Teraz czytasz...
Domowe sushi [przepis]

Domowe sushi [przepis]

Domowe sushi to prawdziwa gratka dla miłośników azjatyckich dań. To świetna przekąska i danie, którym możecie zaskoczyć swoich gości. Jak je przygotować we własnej kuchni?

Domowe sushi. Jak zrobić?

Domowe sushi niczym nie odbiega w smaku od dań przygotowywanych w dobrych azjatyckich restauracjach. W tym jednak przypadku za tę smaczną przekąskę nie tylko zapłacicie mniej, ale też będziecie mieć satysfakcję z wykonania smacznego dania.

Zobacz także


Domowe sushi

Domowe sushi to propozycja dla każdego smakosza azjatyckich dań. Skorzystajcie z naszego sprawdzonego przepisu.
Autorami przepisu na domowe sushi są Asia i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".
Servings 24

Składniki
  

  • 300 g ryżu do sushi

Zalewa do ryżu

  • 7 łyżek octu ryżowego (100 ml)
  • 2 kopiaste łyżki miodu (80 g)
  • 1 czubata łyżeczka soli

Pozostałe składniki

  • 3 płaty nori
  • 100 g twarożku (konsystencja jak twaróg na sernik)
  • 2 gruntowe ogórki lub 1 szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek szczypioru
  • wasabi w proszku

Porzebne akcesoria

  • mata bambusowa
  • bardzo ostry nóż

Przygotowanie
 

Przygotowanie ryżu

  • Ryż zalać zimną wodą, wymieszać energicznie dłonią i odlać wodę. Czynność powtórzyć trzykrotnie. Następnie jeszcze raz zalać ryż zimną wodą i odstawić na 30 minut.
  • Po tym czasie wodę odcedzić, ryż umieścić w garnku i dolać tyle wody, by sięgała 1cm ponad powierzchnię ryżu.
  • Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę (około 12–15 minut). Nie podnosić pokrywki i nie mieszać ryżu.
  • Ugotowany ryż odstawić na 20 minut. Nadal nie podnosić pokrywki.
  • Ocet połączyć z miodem oraz solą. Przemieszać raz na jakiś czas.
  • Tak przygotowaną zalewę wlać do ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Zanim zaczniemy zwijać sushi, ryż musi być całkowicie zimny.

Przygotowanie pozostałych składników:

  • Łyżeczkę wasabi w proszku wymieszać z zimną wodą do uzyskania konsystencji pasty. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  • Ogórek, paprykę, łososia i awokado pokroić na cienkie paski.

Zwijanie sushi:

  • Płat nori ułożyć na macie bambusowej śliską stroną do dołu.
  • 1/3 ryżu płasko rozprowadzić na płacie nori. Na górze pozostawić około 3 cm wolnego brzegu.
  • Na wysokości 3 cm od dołu rozprowadzić cienki pasek wasabi.
  • Nałożyć warstwę twarożku, kilka kawałków ogórka, papryki, łososia, awokado oraz szczypiorek.
  • Całość zwinąć w ciasny rulon, pomagając sobie matą.
  • Pokroić ostrym i zwilżonym nożem na osiem części.
  • Czynności z punktów 1–6 powtórzyć na pozostałych dwóch płatach nori.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przygotowanie domowego sushi wcale nie jest skomplikowane. A efekt? Zaskoczycie wszystkich!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.