W ramach akcji FoodRentgen analizie poddano 15 rodzajów mąk dostępnych w polskich sklepach. Badano produkty w czterech kategoriach: mąki pszenne, żytnie, orkiszowe i ziemniaczane. Sprawdzano, czy znajdują się w nich pozostałości glifosatu.
Organizatorzy badania do współpracy zaprosili producentów mąk.
Producentom produktów wyselekcjonowanych przez konsumentów zaproponowaliśmy, na takich samych warunkach, możliwość rozszerzenia badania o dodatkowe pestycydy. Na naszą propozycję odpowiedziała dosłownie garstka firm gotowa poddać swoje produkty badaniu
– wyjaśnia Marzena Poniatowska-Galicka, współorganizatorka FoodRentgen.
Przeczytaj również: Mąka – typy, rodzaje, zastosowanie i przechowywanie
Analiza mąk została przeprowadzona w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach zgodnie z akredytowanymi metodami. Autorzy badania chcieli sprawdzić, czy w najczęściej kupowanych przez Polaków mąkach znajdują się pozostałości pestycydów.
Przeczytaj również: Jakie zalety ma ekologiczna mąka i jak działa młyn bezglutenowy? [wywiad]
Wyniki badań czystości mąk prezentują się następująco:
- w dwóch produktach badania nie wykazały obecności żadnych pestycydów (ponad 500 substancji, w tym glifosatu)
- w pozostałych 13 produktach badania nie wykazały obecności pozostałości glifosatu
W kilku przypadkach w mąkach znaleziono śladowe ilości (0,01mg/kg produktu) insektycydu o nazwie pirymifos metylowy.
Bardzo dobrą wiadomością w tym przypadku jest fakt, że producent, podjął ze swoim dostawcą, działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie pozostałości tego środka w żywności. Warto też podkreślić, iż pirymifos metylowy nie jest stosowany bezpośrednio w procesie produkcji roślinnej, ale wciąż jest używany w miejscach przechowywania surowca, jako środek przeciwko insektom
– czytamy w raporcie FoodRentgen.
Najwyższe miejsca w raporcie FoodRentgen zajęły produkty z linii BIO mąk pełnoziarnistych od Naury.
Przeczytaj również: Mąka z pestek dyni. Jakie ma walory odżywcze?
Europejski Zielony Ład
Nadzieją na poprawę jakości produktów spożywczych jest strategia „Europejski Zielony Ład”, która została przyjęta pod koniec 2019 r. przez Komisję Europejską. Projekt zakłada głęboką proekologiczną przebudowę gospodarki UE, która z trzeciego największego źródła emisji gazów cieplarnianych na świecie ma do 2050 roku
stać się pierwszym obszarem neutralnym klimatycznie.
W 2030 r. w ramach strategii „Europejski Zielony Ład” mają zostać zrealizowane cele:
- 50% mniej zużycia pestycydów w UE
- 50% mniej zużycia środków przeciwdrobnoustrojowych
- 20% mniej zużycia nawozów mineralnych
- minimum 25% powierzchni upraw pod uprawami ekologicznymi
Dotychczas w ramach akcji FoodRentgen przygotowano raporty dotyczące płatków śniadaniowych, kaszy jaglanej, kaszy gryczanej i polskich piw.