Teraz czytasz...
Ciasto bez pieczenia na święta: korzenne i łatwe w przygotowaniu!

Ciasto bez pieczenia na święta: korzenne i łatwe w przygotowaniu!

Agnieszka Gotówka
korzenne ciasto bez pieczenia Paweł Płaczek

Ciasto bez pieczenia to hit niemal każdej ważnej uroczystości, bo jak przekonuje Paweł Płaczek, autor poniższego przepisu, należy do kategorii „robi się samo i zawsze wychodzi”. Na Boże Narodzenie szczególnie polecamy ciasto korzenne. Jest smaczne i delikatne jak chmurka. 

Ciasto bez pieczenia: korzenne na święta!

Na Boże Narodzenie najczęściej pieczemy piernik staropolski albo pierniki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować aromatyczne ciasto marchewkowe, tort żurawinowy albo… pyszne ciasto bez pieczenia. To ostatnie szczególnie polecamy. Nie tylko dlatego, że intensywnie pachnie przyprawami korzennymi, ale też z tego powodu, że przygotujesz je szybko i bez ryzyka, że się nie uda.

→ Zobacz przepis na ciasto z buraków

To zresztą wyróżnia ciasta bez pieczenia. Są proste i każdemu wychodzą! A to, na które przepis publikujemy poniżej, ma jeszcze jedną zaletę: idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Pyszne ciasto bez pieczenia: przepis

ciasto bez pieczenia korzenne Paweł Płaczek

Korzenne ciasto bez pieczenia

To ciasto to hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Idealne na zimę, aromatyczne i delikatne jak chmurka. Zrobisz je szybko i z łatwo dostępnych składników.
Przepis opracował Paweł Płaczek, autor bloga kulinarnego takemycake.eu i książek „Warszawa da się zjeść”, „Domowa piekarnia” oraz cyklu książeczek „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Ten przepis pochodzi z jego najnowszej książki „Święta, Święta i po świętach” (Wydawnictwo Purple Book).

Składniki
  

  • ok. 600 g ciasteczek korzennych
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • ok. 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • 30 ml mocnego alkoholu albo ulubionego likieru
  • słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)

Do dekoracji:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka ciasteczek korzennych

Przygotowanie
 

  • Formę o wymiarach 26 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Śmietankę, kwaśną śmietanę i cukier puder ubijamy do powstania gęstego, gładkiego kremu. Pod koniec dodajemy cynamon i alkohol, a następnie wszystko ubijamy do połączenia się składników. Powstały krem dzielimy na 4 części.
  • W formie układamy 4 warstwy ciastek korzennych, a między nimi i na górze krem.
  • Dodatkowo drugą i czwartą warstwę ciastek najpierw smarujemy powidłami śliwkowymi, które wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i dopiero wtedy przykrywamy kremem.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  • Ciasteczka kruszymy, dodajemy cynamon, mieszamy. Tak powstałą kruszonką dekorujemy schłodzone ciasto.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, ciasto bez pieczenia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ciasto szybkie bez pieczenia? Dlaczego nie!

Ktoś powie, że bez pieczenia ciasto to nie ciasto. O znaczeniu słów nie będziemy w tym miejscu pisać. Możemy Was jednak zapewnić, że według powyższego przepisu przygotujecie wyjątkowy deser na święta. Jest idealny, jeśli lubisz aromat cynamonu. Delikatny krem sprawia, że wszystko rozpływa się w ustach, a jego słodycz równoważy smak kwaskowatych powideł.

→  Przeczytaj również: Ozdoba świąteczna DIY: jak ją zrobić?

Ciasto korzenne i inne przepisy Pawła Płaczka

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, który tu publikujemy, znajdziecie w książce „Święta, święta i po świętach” wydaną przez Wydawnictwo Purple Book. Serdecznie Wam ją polecamy, zwłaszcza jeśli lubicie dania związane ze staropolskimi tradycjami. Autor uzupełnił je o nowsze receptury, będące dowodem na to, jak bardzo szybko zmienia się współczesna kuchnia. Wszystkie jednak pozwolą nam na przygotowanie wyjątkowych posiłków dla całej rodziny! I to bez marnowania!

okładka książki "Święta, święta i po świętach"

W książce znajdziecie przepisy na tradycyjny barszcz czerwony na domowym zakwasie, uszka, kapustę z grochem, aromatyczną zupę rybną, ryby w occie, rybę po grecku i keks z bakaliami.

Paweł Płaczek podpowiada też, co zrobić, gdy zostanie nam jedzenie po świętach i co można z tego przygotować.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.