Wege burgery z buraka dla aktywnych… i nie tylko

Burgery z buraka to propozycja dania pełnowartościowego. Warto poświecić trochę czasu i je przygotować, spokojnie wystarczą na 2-3 dni. Są łatwe do spakowania i zabrania z sobą do pracy czy szkoły, zdrowe, a do tego bardzo efektowne.

Dużo mówi się ostatnio o żywności funkcjonalnej i jej dobroczynnym działaniu na organizm. Jej wyższość nad żywnością konwencjonalną wynika z dostarczania nie tylko wartości odżywczej, ale także z wpływu na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia i zmniejszania ryzyka chorób, a także hamowania procesów starzenia.

A wszystko to dzięki wysokiej zawartość błonnika, wapnia, fitozwiązków, przy niskiej zawartość sodu i cholesterolu. Organizm osób uprawiających sport i aktywnych fizycznie ma szczególne potrzeby, które zaspokajać może właściwie dobrana żywność funkcjonalna.

Przeczytaj więcej na temat buraka: Ale… burak! Eko burak

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki (na bułki):

• 3 kubki mąki – (2 razowej i 1 pszennej )
• 1 kubek letniej wody i mleka (nie UHT!), pół na pól
• 3-4 łyżki oleju roślinnego (nie rafinowanego!)
• 1,5 łyżki suchych drożdży
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka mielonego siemienia i 3 łyżki letniej wody

Przygotowanie:

W kubku wymieszać siemię z wodą. Obie mąki połączyć z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej, wymieszać, wlać wodę z mlekiem, jeszcze raz wymieszać, na koniec dodać
namoczone siemię lniane. Wyrobić ręką na gładkie ciasto, przez kilka minut. Uformować kulę, włożyć do lekko  natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrastania na 45 -60 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować 8-10 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  zostawiając między nimi odstępy (będą rosnąć) i odstawić do wyrastania na około 30 minut. Piec w piekarniku w 180°C przez 12-15 minut.

Składniki (na burgery):

• 2 dość duże surowe buraki, starte na wiórki, lekko odciśnięte z soku
• 1 czerwona cebula, starta na tarce
• 1,5 kubka kaszy jaglanej, ugotowanej
• garść nasion dyni, uprażonych
• około ½ kubka czarnego albo białego sezamu, uprażonego
• 3-4 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
• 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej naturalnie fermentowanego, przez chemicznych ulepszaczy)
• 4 łyżki oleju słonecznikowego (nierafinowanego!)
• 1 łyżka kolendry, rozmiażdżonej w moździerzu
• 1/2 łyżeczki płatków chili
• sól i czarny pieprz ( uwaga, sos sojowy jest słony)

Przygotowanie:

Starte buraki, lekko odciśnięte z soku, wymieszać z pozostałymi składnikami i ręką  dobrze wyrobić, jak mięso na tatar. Doprawić. Uformować kotlety i ułożyć je na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.  Po około 15 minutach ostrożnie przewrócić kotlety na drugą stronę, potem dopiec  i wystudzić.

Autorka przepisu: Maja Skorupska . Blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i spor¬towców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. www.majaskorupska.blogspot.com

Przepis pochodzi z numeru 1/2016 Biokuriera i opublikowany został w dziale AKTYWNE SMAKI.

Dostępna jest już drukowana wersja numeru 2/2016. Sprawdź o czym piszemy!

Brak postów do wyświetlenia