Tort żurawinowy przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Będziesz zaskoczony jego delikatnym smakiem, a przy tym idealnie wpiszesz się w klimat Bożego Narodzenia.
Tort żurawinowy na święta
Makowiec, sernik czy pierniki to słodkości, które bezsprzecznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pojawia się na świątecznym stole wielu z nas. Ale jeśli szukasz nowych smaków, które przypadną do gustu gościom, polecamy żurawinowy tort z masą śmietankową.
Nie tylko dobrze smakuje, ale też dobrze wygląda. Do tego wpisuje się w zimowy klimat za sprawą żurawiny, która w połączeniu z kremową masą z mascarpone i biszkoptem traci swoją cierpkość.
→ Zobacz przepis na korzenne ciasto bez pieczenia
Jak zrobić tort żurawinowy?
Tort żurawinowy
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Konfitura żurawinowa
- 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 100 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek wody
Krem śmietanowy
- 500 ml śmietany 36%
- 1 serek mascarpone o wadze 250g
- 5 łyżek cukru pudru
Poncz
- 1/3 szklanki wody
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż masa stanie się gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy razem.
- Masę wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170°C.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucamy na podłogę z ok. 30 cm i odstawiamy do ostudzenia.
- Przygotowujemy poncz: mieszamy wszystkie składniki przeznaczone na poncz i odstawiamy.
- Teraz czas na konfiturę żurawinową: żurawinę zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Żurawina szybko zacznie pękać. Gotujemy aż zgęstnieje, często mieszając. Studzimy ją przed użyciem do składania tortu.
- By zrobić krem śmietankowy przelewamy śmietanę kremówkę do miski i dodajemy cukier puder. Ubijamy ostrożnie aż masa stanie się gęsta i dodajemy serek mascarpone. Ubijamy krótko razem, żeby masa się nie zważyła.
- Czas na złożenie tortu: biszkopt po ostuszeniu kroimy na 4 części. Układamy pierwszy blat tortu. Nasączamy go ponczem, następnie smarujemy masą żurawinową. Wykładamy porcje kremu śmietankowego, przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu i postępujemy tak samo jak poprzednio.
- Tort schładzamy co najmniej 4 godziny w lodówce.
Co dobrego na święta Bożego Narodzenia?
Wigilijne potrawy zna każdy z nas, stąd nie o nich będzie tu mowa. Wiele osób szuka jednak dań wyjątkowych, nieszablonowych, które można podać gościom, ale i samemu zjeść ze smakiem. Tu doskonale pasuje tort żurawinowy, ale nie tylko!
Ciekawe w smaku jest wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki oraz ciasto buraczane. Polecamy też ciasto marchewkowe z daktylami i placek szpinakowy z mango o niebagatelnym wyglądzie.
Jeśli zaś szukacie przepisów na bardziej wyrwane dania, w naszym serwisie znajdziecie bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym, kompot z jabłek, śliwek i moreli oraz pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną.