Brodowin. Dostawy paczek z eko żywnością dla klientów w Berlinie to sukces!

Dostawy skrzynek z żywnością ekologiczną dla mieszkańców Berlina oraz produkcja nabiału – to dwa kierunki rozwoju, które wybrała eko wioska Brodowin. Przedsiębiorstwo powstało w 1991 roku na bazie dawnych państwowych gospodarstw. Dziś jest to 1200 ha gospodarstwo dające pracę 80 osobom. Decyzja o dostarczaniu paczek z eko żywnością bezpośrednio do mieszkańców Berlina to jedno z najlepszych posunięć w historii firmy.


-Założyciele Brodowin zdecydowali się na rolnictwo ekologiczne między innymi ze względu na obecność licznych rezerwatów przyrody dookoła wsi – tłumaczy Susanne Foinke, która oprowadzała nas po gospodarstwie. Farma nie tylko posiada certyfikat ekologiczny, ale także objęte jest systemem rolnictwa biodynamicznego Demeter.

Na początku rolnicy skupili się na uprawie zbóż, stopniowo jednak poszerzali działalność. W 1994 zdecydowali się rozpocząć uprawę warzyw na szerszą skalę. Zaczynali od 1ha obecnie jest 25 ha. Mają też 2000 m2 szklarni. Najpierw całą produkcję oddawali do hurtu, ale uzależnienie od jednego dużego odbiorcy było ryzykowne i podjęto decyzję o uruchomieniu systemu dostaw paczek bezpośrednio do klientów. To była jedna z lepszych decyzji w historii gospodarstwa.


Bezpośrednie dostawy paczek z eko żywnością

Obecnie paczki dostarczane przez 9 samochodów dostawczych do 1500 mieszkańców Berlina. Jak udało się zdobyć tylu klientów? –Wieść roznosiła się szybko, przede wszystkim z ust do ust. Gościliśmy także w lokalnych mediach, pomocna była promocja podczas berlińskiego Grune Woche – tłumaczy Susanne Foinke.

Na początku do klientów rozwożone były jedynie warzywa z Brodowin. Obecnie oferta została znacznie poszerzona m.in. o oleje, miody, pieczywo (w przypadku gdy kończą się zasoby własne, produkty kupowane są w innych lokalnych gospodarstwach ekologicznych). Istotnym składnikiem koszyków zakupowych klientów Brodowin jest także nabiał. Dział przygotowania paczek dla klientów tworzy zatrudnienie dla 30 osób. Wśród warzyw uprawianych w Brodowin znajdują się: marchew, cebula, por, seler, pasternak, sałata, ziemniaki, dynia.

Zakupy można zrobić także w znajdującym się na terenie gospodarstwa sklepiku. Dostępne są tu przede wszystkim produkty Brodowin, ale oferta jest uzupełniona o towary kupowane od innych dostawców tak, aby zapewnić klientom wszystkie niezbędne produkty.

Jak działa system zamówień?

Klienci składają zamówienia za pośrednictwem sklepu internetowego. Mogą komponować składniki bądź skorzystać, z gotowych propozycji zasugerowanych przez rolników. Konsument może wybrać np. opcję abonamentową, dzięki której co tydzień otrzymuje ten sam zestaw zakupów. Minimalna wartość zamówienia to  15 Euro (ok. 60 zł). Paczki nie ulegają wpływowi sezonowości bo w razie potrzeby dokupują warzywa w hurcie.  –Zdecydowaliśmy się na to gdyż nie wszyscy klienci interesują się produktami lokalnymi i sezonowymi i moglibyśmy ich w ten sposób utracić – tłumaczy Susanne Foinke.

Od niedawna w ofercie sklepu internetowego Brodowin znajduje się również wino i kosmetyki.


Chów 250 krów i mleczarnia

Oprócz sprzedaży paczek dla klientów i tradycyjnej produkcji zbożowej, trzecim „filarem”, na którym oparte jest działanie Brodowin jest chów krów i przetwórstwo mleka w znajdującej się przy gospodarstwie nowoczesnej mleczarni. Przetwarzanych jest w niej 3,5 mln litrów mleka (całość w jakości Demeter) w ciągu roku z czego 40% to zasoby własne, reszta jest kupowana u okolicznych rolników. –Nie ma problemów ze zbytem. Tak naprawdę zapotrzebowanie przekracza nasze obecne możliwości – mówi Susanne Foinke. W mleczarni odbywa się butelkowanie mleka (ciemne butelki szklane a także innowacyjne, ekologiczne opakowanie jednorazowe Calymer) oraz procesy wytwarzania serów (Mozarella, miękki ser czerwony brodowiner, ser żółty Brodowiner (z sera krowiego i koziego). Wybudowanie zakładu było ogromną inwestycją. Koszt wyniósł 3 mln Euro (20% pozyskano ze środków unijnych, reszta to wkład własny oraz kredyt). Obecnie jest to największy zakład certyfikowany przez Demeter w Niemczech.

Wycieczki po gospodarstwie

Jedną z form dochodu gospodarstwa jest także organizacja wycieczek po gospodarstwie. Oprócz zwiedzania gospodarstwa można zamówić posiłek.

Dlaczego systemy dowozu żywności do klientów są coraz popularniejsze?

Decydują o tym przynajmniej 2 czynniki: czas i wygoda kupującego. W czasach gdy mieszkańcy dużych miast spędzają w pracy nawet 10 godzin dziennie a dojeżdżają do niej czasem nawet ok. 1 godziny czas staje się dla nich dobrem niezwykle cennym i są skłonni zapłacić za to, aby dostać zakupy spożywcze prosto do domu lub pracy. Nie dość, że zyskują w ten sposób czas, który straciliby w sklepie lub supermarkecie to jeszcze dostają wysokiej jakości żywność prosto pod drzwi. Zjawisko to dostrzegły już także sieci marketów z żywnością konwencjonalną, które z coraz większym zaangażowaniem wdrażają takie rozwiązania (także w Polsce). W naszym kraju działają już również inicjatywy dostarczające „pod drzwi” żywność ekologiczną, które systematycznie opisujemy.


tekst i zdjęcia: Karol Przybylak (tt: Karol Przybylak)

 

Wizyta odbyła się dzięki możliwości udziału w zorganizowanym przez Stowarzyszene Kujawsko Pomorskich Producentów Zywności Ekologicznej Ekołan wyjeździe na targi BioFach 2014 w Norymberdze. Autor serdecznie dziękuje za tą możliwośc.