Najlepsze lody to te wykonane w domu z prostych i łatwo dostępnych składników. Taki deser nie zawiera syntetycznych dodatków i jest bardzo smaczny. Spróbujcie sami!
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Ilość: 5 porcji
Za dużo bananów i boisz się, że będziesz musiała je wyrzucić? Przeczytaj nasze sposoby na wykorzytanie przejrzałych bananów
Składniki:
- 1/2 litra mleka ryżowego lub kokosowego
- 2 łyżki maranty trzcinowatej (można pominąć)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 dojrzałe banany schłodzone
- sok z cytryny do smaku
Jak przygotować lody bananowe?
- Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe obrane banany do lodówki, wyjmujemy zimne na krótko przed użyciem, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w blenderze kielichowym.
- Dodajemy bardzo dobrze schłodzone mleko ryżowe, syrop klonowy oraz łyżkę soku z cytryny.
- Dosypujemy marantą trzcinowatą (jej użycie sprawi, że kryształki lodu będą znacznie mniejsze, a konsystencja lodów się zagęści), blendujemy wszystkie
składniki na gładką masę, przekładamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. - Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy, napowietrzając je, pozbywamy się kryształków lodu. Znów umieszczamy je w zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku
sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są już zrobione). Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody, zamrażamy. - Lody są gotowe po około 30 minutach (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej, po wyjęciu będą twarde i muszą chwilę pozostać na zewnątrz. Przed podaniem najlepiej je zmiksować ręcznym blenderem).
Wskazówka: Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy je ciepłą wodą i dopiero wyjmujemy. Lody z pojemnika formujemy w kulki lub wykładamy do miseczki, podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową.
Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).