Go Back
ciasto bez pieczenia korzenne Paweł Płaczek

Korzenne ciasto bez pieczenia

To ciasto to hit tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Idealne na zimę, aromatyczne i delikatne jak chmurka. Zrobisz je szybko i z łatwo dostępnych składników.
Przepis opracował Paweł Płaczek, autor bloga kulinarnego takemycake.eu i książek „Warszawa da się zjeść”, „Domowa piekarnia” oraz cyklu książeczek „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Ten przepis pochodzi z jego najnowszej książki „Święta, Święta i po świętach” (Wydawnictwo Purple Book).

Składniki
  

  • ok. 600 g ciasteczek korzennych
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • ok. 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • 30 ml mocnego alkoholu albo ulubionego likieru
  • słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)

Do dekoracji:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka ciasteczek korzennych

Przygotowanie
 

  • Formę o wymiarach 26 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Śmietankę, kwaśną śmietanę i cukier puder ubijamy do powstania gęstego, gładkiego kremu. Pod koniec dodajemy cynamon i alkohol, a następnie wszystko ubijamy do połączenia się składników. Powstały krem dzielimy na 4 części.
  • W formie układamy 4 warstwy ciastek korzennych, a między nimi i na górze krem.
  • Dodatkowo drugą i czwartą warstwę ciastek najpierw smarujemy powidłami śliwkowymi, które wykładamy bezpośrednio na ciasteczka i dopiero wtedy przykrywamy kremem.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
  • Ciasteczka kruszymy, dodajemy cynamon, mieszamy. Tak powstałą kruszonką dekorujemy schłodzone ciasto.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, ciasto bez pieczenia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!