Teraz czytasz...
Wegańskie oponki bez sera [przepis]

Wegańskie oponki bez sera [przepis]

A gdyby tak umilić sobie trudny czas i przygotować słodką przekąskę? Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje) proponuje przygotować wegańskie oponki bez sera. Skusicie się?

Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 15 min
Ilość: ok. 20-40 szt. w zależności od wielkości

https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/nietolerancja-laktozy-kiedy-dieta-bezmleczna-jest-konieczna/

Składniki:

  • 180 ml mleka orkiszowego
  • 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki stopionej wegańskiej margaryny lub masła klarowanego
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • ½ łyżeczki cynamonu lub kardamonu (można pominąć)
  • cukier puder trzcinowy do oprószenia (można pominąć)
  • ok. 750-1 l oleju rzepakowego lub ryżowego* do smażenia

Margarynę lub masło klarowane możemy zastąpić stopionym olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym o uniwersalnym smaku.

https://biokurier.pl/relaks/eko-biblioteka/alergia-wyrok-bodziec-tego-by-przyjrzec-sie-dokladniej-swojemu-zdrowiu-rozmowa-katarzyna-jankowska-mama-alergika-gotuje/

Wegańskie oponki bez sera – jak je przygotować?

  1. W średniej wielkości płaskim garnku umieszczamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 175°C.
  2. W misce umieszczamy mleko z octem jabłkowym, ekstrakt wanilii oraz cukier, miksujemy, dodajemy stopioną margarynę lub masło klarowane.
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cynamon i/lub gałkę muszkatołową, mieszamy.
  4. Przelewamy składniki mokre do suchych, miksujemy do ich połączenia się, wyrabiamy ręcznie uzyskując gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,7 mm, wykrawamy koła o ok. 5-7 cm średnicy, a w ich środku wycinamy dziurkę tworząc kształt oponek.
  6. Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kładziemy po kilka sztuk oponek, tak aby podczas smażenia nie stykały się ze sobą i nie dotykały dna, smażymy ok. 2 min, przewracając z obu stron.
  7. Usmażone, rumiane oponki wykładamy na papier, odsączamy nadmiar tłuszczu, opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Z ciasta na oponki możemy także wyczarować małe pączki.

Przepis pochodzi z numeru 1/2020 drukowanej wersji Biokuriera, który w nakładzie 32 000 egzemplarzy dystrybuowany jest w ekosklepach na terenie całej Polski.

Sprawdź warunki prenumeraty

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.