Kompot z jabłek z dodatkiem śliwek i moreli to napój, który nie tylko orzeźwia w upalne dni, ale też dobrze smakuje. Jest lekko słodki i pełen letniego aromatu.
Kompot z jabłek – prosty i smaczny przepis
Kompoty są gotowe w ciągu kilku minut, zmieniają smaki i kolory w zależności od tego, jakie owoce są pod ręką, i bardziej gaszą pragnienie niż kupne słodkie napoje o składzie wątpliwej jakości.
Latem lubię pić kompoty z dodatkiem chłodzącej mięty, gwiazdki anyżu czy kardamonu. Zimą zaś wolę je z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, cynamonu czy goździków. Jeśli więc w środku zimy zatęsknię za smakiem lata, to sięgam po owoce do zamrażarki.
Ogrom możliwości i niepowtarzalny skład, zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Na dodatek świeże owoce nie muszą być w świetnej kondycji, więc jest to również dobry sposób na zużycie tego, co mogłoby się zmarnować. Wciąż nie mogę się nadziwić, że to jest takie proste.
Jak zrobić kompot?
Kompot z jabłek, śliwek i moreli
Autorką przepisu na kompot jest Viola Grzelka, autorka książek "Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie" oraz "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato".
Składniki
- 1 jabłko
- 3 morele
- 1 śliwka
- 4 szklanki wody
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie
- Owoce umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze części.
- Morele, jabłko i śliwkę zalej wodą i dodaj cukier do smaku.
- Gotuj 3 minuty i odstaw pod przykryciem na kwadrans.
- Ostudź garnek w zimnej wodzie, przecedź owoce. Smacznego 😉
Dobre rady
W gorące dni nadmiar ugotowanego kompotu po schłodzeniu schowaj do lodówki, bo łatwo może się zepsuć. Owoce sezonowe można zmieniać i mieszać ze sobą, w miarę jak się pojawiają, szczególnie polecam kompot z mirabelek – ma wyjątkowy smak.
Z domowego kompotu przygotujesz najlepszy na świecie izotonik, wystarczy dodać szczyptę soli na szklankę delikatnie osłodzonego napoju.
Przepisy na szybkie dania
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, przygotuj również:
- Rustykalne bułeczki a’la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim
- Pączki bananowe
- Domowa granola antystresowa
Autorką przepisu i tekstu jest Viola Grzelka, autorka książek „Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato„ oraz „Mamucie Przysmaki: Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie„.