Domowe sushi to prawdziwa gratka dla miłośników azjatyckich dań. To świetna przekąska i danie, którym możecie zaskoczyć swoich gości. Jak je przygotować we własnej kuchni?
Domowe sushi. Jak zrobić?
Sushi przygotowane w domu niczym nie odbiega w smaku od dań przygotowywanych w dobrych azjatyckich restauracjach. W tym jednak przypadku za tę smaczną przekąskę nie tylko zapłacicie mniej, ale też będziecie mieć satysfakcję z wykonania smacznego dania.
Domowe sushi
Składniki
- 300 g ryżu do sushi
Zalewa do ryżu
- 7 łyżek octu ryżowego (100 ml)
- 2 kopiaste łyżki miodu (80 g)
- 1 czubata łyżeczka soli
Pozostałe składniki
- 3 płaty nori
- 100 g twarożku (konsystencja jak twaróg na sernik)
- 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 100 g wędzonego łososia
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek szczypioru
- wasabi w proszku
Porzebne akcesoria
- mata bambusowa
- bardzo ostry nóż
Przygotowanie
Przygotowanie ryżu
- Ryż zalać zimną wodą, wymieszać energicznie dłonią i odlać wodę. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie jeszcze raz zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie wodę odcedzić, ryż umieścić w garnku i dolać tyle wody, by sięgała 1cm ponad powierzchnię ryżu.
- Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę (około 12–15 minut). Nie podnosić pokrywki i nie mieszać ryżu.
- Ugotowany ryż odstawić na 20 minut. Nadal nie podnosić pokrywki.
- Ocet połączyć z miodem oraz solą. Przemieszać raz na jakiś czas.
- Tak przygotowaną zalewę wlać do ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zanim zaczniemy zwijać sushi, ryż musi być całkowicie zimny.
Przygotowanie pozostałych składników:
- Łyżeczkę wasabi w proszku wymieszać z zimną wodą do uzyskania konsystencji pasty. Przykryć i odstawić na kilka minut.
- Ogórek, paprykę, łososia i awokado pokroić na cienkie paski.
Zwijanie sushi:
- Płat nori ułożyć na macie bambusowej śliską stroną do dołu.
- 1/3 ryżu płasko rozprowadzić na płacie nori. Na górze pozostawić około 3 cm wolnego brzegu.
- Na wysokości 3 cm od dołu rozprowadzić cienki pasek wasabi.
- Nałożyć warstwę twarożku, kilka kawałków ogórka, papryki, łososia, awokado oraz szczypiorek.
- Całość zwinąć w ciasny rulon, pomagając sobie matą.
- Pokroić ostrym i zwilżonym nożem na osiem części.
- Czynności z punktów 1–6 powtórzyć na pozostałych dwóch płatach nori.
Przygotowanie domowego sushi wcale nie jest skomplikowane. A efekt? Zaskoczycie wszystkich!