Wegańskie lody bananowe [przepis]

blank

Najlepsze lody to te wykonane w domu z prostych i łatwo dostępnych składników. Taki deser nie zawiera syntetycznych dodatków i jest bardzo smaczny. Spróbujcie sami!

Czas przygotowania: 1,5 godz.
Ilość: 5 porcji

Składniki:

  • 1/2 litra mleka ryżowego lub kokosowego
  • 2 łyżki maranty trzcinowatej (można pominąć)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 dojrzałe banany schłodzone
  • sok z cytryny do smaku

Jak przygotować lody bananowe?

  1. Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe obrane banany do lodówki, wyjmujemy
    zimne na krótko przed użyciem, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w
    blenderze kielichowym.
  2. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone mleko ryżowe, syrop klonowy oraz łyżkę
    soku z cytryny.
  3. Dosypujemy marantą trzcinowatą (jej użycie sprawi, że kryształki lodu będą
    znacznie mniejsze, a konsystencja lodów się zagęści), blendujemy wszystkie
    składniki na gładką masę, przekładamy ją do pojemnika i umieszczamy w
    zamrażarce na 30 minut.
  4. Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy,
    napowietrzając je, pozbywamy się kryształków lodu. Znów umieszczamy je w
    zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku
    sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są już zrobione).
  5. Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody,
    zamrażamy.
  6. Lody są gotowe po około 30 minutach (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej, po wyjęciu będą twarde i muszą chwilę pozostać na zewnątrz. Przed podaniem najlepiej je zmiksować ręcznym blenderem).

Wskazówka: Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy je ciepłą wodą i dopiero wyjmujemy. Lody z pojemnika formujemy w kulki lub wykładamy do miseczki, podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).

Artykuł pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera. O czym jeszcze przeczytasz?

blank

blank

Brak postów do wyświetlenia