Teraz czytasz...
Zapraszamy na kulinarną podróż w czasie: „Kuchnia jarska” J. K. Czarnoty już w sprzedaży
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zapraszamy na kulinarną podróż w czasie: „Kuchnia jarska” J. K. Czarnoty już w sprzedaży

Agnieszka Gotówka
kuchnia jarska

Komu zależy na własnem zdrowiu, niech odrzuci wszelkie szwabskie recepty, a z całem zaufaniem warzy według jarskiej kuchni, napisanej przez – Gastronoma Jana Kazimierza Czarnotę  – czytamy w przedmowie do drugiego wydania „Kuchni jarskiej” z 1909 r. Dziś, po 115 latach, ta wyjątkowa książka kucharska po raz kolejny ma szansę trafić do naszych rąk. Za jej reedycję odpowiada Wydawnictwo Gaj. A dlaczego warto?

„Kuchnia jarska” w sprzedaży

Rynek jest dziś pełen kucharskich książek. „Kuchnia jarska” wypełnia jednak pewną lukę: przenosi nas do początków XX wieku i pozwala poznać ówczesne smaki. Już wtedy duży nacisk kładziono na to co dobre i zdrowe. Dostrzegano zagrożenie w diecie tłustej, ostrej.

Dieta stanowiła też ważny element prozdrowotnej terapii, m.in. w  słynnej klinice dr. Stanisława Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie w Karpatach Wschodnich. To właśnie tam od 1896 r. serwowano kuchnię jarską, a gastronomem w lecznicy był Jan Kazimierz Czarnota. Gotował dla gości, z których wielu należało do polskiej bohemy. Wśród kuracjuszy byli m.in. Gabriela Zapolska, Melchior Wańkowicz, Stanisław Dygat czy Maria Dąbrowska.

W lecznicy nie serwowano mięsa i alkoholu.

Tłuszczów używa jarska kuchnia również w małej ilości, gotując tylko na maśle bardzo świeżem (młodem), po części także na dobrem maśle kokosowem

czytamy w przedmowie do wydania z 1909 r. I dalej:

Zamiast octów różnorodnych, używa się w jarskiej kuchni, soków owocowych, jak soku z cytryn, kwaśnych jabłek, agrestu niedojrzałego, porzeczek i rzewienia (rabarbarum)

kuchnia jarska

Dlaczego warto sięgnąć po „Kuchnię jarską”?

To książka szalenie obszerna. Ma 320 stron, na których znajdziemy ok. 270 przepisów na zdrowe, pożywne i smaczne dania. Podzielona została na 11 rozdziałów:

  • zupy jarskie (m.in. jarzynowa, rumfordzka, grzybowa, cytrynowa, szczawiowa, poziomkowa)
  • budynie zamiast zup (m.in. kalafiorowy, ze szparagów, z raków, z parmezanu, z jarmużu, z kapusty, z kaszy jaglanej)
  • potrawy zamiast zup (m.in. ryż ze szpinakiem, risotto jarskie, naleśniki z kapustą z pieca, paszteciki z fasolki na muszelkach, jaja po parysku)
  • jarzyny (m.in. szparagi, kalafiory, seler blichowany, marchewka po mazursku, wężymord)
  • dodatki do jarzyn (m.in. opiekanki z ryżu i grochu, blinki, knedle z kartofli, grzanki bawarskie)
  • sałaty (m.in. sałata z kwaszonej kapusty, selera i kartofli, zielona sałata z oliwą, sałata z pomidorów)
  • sosy (m.in. sos kaparowy, sos holenderski, cebulowy, chrzanowy, z soi)
  • dodatki do zup (m.in. grzanki z bułki, francuskie kluseczki)
  • kompoty (m.in. z renklod, porzeczek, rabarbaru, pomarańczy, moreli, winogron)
  • leguminy i torty (m.in. budyń powidlany, budyń migdałowy, kaszka krakowska z rumem, ciastka eklery, legumina z sera z pieca, legumina z surowego melona, torcik kukurydziany, tort Sachera)
  • przepis na mleko sterylizowane i pieczywo Graham

Jest to praca oryginalna, w której mieszczą się wypróbowane własną długoletnią praktyką i doświadczeniem wyłącznie zdrowotne przepisy

kuchnia jarska

Jakie przepisy znajdę w „Kuchni jarskiej”?

Książkę otwiera słowniczek, gdyż najnowsze wydanie zachowało oryginalny język i naturalną konstrukcję przepisów zaprezentowaną w wydaniu pierwotnym. By z przepisów korzystało się łatwiej, wszystkie składniki zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

I myli się ten, kto myśli, że w książce znajdziemy wyłącznie archaiczne przepisy. Jak na początek XX wieku mamy tu do czynienia z kulinarnymi rarytasami i produktami tylko z pozoru współczesnymi (melony, soja).

Na jednej stronie zobaczymy w użyciu składniki powszechnie używane, jak kartofle i ser, by zaraz natknąć się na produkty egzotyczne

tłumaczy Ola Sadownik, która jest pomysłodawczynią projektu i autorką ilustracji współczesnego wydania „Kuchni jarskiej”.

 

Uważny czytelnik może też napotkać wśród przepisów takie, w których są ryby i raki. To jednak nie błąd, a sposób spojrzenia na dietę jarską u progu XX wieku.

Jeśli zatem szukasz przepisów na dania zdrowe, serwowane na co dzień i od święta oraz smaczne, „Kuchnia jarska” ma wiele do zaoferowania. To książka opracowana przez doświadczonego gastronoma, który gotując, zwracał uwagę nie tylko na walory smakowe i estetyczne dań, ale też ich wpływ na zdrowie człowieka.

To też świetna lektura, odkrywająca nieco historii i pełna inspiracji.

Nawet jeśli nie dla pasji kulinarnej, warto poobcować z kuchmistrzowskimi przepisami dla zabaw i gimnastyk lingwistycznych widniejących w oryginalnym tekście, ciętych komentarzy, rozszyfrowywania znajomych składników niczym łamigłówek, lub moich autorskich ilustracji stanowiących tło całego tego przedsięwzięcia*

zachęca Ola Sadownik.

*Reedycja „Kuchni jarskiej” powstała w ramach pracy magisterskiej w Pracowni Projektów i Działań Rysunkowych Instytutu Edukacji Artystycznej na Wydziale Sztuk Pięknych w Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi pod opieką dr. Macieja Bohdanowicza.

Gdzie kupię „Kuchnię jarską” J. K. Czarnoty?

Książka w poziomym formacie A5 i twardej oprawie dostępna jest na stronie Wydawnictwa Gaj. Obecnie jest w promocyjnej cenie 54,99 zł.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.