Odwiedzamy pakowalnię ekologicznych produktów bezglutenowych w Czechach

blank

Około 400 000 Polaków choruje na celiakię, w Czechach liczba chorych podwoiła się w ciągu ostatnich 20 lat – producenci żywności ekologicznej wychodzą naprzeciw temu wyzwaniu. Gluten znajduje się w większości typowych zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies.

W maju 2013 roku swoją działalność nowa pakowalnia produktów bezglutenowych firmy PRO-BIO, s.r.o, tuż przy polskiej granicy, w Starym Mescie pod Śnieżnikiem. Plan wybudowania pakowalni produktów bezglutenowych związany był z przeprowadzonym w 2009 roku remontem własnego bio młyna , kiedy to została uruchomiona samodzielna linia do produkcji żywności bezglutenowej.

Uruchomiona przez PRO-BIO linia pakująca służy wyłącznie do obróbki surowców bezglutenowych. – Charakteryzuje się dużą wydajnością (pakuje 30-50 opakowań produktów na minutę), niezawodnością oraz nie wymaga licznego personelu obsługującego. Każde opakowanie jest automatycznie ważone. Gdyby okazało się, że waga danego opakowania jest niewłaściwa, będzie ono automatycznie usunięte. Obsługa linii składa się z 2-3 osób; jedna osoba wsypująca pakowany surowiec, oraz jedna lub dwie kobiety na końcu linii układające gotowe produkty do kartonowych pudeł – tłumaczy Lenka Suverikova z PRO-BIO.

Firma PRO-BIO, s.r.o. każdą wyprodukowaną partię produktów bezglutenowych testuje przy pomocy bardzo czułej immunochemicznej metody „ELISA gliadin test” i deklaruje bezglutenowość swoich wyrobów logiem „Bez glutenu”’. Asortyment bezglutenowych produktów obejmuje ponad 300 pozycji.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
blank

Produkty bezglutenowe były także przewodnim tematem ubiegłorocznego 8 „Gryczanego BIOFESTYNU”, który tradycyjnie odbywa się na terenie firmy PRO-BIO, s.r.o. w połowie lipca.

Brak postów do wyświetlenia