Wegańskie naleśniki z karmelizowanymi owocami [przepis]

blank

Wegańskie naleśniki w niczym nie odbiegają od tych tradycyjnych. Są puszyste i po brzegi wypełnione ulubionymi dodatkami. Jeśli macie ochotę przygotować je z karmelizowanymi owocami, skorzystajcie z naszego przepisu. Gwarantujemy, że chętnie będziecie do niego wracać.

Przepis na wegańskie naleśniki pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera, w którym znajdziecie bardzo ciekawe artykuły i inspirujące przepisy. 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W każdym numerze swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie nietolerancji pokarmowych dzieli się Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje). Podpowiada, jak komponować posiłki, kiedy trzeba wykluczyć z diety nabiał, gluten czy orzechy. Dzieli się też swoimi autorskimi przepisami, których więcej znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.

blank

Wegańskie naleśniki z karmelizowanymi owocami

Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl.
Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Łączny czas 30 min
Porcje 4

Składniki
  

  • 250 ml napoju orkiszowego
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wanilia w proszku
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • sok z dwóch pomarańczy
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • pestki granatu
  • olej do smażenia naleśników

Przygotowanie
 

  • Do mleka z dodatkiem wanilii dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
  • Dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
  • Ciasto odstawiamy na czas przygotowania owoców, aby odpoczęło.
  • Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki, najpierw z jednej strony, następnie z drugiej.
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy, aż sok się zredukuje.
  • Takie karmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.

Brak postów do wyświetlenia