Niemiecka Federacja Konsumentów (Stiftung Warentest) poddała testom piwa bezalkoholowe dostępne na niemieckim rynku detalicznym. Badano smak, aromat, pochodzenie dwutlenku węgla a także obecność glifosatu.
Testy obejmowały 20 rodzajów piwa bezalkoholowego (piwa „korporacyjne”, „craftowe”, regionalne).
Pozostałość glifosatu zazwyczaj była stosunkowo niewielka za wyjątkiem dwóch produktów, w których stwierdzono28 mikrogramów na litr (w dwóch markach piwa bezalkoholowego z północnych Niemiec).
W komentarzu, który uzupełnia informację o badaniu, przedstawiciele fundacji Stiftung Warentest zwracają uwagę, że w takiej ilości substancja nie powinna wywierać negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie (chyba, że ktoś pije 1000 litrów dziennie), niemniej jednak zdecydowanie nie jest substancją pożądaną i oczekiwaną w żywności.
W badaniu przeanalizowano trzy piwa ekologiczne. Dwa nie zawierały glifosatu. Trzecie znalazło sie w grupie piw, które zawierały jego niewielkie pozostałości.
Całe badanie dostępne jest do kupienia (w j. niemieckim) na stronie Fundacji Stiftung Warentest
Glifosat, czyli…
Glifosat to jedna z najpopularniejszych substancji stosowana jako środek ochrony roślin. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) działająca przy Światowej Organizacji Zdrowia uznała, że jest prawdopodobnie rakotwórczy. W tym zakresie wciąż jednak trwa spór wśród naukowców a stosowanie glifosatu dopuszczalne jest legalnie w rolnictwie konwencjonalnym.
Spożycie piwa bezalkoholowego rośnie
W 2016 r. przeciętny Niemiec wypijał 104 litry piwa rocznie. Piwa bezalkoholowe to dynamicznie rosnąca nisza na rynku.