Teraz czytasz...
Kompot z jabłek, śliwek i moreli

Kompot z jabłek, śliwek i moreli

Agnieszka Gotówka
domowy kompot

Kompot z jabłek z dodatkiem śliwek i moreli to napój, który nie tylko orzeźwia w upalne dni, ale też dobrze smakuje. Jest lekko słodki i pełen letniego aromatu. 

Kompot z jabłek – prosty i smaczny przepis

Kompoty są gotowe w ciągu kilku minut, zmieniają smaki i kolory w zależności od tego, jakie owoce są pod ręką, i bardziej gaszą pragnienie niż kupne słodkie napoje o składzie wątpliwej jakości.

Latem lubię pić kompoty z dodatkiem chłodzącej mięty, gwiazdki anyżu czy kardamonu. Zimą zaś wolę je z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, cynamonu czy goździków. Jeśli więc w środku zimy zatęsknię za smakiem lata, to sięgam po owoce do zamrażarki.

Ogrom możliwości i niepowtarzalny skład, zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Na dodatek świeże owoce nie muszą być w świetnej kondycji, więc jest to również dobry sposób na zużycie tego, co mogłoby się zmarnować. Wciąż nie mogę się nadziwić, że to jest takie proste.

Jak zrobić kompot?

domowy kompot

Kompot z jabłek, śliwek i moreli

Kompot z jabłek, śliwek i moreli to napój idealny na upały. Orzeźwia i idealnie smakuje, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Autorką przepisu na kompot jest Viola Grzelka, autorka książek "Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie" oraz "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato".

Składniki

  

  • 1 jabłko
  • 3 morele
  • 1 śliwka
  • 4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie

 

  • Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze części.
  • Morele, jabłko i śliwkę zalej wodą i dodaj cukier do smaku.
  • Gotuj 3 minuty i odstaw pod przykryciem na kwadrans.
  • Ostudź garnek w zimnej wodzie, przecedź owoce. Smacznego 😉

Słowa kluczowe jabłka, kompot, owoce sezonowe
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dobre rady

W gorące dni nadmiar ugotowanego kompotu po schłodzeniu schowaj do lodówki, bo łatwo może się zepsuć. Owoce sezonowe można zmieniać i mieszać ze sobą, w miarę jak się pojawiają, szczególnie polecam kompot z mirabelek – ma wyjątkowy smak.

Z domowego kompotu przygotujesz najlepszy na świecie izotonik, wystarczy dodać szczyptę soli na szklankę delikatnie osłodzonego napoju.

Zobacz także

tarta kajmakowa

Przepisy na szybkie dania

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, przygotuj również:

Autorką przepisu i tekstu jest Viola Grzelka, autorka książek „Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato oraz „Mamucie Przysmaki: Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie„. 

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.