Wegańskie naleśniki w niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych. Są puszyste i po brzegi wypełnione ulubionymi dodatkami. Jeśli macie ochotę przygotować je z karmelizowanymi owocami, skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że chętnie będziecie do niego wracać.
Przepis na wegańskie naleśniki pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera, w którym znajdziecie bardzo ciekawe artykuły i inspirujące przepisy.
W każdym numerze swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie nietolerancji pokarmowych dzieli się Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje). Podpowiada, jak komponować posiłki, kiedy trzeba wykluczyć z diety nabiał, gluten czy orzechy. Dzieli się też swoimi autorskimi przepisami, których więcej znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.
Wegańskie naleśniki z karmelizowanymi owocami
Składniki
- 250 ml napoju orkiszowego
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wanilia w proszku
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
- sok z dwóch pomarańczy
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 pomarańcze
- 2 banany
- 1 gruszka
- pestki granatu
- olej do smażenia naleśników
Przygotowanie
- Do mleka z dodatkiem wanilii dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
- Dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
- Ciasto odstawiamy na czas przygotowania owoców, aby odpoczęło.
- Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany przekrawamy wzdłuż na pół.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki, najpierw z jednej strony, następnie z drugiej.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy, aż sok się zredukuje.
- Takie karmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.