Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe jest świetne dla osób, które doskonale czują się w wegańskiej kuchni, jak i dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z pieczeniem bez jajek i mleka. Odkryjcie z nami smak wegańskich słodyczy.
Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe nie tylko na święta
Przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe znalazło się co prawda w świątecznym wydaniu Biokuriera, ale możecie być pewni, że rewelacyjnie smakuje nie tylko na bożonarodzeniowym stole. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Potrzebujesz składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Ciasto, choć pieczone, wymaga schłodzenia. Najlepsze jest następnego dnia.
Polecamy Wam również
Przepisy na wegańskie ciasta:
- Wegańskie drożdżówki z kruszonką
- Wegańskie naleśniki z karmelizowanymi owocami
- Wegańskie oponki bez sera
- Wegańskie batony buraczano-daktylowo-figowe
- Wegańskie lody bananowe
Przepis na wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe
Wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki (bez glutenu i soi)
Sprzęt
- robot kuchenny z dużym nożem (blender też da radę, jednak przygotowanie ciasta zajmie więcej czasu)
- blacha o 15–18 cm średnicy i 10 cm wysokości
- papier do pieczenia
Składniki
- 2 słoiki gotowanej cieciorki (2 x 400 g)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru) w większości są bezglutenowe dostępne wszędzie, zawierają skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
- ksylitol lub inne słodziwo, którego używasz ilość do smaku – ja dałam 1/3 szklanki
- pół szklanki kakao ok. 40–50 g
- 3 łyżki napoju roślinnego lub wody
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła orzechowego lub tahini opcjonalnie
Przygotowanie
- Do miski robota kuchennego wrzucamy odsączoną zawartość dwóch słoików cieciorki oraz 1/3 szklanki oleju (opcjonalnie masło orzechowe lub tahini, które wzbogaci smak). Wszystko miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy budynie (proszek wprost z opakowania), sok z cytryny, sodę oczyszczoną (ważne) oraz dowolne słodziwo. Całość ponownie miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Dół blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem (za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego). Połowę ciasta wlewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 10 min.
- W tym czasie do pozostałej części dodajemy kakao oraz 2–3 łyżki wody/napoju roślinnego (użyłam migdałowego). I znowu miksujemy do wymieszania się masy.
- Wyciągamy blaszkę z piekarnika i po kolei łyżką kładziemy na środek blaszki ciasto kakaowe i delikatnie mieszamy, zostawiając boki „jasne”. Następnie resztę ciasta rozprowadzamy na całej szerokości blaszki.
- Pieczemy około 50 min – ciasto na wierzchu może delikatnie popękać, nie przejmujcie się tym. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia.
- Przygotowujemy polewę, rozpuszczając gorzką czekoladę w odrobinie wody, na bardzo małym „ogniu” tak, żeby była gęsta, nie lejąca. Polewamy ciasto polewą, możemy widelcem porobić na wierzchu dekoracyjne fale.
- Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 6–12 godz.