewamy ciasto polewą, możemy widelcem porobić na wierzchu dekoracyjne fale.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 6–12 godz.

Notatki

Wiecej informacji na temat: właściwości zdrowotne ciecierzycy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.