Glifosat w piwach bezalkoholowych. Badania konsumenckie w Niemczech

Niemiecka Federacja Konsumentów (Stiftung Warentest) poddała testom piwa bezalkoholowe dostępne na niemieckim rynku detalicznym. Badano smak, aromat, pochodzenie dwutlenku węgla a także obecność glifosatu. 

Testy obejmowały 20 rodzajów piwa bezalkoholowego (piwa “korporacyjne”, “craftowe”, regionalne). 

Pozostałość glifosatu zazwyczaj była stosunkowo niewielka za wyjątkiem dwóch produktów, w których stwierdzono 28 mikrogramów na litr (w dwóch markach piwa bezalkoholowego z północnych Niemiec).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W komentarzu, który uzupełnia informację o badaniu, przedstawiciele fundacji Stiftung Warentest zwracają uwagę, że w takiej ilości substancja nie powinna wywierać negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie (chyba, że ktoś pije 1000 litrów dziennie), niemniej jednak zdecydowanie nie jest substancją pożądaną i oczekiwaną w żywności. 

W badaniu przeanalizowano trzy piwa ekologiczne. Dwa nie zawierały glifosatu. Trzecie znalazło sie w grupie piw, które zawierały jego niewielkie pozostałości.

Całe badanie dostępne jest do kupienia (w j. niemieckim) na stronie Fundacji Stiftung Warentest

Glifosat, czyli…

Glifosat to jedna z najpopularniejszych substancji stosowana jako środek ochrony roślin.   Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) działająca przy Światowej Organizacji Zdrowia uznała, że jest prawdopodobnie rakotwórczy. W tym zakresie wciąż jednak trwa spór wśród naukowców a stosowanie glifosatu dopuszczalne jest legalnie w rolnictwie konwencjonalnym.

Spożycie piwa bezalkoholowego rośnie

W 2016 r. przeciętny Niemiec wypijał 104 litry piwa rocznie. Piwa bezalkoholowe to dynamicznie rosnąca nisza na rynku.

Brak postów do wyświetlenia