Teraz czytasz...
Pierogi. Jak zrobić najlepsze?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pierogi. Jak zrobić najlepsze?

Agnieszka Gotówka

Pierogi to danie, którego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Jedni lubią je w wersji tradycyjnej – z kapustą i grzybami, inni na słodko. Uznaje się je za typowo polskie danie, czy jednak faktycznie tak jest? I jaki pomysł na pierogi mają kucharze z różnych zakątków świata? 

Pierogi niejedno mają imię

Pierogi na polskich ziemiach faktycznie znane są od wieków, jednak ich ojczyzną są Chiny. W Azji nazywa się je ‘jiaozi’ i do dzisiaj zajmują szczególne miejsce wśród świątecznych dań. Chińczycy zajadają się nimi w Nowy Rok. Co ciekawe, oprócz dobrego smaku niosą ze sobą wróżbę – kucharz w farszu umieszcza monetę lub kostkę cukru. Natrafienie na niespodziankę ma przynieść znalazcy pomyślność w nachodzących miesiącach.

→  Zobacz przepis na pierogi z twarogiem i miętą

Do Europy pierogi trafiły najprawdopodobniej dzięki podróżom Marco Polo. W XIII wieku danie to zagościło na polskich stołach. Legenda głosi, że do kraju nad Wisłą z kijowskiego klasztoru sprowadził je dominikanin Jacek Odrowąż, który karmił tym daniem ludzi biednych. Dostępne współcześnie podania głoszą, że stworzył danie mając do dyspozycji jedynie mąkę, kapustę i grzyby.

Na Podkarpaciu jeszcze do niedawna odmawiana była modlitwa: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”

Pierogi z kapustą i grzybami? Tak, ale nie tylko!

Pierogi przygotowywano w Polsce z okazji świat i uroczystości, np. wesel (‘kurniki’), pogrzebu (‘knysze’) lub imienin (‘snieżki’, ‘socznie’). Obecnie to jedna z potraw wigilijnych. Dlaczego?

Tradycja nakazuje, aby wszystkie potrawy podane w wieczór wigilijny były postne. Potrawy przygotowywano zatem z płodów lasu, wody i ziemi. Istotnym składnikiem była zaś kiszona kapusta, bo nasi przodkowie wierzyli, że przyciągała dostatek i chroniła od złego. Dodawano ją do rozmaitych potraw, a w połączeniu z leśnymi grzybami stanowiła smaczne nadzienie do pierogów (choć niektórzy zastępują je pieczarkami).

Farsz jest w pierogach najważniejszy. Niektórzy lubią wytrawny smak, inni cenią sobie owocowe wnętrze. W ostatnim czasie jednak dawne tradycje kulinarne łączą się z nowoczesnymi trendami dietetycznymi. I stąd rodzą się nowe pomysły.

W kartach dań znaleźć możemy zatem pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z kaszą jaglaną i kiełkami cebuli, a także pierogi z łososiem. Do tego podane z sosem, np. czosnkowym. Nie każdy lubi jednak tak eksperymentować, stąd nadal największą popularnością cieszy się pieróg z kapustą i grzybami, a także kluski leniwe i pierogi ruskie, które doprawia się jedynie solą i czarnym pieprzem, choć niektórzy wzbogacają ich smak miętą, koprem lub gałką muszkatołową.

→ Przeczytaj również: Calzone i pierogi z różnych zakątkach świata 

Przepis na pierogi

Najlepszy przepis na polskie pierogi? Trudno o odpowiedź na to pytanie, bo ile pań domu, tyle receptur na tę potrawę. Niektóre gospodynie do mąki dodają wrzątek, inne zaś letnią wodę. Niektórzy kucharze do ciasta dodają również jajko lub samo żółtko. Bywa, że do mąki trafia parę kropli oleju. I tak naprawdę każda z tych receptur jest dobra, o ile można dobrze zlepić brzegi pierogów i nie rozpadną się one w czasie gotowania.

Moja babcia, której pierogi uważam za najlepsze najlepszych, zawsze mi mówiła, że kluczem do sukcesu jest w tym przypadku dobre wyrobienie ciasta.

Ciasto na pierogi musi być cienkie i elastyczne. Tu się kryje tajemnica

– potwierdza Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni, Podlasianka, która o pierogach wie niemal wszystko. I dodaje:

Duże znaczenie ma moim zdaniem mąka. Najlepszy typ to pszenna 500-550. Z dobrego źródła, najlepiej z młyna, który ma tradycje, kupuje dobre ziarno i mieli na mąkę. Nie z wielkich korporacji, nie z dyskontów. Te mąki nie trzymają dobrych parametrów. Ciasto nie trzyma dobrej sprężystości, robi się „lejące”. Ja do przygotowania ciasta na pierogi używam trzech składników: dobrej mąki, ciepłej wody i szczypty soli

Choć wydaje się, że przygotowanie ciasta na pierogi to sprawa banalnie prosta, o tyle z niepokojem daje się zauważyć odejście od tradycji lepienia we własnej kuchni. Wiele osób decyduje się na ich zamówienie. A szkoda, bo robienie pierogów osobiście kojarzy mi się z doskonale zsynchronizowaną pracą w kuchni babci, rozmowami z nią i zapachem farszu, który roznosi się po domu, zapraszając wszystkich na prawdziwą ucztę.

→ Przeczytaj również: Kluski śląskie, leniwe, kładzione! Co warto o nich wiedzieć?

Zobacz także

Lubczyk właściwości

Ile gotować pierogi?

Należy je wyłowić po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Staraj się nie przekroczyć tego czasu, bo rozgotowane danie nie smakuje dobrze.

Pamiętaj też, by gotować je seriami. Te oczekujące na swoją kolej przykryj lekko wilgotną bawełnianą ściereczką, by nie wyschły.

Jak mrozić pierogi?

Każde pierogi można mrozić. To zresztą idealne rozwiązanie, bo robisz je raz, następnie dzielisz na porcje i wyciągasz, kiedy nie masz czasu gotować obiadu. Zanim jednak włożysz je do worka, musi zamrozić je pojedynczo, układając w zamrażarce na płaskim naczyniu. Kiedy będą twarde, wrzuć je do jednego woreczka i zamknij.

Symbol kuchni regionalnej

Wydaje się, że każdy ma swój ulubiony farsz do pierogów. Dzisiaj faktycznie jest w czym wybierać. Dawniej jednak w poszczególnych regionach Polski królowały określone przepisy na nadzienie.

Na Lubelszczyźnie najczęściej robi się pierogi z kaszą i twarogiem, Mazowsze zajada się „szlachcicami” z surowych tartych ziemniaków , Mazury mają swoje pierogi ze szczupakiem. Latem natomiast jak Polska długa i szeroka gospodynie lepią pierożki z truskawkami i jagodami

– mówi Joanna Jakubiuk.

Niemal od samego początku naszym rodakom najbardziej smakowały pierogi gotowane, naszym wschodnim sąsiadom zaś – smażone. Od farszu uzależnia się serwowany do nich dodatek. Pierogi z twarogiem znakomicie uzupełnia roztopione masło z dodatkiem cukru i cynamonu lub śmietana. Pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie najlepiej zaś komponują się z podsmażoną cebulką. I w tym zakresie jednak panuje duża dowolność.

Pierogi bez glutenu. Jak to ugryźć?

Wbrew pozorom przepisów na bezglutenowe ciasto pierogowe jest całe mnóstwo.

Niektóry przygotowują je z:

Pierogi z mąki gryczanej
Pierogi z mąki gryczanej

Smaku pierogów nie da się zapomnieć. Dla wielu to prawdziwy symbol polskiej kuchni i obowiązkowe danie na świątecznym stole. Pozostaje wiara w to, że tradycja ta będzie kultywowana również przez następne pokolenia, bo są potrawy, które w wersji klasycznej są najlepsze, a pierogi z pewnością do nich należą.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.