PRO BIO odnawia i uruchamia nowy młyn

 

 

-tekst sponsorowany-

Czeski producent żywności ekologicznej przywrócił do działania młyn w miejscowości Jarcova. Wszystko po to, aby zwiększyć ofertę ekomąki. To już 3 młyn zarządzany przez PRO-BIO.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Prace w nowym młynie prowadzone są od listopada 2014 – właśnie wtedy uzyskał on certyfikat ekologiczny. –Te działania to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na ekologiczne mąki – tłumaczy Martin Hutař jr. (na zdjęciu poniżej), technolog w PRO-BIO. Cała produkcja mąki, łącznie z ustaleniem technicznych warunków produkcji oraz małym laboratorium, jest zarządzana przez PRO-BIO.

Przetwarzają żyto i pszenicę w jakości BIO

Aktualnie w nowym młynie przetwarzane jest żyto i pszenica. W przyszłości planowane jest zwiększenie wykorzystania tego zakładu i osiągnięcie rocznej produkcji wielkości 3000 ton. –Dostarczając taką ilość żywności będziemy w stanie zaspokoić popyt – tłumaczy Martin Hutar jr.

W PRO-BIO dużą uwagę przywiązuje się do świeżości i wysokiej jakości produktu końcowego. Analizowana jest zawartość błonnika i minerałów w mąkach. W nowym młynie zastaliśmy inną, bardziej wydajną a jednocześnie pozwalającą zachować wysoką jakość technologię niż stosowana do tej pory zakładzie w Starym Mescie. -Jesteśmy teraz w stanie zwiększyć wydajność i uzyskać mąkę nieco ciemniejszą, ale bardziej „pełnoziarnistą” – wyjaśnia Eva Kallasova odpowiedzialna w PRO-BIO za jakość produktów.

Na zdjeciu poniżej wnętrze młyna

Drugie życia młyna

Posiadający długie tradycje Młyn Češkův był nieczynny przez dwa lata. Teraz zyskał drugie życie. Martin Hutař jr liczy, że wróci także dawny zwyczaj kupowania tu świeżej mąki przez okolicznych mieszkańców. –To znakomicie wpisuje się w naszą filozofię przywracania tradycji i dorobku naszych przodków – mówi technolog PRO-BIO.

 

Brak postów do wyświetlenia