Bezglutenowe pierogi gryczane to danie, którym możesz zaskoczyć bliskich nie tylko w święta. Bardzo dobrze smakują i ładnie się prezentują na talerzu. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników.
Bezglutenowe pierogi gryczane. Jak je przygotować?
Mąka gryczana, choć bardzo zdrowa, nie jest łatwa w obróbce, szczególnie kiedy chcemy zrobić ciasto pierogowe, które musi być elastyczne. Z pomocą przychodzi siemię lniane, które po połączeniu z wodą idealnie zastępuje jajko.
Pierogi z ciasta gryczanego świetnie smakują. Orzechowy smak ciasta doskonale komponuje się z ziemniaczanym nadzieniem. A jeżeli pierogi mają być wegańskie, wystarczy pominąć ser w nadzieniu.
Bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki gryczanej + trochę do podsypywania
- 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1/3 łyżeczki soli
- bardzo ciepła woda tyle, ile ciasto będzie potrzebować
Nadzienie:
- 7-8 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
- duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 100 g serka koziego (opcjonalnie, ale jeśli z niego rezygnujemy, to trzeba dodać dodatkowy ziemniak do farszu)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
- Zacznij od ugotowania ziemniaków. Po ugotowaniu ostudź je. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, przygotuj ciasto.
- Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól i siemię lniane, wymieszaj, zrób dołek pośrodku, wlej tam olej, a potem kubek ciepłej wody, zamieszaj od środka ku brzegom, potem zagarnij mąkę z brzegów, zacznij zagniatać ciasto.
- Jeżeli czujesz, że ciasto słabo się klei, dodawaj więcej wody. Ważne, żeby nie zagnieść zbyt twardego ciasta, bo trudno wtedy przyjmuje wodę, lepiej zrobić za luźne i dodawać mąkę.
- Kiedy zbierzesz ciasto w całość, wyłóż na podsypany mąką blat, wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą, odłóż, żeby odpoczęło.
- Zrób nadzienie: ziemniaki obierz z łupinek, przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzej oliwę, dobrze wysmaż cebulę, dodaj do niej ziemniaki, wymieszaj, dodaj ser przeciśnięty przez praskę, dobrze dopraw solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucaj po kilka pierogów, gotuj przez 3-4minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową na natłuszczony półmisek, dzięki temu łatwo będzie odlać wodę.
- Pierogi świetnie smakują ugotowane, ale też odsmażone następnego dnia.