Teraz czytasz...
Agrest – właściwości i wykorzystanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Agrest – właściwości i wykorzystanie

Agnieszka Gotówka
owoce agrestu w wiklinowym koszyku

Agrest albo się lubi, albo nienawidzi. Jest łatwy w uprawie, stąd często można spotkać go w przydomowych ogródkach. Owoce wykorzystuje się do przygotowania deserów i dżemów lub je, i tak smakują najlepiej, bezpośrednio z krzaka. A jakie mają właściwości prozdrowotne?

Agrest a zdrowie

Właściwie mowa o porzeczko agreście (Ribes uva-crispa L.), kolczastym krzewie z rodziny agrestowatych. Wśród odmian wyróżniamy te o skórce zielonej, żółto-białej, różowej, czerwonej lub ciemnofioletowej.

Jeszcze kilka lat temu owoce te były obecne w niemal każdym ogrodzie, gdzie rosły obok krzaków porzeczki. I choć dostępu do świeżych jagód broniły mało delikatne kolce, niektórych to nie odstraszało. Latem agrest dawał orzeźwienie i bardzo dobrze smakował. Dziś nieco o nim zapomnieliśmy, choć nadal pojawia się na lokalnych targach.

→ Przeczytaj również: Owoce jagodowe: maliny, truskawki, porzeczki, agrest, borówki, winogrona – „witaminowe bomby”

Agrest: właściwości odżywcze

Owoce agrestu kryją w sobie dużą ilość witamin i składników mineralnych.

  • Imponuje przede wszystkim zawartością witaminy C, która naturalnie wzmacnia odporność. Nieco mniej w nim witaminy A oraz witamin z grupy B.
  • W składzie agrestu znajduje się też krzem, będący m.in. bardzo ważnym elementem budulcowym kości (ich wapnienia i mineralizacji). Są też i inne cenne pierwiastki, np. magnez, wapń, fosfor i potas.
  • Im ciemniejsze owoce, tym posiadają więcej antyoksydantów i są bardziej skuteczne w profilaktyce wielu chorób.
  • Owoce agrestu obfitują w kwas cytrynowy, który znacząco ogranicza gromadzenie się żelaza w komórkach, w tym w mózgu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób takich jak choroba Alzheimera i udar mózgu.
  • Dzięki obecności błonnika, agrest reguluje procesy trawienia i wspomaga pracę jelit. Poprawia też apetyt i stanowi naturalny lek na zaparcia.
  • Pozytywnie wpływa też na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi, reguluje ciśnienie tętnicze.
  • Dobrze działa również na układ nerwowy, m.in. wspomaga koncentrację i pamięć, łagodzi skutki stresu.
  • Jest też skarbnicą luteiny – karotenoidu, który wspomaga pracę narządu wzroku (najwięcej tego przeciwutleniacza znajduje się w czerwonej odmianie agrestu).
  • Agrest stanowi też odpowiednią przekąskę dla osób będących na diecie odchudzającej. 100 g tych owoców to zaledwie 40 kcal.
  • Jest to też owoc o niskim indeksie glikemicznym (IG = 25).
owoce agrestu
Agrest: owoc lata

Właściwości zdrowotne agrestu zbadali też naukowcy z Turcji. Wykazali oni, że ekstrakty z owoców i liści mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusowi opryszczki zwykłej typu 1 (HSV-1) i RSV.

Do czego wykorzystać agrest?

Agrest nie tylko da upragnione orzeźwienie w upalny dzień (warto dodawać go do wody, przygotowując w ten sposób orzeźwiający napój). Owoce te idealnie nadają się na przetwory.

Można z nich przygotować:

  • dżemy,
  • konfitury,
  • kompoty,
  • soki,
  • musy do ciast.

Agrest można też mrozić i suszyć. Zawiera pektyny, stąd idealnie nadaje się na galaretki. Latem warto przygotować z z jego udziałem ciasto pleśniak (skubaniec).

krzak agrestu

Jak zrobić nalewkę agrestową?

Składniki:

  • dojrzałe owoce różowego agrestu,
  • wódka 40%,
  • 300-400 g cukru na kilogram owoców (jego ilość zależy od naturalnej słodyczy agrestu).

Dojrzałe owoce agrestu oczyść z szypułek i ogonków. Opłucz w letniej wodzie. Wrzuć do słoja i zalej alkoholem, tak by owoce były całkowicie przykryte. Można także zalać je spirytusem 75%, a następnie alkohol rozcieńczyć wodą, gdyby nalewka wyszła zbyt mocna.

Owoce zalane alkoholem od czasu do czasu wstrząsaj. Pozostaw na ok. miesiąc, następnie alkohol zlej do butelek, a owoce zasyp cukrem i postaw na słonecznym parapecie, maceruj.

→ Przeczytaj również: Dania ze szpinakiem. Dlaczego warto je jeść?

Od czasu do czasu słoikiem należy wstrząsnąć, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 2 tygodniach do rozpuszczonego soku wlej alkohol. Nalewkę pozostaw do przegryzienia jeszcze przez tydzień lub dwa, następnie zlej do butelek. Pozostaw na kolejny miesiąc. Po ok. 3 miesiącach nalewka agrestowa będzie dobra do spożycia.

Taki trunek ma słodko-kwaśny smak. Będzie delikatniejszy, jeśli przygotujesz go z różowej odmiany agrestu.

Kosmetyki naturalne z agrestu

Agrest znalazł również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik wielu maseczek, toników oraz kremów przeciwzmarszczkowych. Pozytywnie działa na skórę: wygładza ją i czyni bardziej elastyczną, a wszystko to dzięki wspomnianym wcześnie składnikom odżywczym.

→ Przeczytaj również: Lawenda wąskolistna w kosmetyce. Jak zrobić domowe kosmetyki z lawendy?

Obecne w owocach witaminy A i C opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają również na naczynia krwionośne. Łagodzą podrażnienia i stany zapalne. Działają oczyszczająco i rozjaśniająco, pozytywnie wpływając na koloryt skóry.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.