Teraz czytasz...
Tort żurawinowy – przepis idealny nie tylko na Boże Narodzenie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Tort żurawinowy – przepis idealny nie tylko na Boże Narodzenie

Katarzyna Kosmala
Tort żurawinowy na paterze i kawałek ciasta

Tort żurawinowy przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Będziesz zaskoczony jego delikatnym smakiem, a przy tym idealnie wpiszesz się w klimat Bożego Narodzenia.  

Tort żurawinowy na święta

Makowiec, sernik czy pierniki to słodkości, które bezsprzecznie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pojawia się na świątecznym stole wielu z nas. Ale jeśli szukasz nowych smaków, które przypadną do gustu gościom, polecamy żurawinowy tort z masą śmietankową.

Nie tylko dobrze smakuje, ale też dobrze wygląda. Do tego wpisuje się w zimowy klimat za sprawą żurawiny, która w połączeniu z kremową masą z mascarpone i biszkoptem traci swoją cierpkość.

Przepis na tort żurawinowy znajdziecie również w najnowszym numerze drukowanym Biokuriera. Przeczytacie w nim więcej informacji na temat właściwości żurawiny. Dowiecie się też, dlaczego wprowadzić do diety otręby oraz czym jest SIBO i IMO.

Jak zrobić tort żurawinowy?

Tort żurawinowy na paterze i kawałek ciasta

Tort żurawinowy

Tort żurawinowy z masą śmietanową to świetna propozycja ciasta bożonarodzeniowego. Jego przygotowanie zajmie co prawda dłuższy czas, jednak zdecydowanie warto!
Autorką przepisu na tort z żurawiną jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Konfitura żurawinowa

  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 100 g cukru 
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek wody

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 serek mascarpone o wadze 250g
  • 5 łyżek cukru pudru

Poncz

  • 1/3 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie
 

  • W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż masa stanie się gęsta. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy razem.
  • Masę wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto w formie zrzucamy na podłogę z ok. 30 cm i odstawiamy do ostudzenia.
  • Przygotowujemy poncz: mieszamy wszystkie składniki przeznaczone na poncz i odstawiamy.
  • Teraz czas na konfiturę żurawinową: żurawinę zasypujemy cukrem, dodajemy wodę i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu. Żurawina szybko zacznie pękać. Gotujemy aż zgęstnieje, często mieszając. Studzimy ją przed użyciem do składania tortu.
  • By zrobić krem śmietankowy przelewamy śmietanę kremówkę do miski i dodajemy cukier puder. Ubijamy ostrożnie aż masa stanie się gęsta i dodajemy serek mascarpone. Ubijamy krótko razem, żeby masa się nie zważyła.
  • Czas na złożenie tortu: biszkopt po ostuszeniu kroimy na 4 części. Układamy pierwszy blat tortu. Nasączamy go ponczem, następnie smarujemy masą żurawinową. Wykładamy porcje kremu śmietankowego, przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu i postępujemy tak samo jak poprzednio.
  • Tort schładzamy co najmniej 4 godziny w lodówce.
Słowa kluczowe tort żurawinowy, żurawina
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Co dobrego na święta Bożego Narodzenia?

Wigilijne potrawy zna każdy z nas, stąd nie o nich będzie tu mowa. Wiele osób szuka jednak dań wyjątkowych, nieszablonowych, które można podać gościom, ale i samemu zjeść ze smakiem. Tu doskonale pasuje tort żurawinowy, ale nie tylko!

Ciekawe w smaku jest wegańskie ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki oraz ciasto buraczane. Polecamy też ciasto marchewkowe z daktylami i placek szpinakowy z mango o niebagatelnym wyglądzie.

Jeśli zaś szukacie przepisów na bardziej wyrwane dania, w naszym serwisie znajdziecie bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym, kompot z jabłek, śliwek i moreli oraz pikantne śledzie w pomidorach z żurawiną.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.