Znajdująca się w Riegersburgu (Austria) fabryka czekolad Zottera to jedna z miejscowych atrakcji turystycznych. Na początku zwiedzania otrzymujemy przepyszny i mocny czekoladowy likier…
Czekolady do degustacji przyjeżdżają najmniejszą kolejką liniową świata firmy Doppelmayer. Można oczywiście zobaczyć cały proces produkcji (od ziarna do tabliczki) i posmakować tyle czekolad, ile nasz brzuch zdoła zmieścić…
– Można oczywiście zobaczyć cały proces produkcji (od ziarna do tabliczki). Możemy odwiedzić również Cmentarz ideii, gdzie zamiast nagrobków są wbite tabliczki czekolady, które nie do końca sprawdziły się na rynku, ale czasem są ekshumowane(Np. Pstrąg w kokosie i malinach, który został ekshumowany w ilości 2013 szt. w 1/4 sprzedał się w Polsce). Możemy odwiedzić również farmę przyszłości gdzie prowadzony jest projekt społeczny pt.” Spójrz jedzeniu w oczy”.
Cała fabryka jest zakładem z przyszłości. Energię zapewniają ogniwa fotowoltaiczne, wodą jest pobierana z własnego źródła, a warzywa czy owoce które możemy zjeść w restauracji Zottera, pochodzą z przyzakładowego ogródka, w którym za kompost służą resztki produkcyjne
– opowiada Mikołaj Rybak, który zajmuje się dystrybucją produktów marki Zotter w Polsce.
O tym jak powstaje czekolada, czym jest czekolada bean to bar, jak uprawiane są ekologiczne kakaowce przeczytacie w tekście: Od ziarenka do tabliczki, czyli co warto wiedzieć o kakao i jak powstaje czekolada?
(kp)/ zdjęcia: Zotter