Wegańskie batony buraczano-daktylowo-figowe

blank

Wegańskie batony buraczano daktylowo figowe mają doskonały skład, zawierają bowiem mało mąki, orkiszowej albo innej niż pszenna, do tego są albo bez cukru, słodycz daktyli jest zupełnie wystarczająca, albo z odrobiną jedynie ksylitolu, jeżeli mają być bardzo wyraźnie słodkie. 

Daktyle sprawiają, że batony mają lekko wilgotną i żującą konsystencje, są nie tylko świetną przekąską, ale również zdrowym słodkim deserem.
Przygotowanie jest szybkie, pieczenie dość krótkie, warto upiec buraka wcześniej, to znacznie skróci czas przygotowania. Batony można urozmaicić i zrobić z dodatkiem dowolnych orzechów czy pestek.

Składniki:

na blaszkę 21 x 25cm ( 12 prostokątów )
1 kubek* mąki orkiszowej ciemnej
szczypta soli
¼ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1 duża łyżka mielonych nasion lnu
3 łyżki wody
3/4 kubka posiekanych daktyli
3-4 figi, posiekane
1 – 1 ½ kubka puree z pieczonego buraka – 1 duży albo 2 średnie buraki, upieczone i starte
1/3 kubka oliwy virgin
1/3 kubka ksylitolu – opcjonalnie
posiekane migdały blanszowane ( bez skórki ) do posypania
1-2 łyżki maku do posypania wierzchu
*kubek = 240ml

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj także: Wrap orkiszowy z nadzieniem z wędzonej ryby, awokado i jajka z warzywami i salsą cytrynową

Jak zrobić:

1. Upiecz buraki: umyj i zawiń w folię aluminiową, piecz w 200’C przez 50-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraka). Ostudź, obierz ze skórki I zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na puree.

2. Wsyp mielone nasiona lnu do kubka, zalej 3 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw.

3. Posiekaj daktyle i figi.

4. W misce, wymieszaj mąkę z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj wanilię, a potem puree buraczane, namoczone nasiona lnu i oliwę. Wymieszaj całość bardzo dobrze, ja zrobiłam to mikserem. Wsyp posiekane daktyle i figi, jeszcze raz wymieszaj.

5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Gotową masę wyłóż do blaszki, wyrównaj wierzch, posyp posiekanymi migdałami i makiem, piecz w 160’C przez 35-40 minut, aż wierzch się zrumieni na całej powierzchni. Wystudź i pokrój na prostokąty.

blank

UWAGI: możesz dodać ulubione orzechy do ciasta, włoskie, laskowe, pekan, też pestki dyni czy słonecznika. Ksylitol to cukier brzozowy, alternatywa dla białego cukru, można go pominąć gdyż daktyle są bardzo słodkie. Migdały i mak do posypania wierzchu można pominąć.

przepis przygotowała: Maja Skorupska. Opublikowany został w numerze 4/2016 drukowanej wersji Biokuriera. Przepisy Mai publikowane są w każdym numerze naszczego czasopisma w dziale z przepisami oraz w dziale Aktywne Smaki.

Brak postów do wyświetlenia