Teraz czytasz...
Rustykalne bułeczki a’la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rustykalne bułeczki a’la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim

bułeczki proziaki

Rustykalne bułeczki a’la proziaki nie musza mieć idealnego kształtu. Są bardzo smaczne i idealne, by zabrać je ze sobą na wiosenną wycieczkę. Przepisem na ich przygotowanie dzieli się Viola Grzelka, która wydała niedawno swoją drugą książkę „Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato”. 

Rustykalne bułeczki a’la proziaki. Jak je przygotować?

Piekłam je z mąki pszennej, żytniej i orkiszowej, na kefirze, jogurcie i zakwaszonej wodzie, na samym zakwasie oraz tylko z sodą. Kiedy wiosną 2020 roku chleb nadzwyczaj szybko znikał z półek piekarni, a w sklepach niespodziewanie zabrakło wielu produktów, w tym mąki żytniej i drożdży, te proste bułeczki sprawiły, że czułam się spokojniejsza.

Przepis na proziaki* dostałam od mojej instagramowej koleżanki Magdy, ale po moich eksperymentach już niewiele zostało z oryginalnej receptury. Warto sobie o nich przypomnieć, kiedy w domu zabraknie pieczywa. Mnie najbardziej smakują na ukwaszonym mleku, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Już niewielka jego ilość zmienia smak bułeczek.

Czosnek niedźwiedzi znajdziesz w lesie, ale nie można go swobodnie zrywać, bo jest objęty ochroną częściową, dlatego najlepiej postarać się w sklepie ogrodniczym o sadzonki i zasadzić je w ogródku lub w donicy na balkonie.

Przepis na bułeczki a’la proziaki

bułeczki proziaki

Rustykalne bułeczki a'la proziaki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki a'la proziaki są niewielkich rozmiarów i niezbyt puszyste, ale szybko znikają i zazwyczaj przydałoby się upiec ich od razu więcej. Jeśli nie masz świeżego czosnku niedźwiedziego, możesz użyć innych ziół, np. posiekane listki mniszka lekarskiego lub czosnaczka zwyczajnego, ale smak bułeczek będzie inny.
Więcej ciekawych i inspirujących przepisów znajdziesz w książce "Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato".

Składniki
  

  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g jogurtu, kefiru, maślanki, zsiadłego mleka ewentualnie 150 ml wody zakwaszonej łyżeczką octu jabłkowego
  • kilka listków świeżego czosnku niedźwiedziego ewentualnie 2 łyżki suszonego (poza sezonem)

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku niedźwiedziego krótko (tylko do połączenia się składników) mieszaj w misce łyżką lub szpatułką, aż do uzyskania miękkiej, jednolitej masy, którą da się formować.
  • Miskę przykryj szczelnie folią i odstaw przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 8–10 godzin, ale jeśli Ci się spieszy, przejdź do kolejnego etapu.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni. Posiekaj drobno listki czosnku niedźwiedziego.
  • Podziel ciasto w misce na 8–9 części i ręką zwilżoną wodą lub zanurzoną wcześniej w mące odrywaj kawałki ciasta, wierzch obtaczaj w posiekanym czosnku niedźwiedzim i układaj na blasze wyłożonej papierem dopieczenia lub natłuszczonej i obsypanej otrębami.
  • Bułeczki nie muszą mieć idealnego kształtu, nie trzeba ich specjalnie formować. Możesz posypać je z wierzchu mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz ok. 25 minut, aż się lekko zarumienią.
Słowa kluczowe bułki, czosnek niedźwiedzi, domowe wypieki, proziaki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

O czym warto pamiętać?

Ilość dodawanego jogurtu, zakwaszonej wody czy maślanki zależy od rodzaju mąki. Ciasto ma być plastyczne, ale niezbyt rzadkie. Nie wyrabiaj go długo – tylko wymieszaj składniki.

Jeśli chcesz, aby bułeczki miały bardziej regularny kształt, wyłóż ciasto na obficie obsypany mąką blat, rozpłaszcz je i uformuj w kwadrat o boku ok. 20 cm, a następnie pokrój na 9 kwadratów.

domowe bułki

Zamiast w piekarniku można je również bardzo szybko upiec tak jak proziaki, na suchej, średnio rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, po ok. 3–4 minuty z każdej strony. Przed upieczeniem trzeba je tylko spłaszczyć na dłoni i uformować placek.

Bułeczki można również upiec z dodatkiem 1 łyżeczki suszonych drożdży, bez dodatku sody. Ciasto trzeba wówczas wyrabiać ok. 5 minut, odstawić na półtorej godziny na blat lub wstawić na kilka godzin, np. na noc, do lodówki. Następnie uformować bułeczki i pozwolić im wyrastać przez ok. 30 minut. Bułki na drożdżach są bardziej puszyste niż te na sodzie, ale te drugie mają swój urok.

Mamucie Przysmaki

*Proziaki to podkarpacki przysmak wpisany na listę produktów tradycyjnych. Przygotowywany jest na bazie mąki, sody oczyszczonej i ukwaszonego mleka. Owalne lub prostokątne placki pieczone są na płycie pieca lub na rozgrzanej patelni. Swą nazwę zawdzięczają sodzie, która na Podkarpaciu nazywana jest prozą.

Więcej ciekawych i inspirujących przepisów znajdziesz w książce „Mamucie Przysmaki: przepisy na wiosnę i lato„.

Wypróbuj też przepis na pączki bananowe i domową granolę.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.