Muffinki konopne można zabrać w podróż, ale też dobrze smakują jako drugie śniadanie lub deser. Są pożywne, idealne dla alergików.
Muffinki konopne są idealne dla sportowców, osób zmagających się AZS i łuszczycą oraz dla wegetarian. Obecne w nich składniki przyspieszają procesy biochemiczne i regenerują wątrobę. Pomagają odbudować mięśnie po wysiłku. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Mąka konopna, podobnie jak olej z konopi, jest polecana w schorzeniach skóry. Dzięki sporej zawartości ziaren czarnego sezamu, muffinki bogatsze są o wapń nawet 60% bardziej niż gdybyśmy użyli sezamu białego. Mocząc go przed spożyciem, podobnie jak przy moczeniu orzechów, jesteśmy w stanie przyswoić nawet 98% drogocennych wartości z tych szlachetnych nasion.
Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle
Jak przygotować muffinki konopne?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z konopi
- 3 łyżki daktyli w proszku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
- 150 ml mleka kokosowego
- 60 g wegańskiej margaryny
- 1/4 szklanki namoczonego i odsączonego czarnego sezamu
Muffinki ze szpinakiem i bananami [przepis]
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp sezam i zalej go wodą. Namaczaj go przez 2 h. Odsącz na sitku, dodaj na samym końcu.
- Składniki suche wsyp do jednej miski. W drugiej rozgnieć widelcem dojrzałego banana, dodaj lekko rozpuszczoną margarynę, mleko kokosowe i olej.