Naleśniki orzechowo-kokosowe z czereśniami są świetnym pomysłem na letnie śniadanie w domu lub na świeżym powietrzu. Są proste do zrobienia i wyjątkowe w smaku. Dodatek czereśni wzbogaca je o cenne wartości odżywcze.
Czereśnie, uprawiane już w czasach starożytnych, mają sporo jodu, magnezu i błonnika. Dzięki tym składnikom, dbają o młodość naszej skóry, witalność i dobrą przemianę materii. Są sycące i same mogą zastąpić z powodzeniem pełny posiłek. Warto wzbogacić nimi również inne dania.
Jak przygotować naleśniki orzechowo-kokosowe?
Przepis na 5 średnich sztuk.
Składniki:
- 110 dkg (1 szkl.) mąki z ziaren Sorgo
- 3 hojne łyżki masła migdałowego
- 3 łyżki syropu kokosowego jasnego
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (jedna do smażenia)
- 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- szczypta wanilii
- 15 dkg ciemnych czereśni pozbawionych pestek
Składniki na czekoladową polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu kokosowego jasnego
- 1 hojna łyżka surowego kakao
- 2-3 szt. jadalnych kwiatów do dekoracji (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe poza olejem kokosowym wsypujemy do robota kuchennego o dużej mocy (najlepiej minimum 1000W). Łyżkę oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni i dolewamy do masy na ciasto. Miksujemy na pełnych obrotach przez minutę na gładką, płynną masę. Drugą łyżkę oleju rozpuszczamy na tej samej patelni i po chwili zaczynamy smażyć naleśniki.
By zrobić polewę czekoladową, rozpuszczamy w rondelku olej, dodajemy syrop i stopniowo kakao. Podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Naleśniki kładziemy jeden na drugim. Następnie polewamy je polewą czekoladową. Dodajemy wypestkowane czereśnie i dekorujemy całość kwiatami.
Jeśli lubicie orzechy, możecie do tego przepisu dodać 8 sztuk zmiksowanych orzechów brazylijskich. Są neutralne w smaku, sycące i dobrze komponują się z naleśnikami.
Autorem przepisu jest Kasia Hryniewicz, autorka bloga czujeismakuje.com, pasjonatka zdrowego stylu życia i kuchni roślinnej.