Teraz czytasz...
Glifosat w piwach bezalkoholowych. Badania konsumenckie w Niemczech

Glifosat w piwach bezalkoholowych. Badania konsumenckie w Niemczech

Avatar photo

Niemiecka Federacja Konsumentów (Stiftung Warentest) poddała testom piwa bezalkoholowe dostępne na niemieckim rynku detalicznym. Badano smak, aromat, pochodzenie dwutlenku węgla a także obecność glifosatu. 

Testy obejmowały 20 rodzajów piwa bezalkoholowego (piwa „korporacyjne”, „craftowe”, regionalne).

Pozostałość glifosatu zazwyczaj była stosunkowo niewielka za wyjątkiem dwóch produktów, w których stwierdzono28 mikrogramów na litr (w dwóch markach piwa bezalkoholowego z północnych Niemiec).

W komentarzu, który uzupełnia informację o badaniu, przedstawiciele fundacji Stiftung Warentest zwracają uwagę, że w takiej ilości substancja nie powinna wywierać negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie (chyba, że ktoś pije 1000 litrów dziennie), niemniej jednak zdecydowanie nie jest substancją pożądaną i oczekiwaną w żywności. 

W badaniu przeanalizowano trzy piwa ekologiczne. Dwa nie zawierały glifosatu. Trzecie znalazło sie w grupie piw, które zawierały jego niewielkie pozostałości.

Zobacz także
Na białym, drewnianym stole leży drewniana maselniczka w kształcie nerki. Wewnątrz znajduje się kostka jasnego, kremowego masła, na której leży srebrny nóż do masła z drewnianą rączką. Ostrze noża skierowane jest w lewo. W prawym górnym rogu widoczny jest fragment drewnianej miski wypełnionej białymi jajkami. W lewym górnym rogu widać fragment innego naczynia z jasnym produktem spożywczym. W prawym dolnym rogu znajduje się częściowo widoczny słoik z białą, teksturowaną pokrywką. Całość oświetlona jest jasnym światłem, tworzącym delikatne cienie.

Całe badanie dostępne jest do kupienia (w j. niemieckim) na stronie Fundacji Stiftung Warentest

Glifosat, czyli…

Glifosat to jedna z najpopularniejszych substancji stosowana jako środek ochrony roślin.   Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) działająca przy Światowej Organizacji Zdrowia uznała, że jest prawdopodobnie rakotwórczy. W tym zakresie wciąż jednak trwa spór wśród naukowców a stosowanie glifosatu dopuszczalne jest legalnie w rolnictwie konwencjonalnym.

Spożycie piwa bezalkoholowego rośnie

W 2016 r. przeciętny Niemiec wypijał 104 litry piwa rocznie. Piwa bezalkoholowe to dynamicznie rosnąca nisza na rynku.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.