Teraz czytasz...
Muffinki konopne z czarnym sezamem bez mleka, jaj i glutenu [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Muffinki konopne z czarnym sezamem bez mleka, jaj i glutenu [przepis]

Muffinki konopne można zabrać w podróż, ale też dobrze smakują jako drugie śniadanie lub deser. Są pożywne, idealne dla alergików.

Muffinki konopne są idealne dla sportowców, osób zmagających się AZS i łuszczycą oraz dla wegetarian. Obecne w nich składniki przyspieszają procesy biochemiczne i regenerują wątrobę. Pomagają odbudować mięśnie po wysiłku. Zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Mąka konopna, podobnie jak olej z konopi, jest polecana w schorzeniach skóry. Dzięki sporej zawartości ziaren czarnego sezamu, muffinki bogatsze są o wapń nawet 60% bardziej niż gdybyśmy użyli sezamu białego. Mocząc go przed spożyciem, podobnie jak przy moczeniu orzechów, jesteśmy w stanie przyswoić nawet 98% drogocennych wartości z tych szlachetnych nasion.

Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle

Jak przygotować muffinki konopne?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z konopi
  • 3 łyżki daktyli w proszku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 60 g wegańskiej margaryny
  • 1/4 szklanki namoczonego i odsączonego czarnego sezamu

Muffinki ze szpinakiem i bananami [przepis]

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp sezam i zalej go wodą. Namaczaj go przez 2 h. Odsącz na sitku, dodaj na samym końcu.
  2. Składniki suche wsyp do jednej miski. W drugiej rozgnieć widelcem dojrzałego banana, dodaj lekko rozpuszczoną margarynę, mleko kokosowe i olej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.