Teraz czytasz...
Manufaktura ekologicznej czekolady udostępniona do zwiedzania

Manufaktura ekologicznej czekolady udostępniona do zwiedzania

Avatar photo

Znajdująca się w Riegersburgu (Austria) fabryka czekolad Zottera to jedna z miejscowych atrakcji turystycznych. Na początku zwiedzania otrzymujemy przepyszny i mocny czekoladowy likier…

Czekolady do degustacji przyjeżdżają najmniejszą kolejką liniową świata firmy Doppelmayer. Można oczywiście zobaczyć cały proces produkcji (od ziarna do tabliczki) i posmakować tyle czekolad, ile nasz brzuch zdoła zmieścić…

– Można oczywiście zobaczyć cały proces produkcji (od ziarna do tabliczki). Możemy odwiedzić również Cmentarz ideii, gdzie zamiast nagrobków są wbite tabliczki czekolady, które nie do końca sprawdziły się na rynku, ale czasem są ekshumowane(Np. Pstrąg w kokosie i malinach, który został ekshumowany w ilości 2013 szt. w 1/4 sprzedał się w Polsce). Możemy odwiedzić również farmę przyszłości gdzie prowadzony jest projekt społeczny pt.” Spójrz jedzeniu w oczy”.

Cała fabryka jest zakładem z przyszłości. Energię zapewniają ogniwa fotowoltaiczne, wodą jest pobierana z własnego źródła, a warzywa czy owoce które możemy zjeść w restauracji Zottera, pochodzą z przyzakładowego ogródka, w którym za kompost służą resztki produkcyjne

Zobacz także
przejrzałe banany

– opowiada Mikołaj Rybak, który zajmuje się dystrybucją produktów marki Zotter w Polsce.

(kp)/ zdjęcia: Zotter

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.