Babeczki bananowe z mascarpone i granatem


Szukasz inspiracji na bezglutenowy deser? Mamy coś smacznego i pożywnego zarazem. Babeczki bananowe z mascarpone i granatem to nasza propozycja na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek.


Babeczki łatwo się przygotowuje, a składniki są ogólnodostępne. Bez problemu też można je spakować do szkoły lub pracy. Uwielbiają je dorośli i dzieci.

Jak przygotować babeczki bananowe z mascarpone i granatem?

Składniki:

  • mąka bananowa Look Food 200 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ser mascarpone (1 opakowanie) + cukier trzcinowy lub ksylitol
  • owoc granatu

Sposób przygotowania:

  1. Jaja ubijam, dodaje miód, masło, dodaje jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Ucieram mikserem.
  2. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami wypełniam przygotowanym ciastem.
  3. Piekę ok. 25 minut w temp. 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
  4. Upieczone babeczki studzę.
  5. Mascarpone ucieram z cukrem, wykładam je na babeczki i posypuje ziarnami grantu.