Szukasz inspiracji na bezglutenowy deser? Mamy coś smacznego i pożywnego zarazem. Babeczki bananowe z mascarpone i granatem to nasza propozycja na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek.
Babeczki łatwo się przygotowuje, a składniki są ogólnodostępne. Bez problemu też można je spakować do szkoły lub pracy. Uwielbiają je dorośli i dzieci.
→ Przeczytaj również: Jak obierać granat: praktyczne metody i porady
Jak przygotować babeczki bananowe z mascarpone i granatem?
Składniki:
- mąka bananowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ser mascarpone (1 opakowanie) + cukier trzcinowy lub ksylitol
- owoc granatu
Sposób przygotowania:
- Jaja ubijam, dodaje miód, masło, dodaje jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Ucieram mikserem.
- Foremki do muffinek wyłożone papilotkami wypełniam przygotowanym ciastem.
- Piekę ok. 25 minut w temp. 180°C (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
- Upieczone babeczki studzę.
- Mascarpone ucieram z cukrem, wykładam je na babeczki i posypuje ziarnami grantu.