Naleśniki rodem z północno-zachodniej Francji! Zachwyciłam się nimi dawno temu podczas pobytu w Bretanii, gdzie tego rodzaju naleśniki można kupić na niemal każdym rogu. Robią je kobiety na dużych płaskich gorących patelniach, rozsmarowując ciasto przy pomocy specjalnej łopatki drewnianej.
Naleśniki są cienkie jak papier i delikatne. Jada się je najczęściej z jajkiem, szynką, wędzonym łososiem czy grillowanymi warzywami.
Bezglutenowe naleśniki bretońskie z jajkiem, szpinakiem i odrobiną ricotty
Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 600 ml wody
- roztopione masło (do natłuszczenia patelni i szpinaku)
Nadzienie na 1 naleśnik (ilości powiększ proporcjonalnie do liczby naleśników)
- 1 jajko
- garść świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 1 łyżka ricotty
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, wymieszaj. Po środku zrób dołek, stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
- Przykryj miskę i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny.
- Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników o średnicy ok. 18 cm, najlepsza jest nieprzywierająca, ale koniecznie bez teflonu. Natłuść ją cieniutko masłem.
- Wylej porcję na 1 naleśnik – około 60 ml, szybko poruszaj patelnią, żeby je równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Smaż minutę, podważ brzeg, przewróć, smaż kolejną minutę z drugiej strony.
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć garść liści szpinaku, podgrzewaj chwilę, aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj 1 łyżkę ricotty, szybko wymieszaj.
- Usmaż jajko delikatnie, powinno zostać medium. Po środku naleśnika ułóż szpinak, w środku zrób miejsce na jajko, ułóż je tam, brzegi naleśnika załóż tak, żeby uzyskał kształt kwadratu, a ciasto częściowo przykryło nadzienie.
- Możesz też ułożyć naleśnik na gorącej patelni, na nim szpinak, a jajko wbić po środku szpinaku, czekaj aż jajko lekko się zetnie. Ten sposób powoduje jednak, że naleśnik traci swoją delikatność i sztywnieje, ale jest również bardzo dobry.